Yi San este un serial de 77 de episoade difuzat de televiziunea coreeana MBC intre septembrie 2007 si iunie 2008 si, incepand cu toamna lui 2009 si de TVR1, intr-un maraton care nu prea ofera multora sansa de a-l savura, si datorita orei nepotrivite de difuzare. Regizat de Lee Byeong-hoon, nimeni altul decat regizorul marelui succes „Jewel in the Palace”. Actorul din rolul principal, interpretul printului San – Lee Seo-jin, in varsta de 36 de ani – a fost nominalizat la Premiul pentru Popularitate la MBC Awards 2007, castigand Premiul de Excelenta pentru interpretare. In oglinda, colega ei din serial, interpreta prietenei din copilarie a printului, Han Ji-min, a obtinut acelasi premiu si aceeasi nominalizare, cei doi fiind nominalizati si pentru cel mai bun cuplu dintr-un serial al MBC in 2007. Serialul a fost recompensat pentru cel mai bun scenariu si pentru cel mai bun actor copil (Park Ji bin, interpretul printului din copilarie, care are un rol complex in primele 2 episoade ale serialului, si care recent a fost distribuit si in 2 seriale rivale, Queen Seon-duk si Empress Chun Chu). Dincolo de actorii straluciti, de nominalizari si premii, de bagheta regizorala, Yi San ofera o pagina de istorie zbuciumata scrisa in spatele zidurilor Palatului Regal, cu tabuurile si intrigile sale, cu farmecul si opulenta sa nemasurata.

Portret al regelui Jeongjo

Serialul portretizeaza viata regelui Jeongjo, al 22-lea rege din dinastia Joseon ( Chosun ) din Coreea, rege care trait intre anii 1752 -1800, si care a urmat la tron bunicului sau, regele Yeongjo. Regele Yeongjo a fost un rege renumit in istorie prin faptul ca a sprijinit intarirea confucianismului in tara sa, ca mijloc de refacere a tarii dupa anii grei de razboaie ai secolelor trecute. El a initiat si alcatuirea unei politii secrete formate din inspectori care aveau ca misiune inabusirea rascoalelor, dar si inlaturarea oficialilor corupti ai tarii. Cel mai dureros eveniment al domniei sale a fost sinuciderea fortata a fiului sau, printul Sado, din motive discutate si in prezent de istorici. Unele documente ale vremii afirma ca acesta era bolnav psihic si ucidea oamenii la intamplare, dar alte documente spun ca ar fi fost victima oponentilor sai politici. Regele Yeongjo a fost urmat la tron de fiul printului Sado, printul San, care devine rege sub numele de regele Jeongjo.

Lee Seo-jin, interpretul lui San

Regele Jeongjo este privit chiar si acum ca unul din cei mai mari regi ai Coreei, un vizionar care a incercat sa introduca in tara si la Curte multe reforme, deseori primite cu suspiciune si dusmanie de clasa conducatoare, un rege cu o mare simpatie pentru oamenii simpli.

Pe cand era doar print mostenitor, l-a cunoscut pe Hong Guk-yeong, un politician controversat, care l-a ajutat sa acceada la putere, dar care a fost apoi el insusi cuprins de febra puterii. Printul San s-a straduit, ca print si mai apoi ca rege, sa spele memoria tatalui sau. El a a trait intr-o epoca tulbure, peste care a reusit sa treaca cu ajutorul lui Hong, ducand la renasterea natiunii. A introdus numeroare reforme, a infiintat biblioteca imperiala, a permis accesul la pozitii in administratie a celor cu origine umila si a redus puterea aristocratiei. Din pacate nu a ajuns sa se bucure de reusita procesului pe care l-a initiat, murind brusc, din cauze misterioase, la o varsta relativ tanara. El a fost urmat la tron de fiul sau, Sunjo.

Pe acest fundal al realitatii istorice, serialul descrie cele mai importante evenimente ale vietii printului San, de la varsta frageda in care isi pierde tatal intr-un mod extrem de dureros, pana la varsta maturitatii, ca rege, folosind ca fir conducator prietenia ce se naste intre acesta si doi copii de origine umila, micuta dar perseverenta Song-yeon si dolofanul, dar credinciosul Dae-soo. Aceasta prietenie va dainui peste ani, in ciuda vicisitudinilor vietii si distantei, reprezentand un sprijin sufletesc care ii va ajuta pe fiecare, dar mai ales pe micul print San, sa reziste in mediul ostil, deseori la un pas de moarte. Serialul arata cum ajunge un copil sensibil, dar inteligent, sa se caleasca si sa se maturizeze, devenind apt de a prelua tronul si de a deveni regele poporului sau. Povestea urmareste in linii mari realitatea istorica, dar creaza de fapt o poveste minunata care te tine cu sufletul la gura, avand ca fundal intrigile dintre factiunile politice de la Curtea Regala, ale carei obiceiuri sunt redate cu o deosebita acuratete si culoare, captivand telespectatorul occidental si oriental, deopotriva.

Articol realizat de maman_12003 (c) www.asiacinefil.com

Episodul 1 Episodul 2 Episodul 3 Episodul 4 Episodul 5 Episodul 6

Episodul 7, Episodul 8, Episodul 9, Episodul 10, Episodul 11, Episodul 12,

Episodul 13, Episodul 14, Episodul 15, Episodul 16, Episodul 17, Episodul 18,

Episodul 19, Episodul 20, Episodul 21, Episodul 22, Episodul 23,

Episodul 24, Episodul 25, Episodul 26, Episodul 27, Episodul 28,

Episodul 29, Episodul 30, Episodul 31, Episodul 32, Episodul 33,

Episodul 34, Episodul 35, Episodul 36, Episodul 37, Episodul 38,

Episodul 39, Episodul 40, Episodul 41, Episodul 42, Episodul 43,

Episodul 44, Episodul 45, Episodul 46, Episodul 47, Episodul 48

Episodul 49, Episodul 50, Episodul 51, Episodul 52, Episodul 53,

Episodul 54, Episodul 55, Episodul 56, Episodul 57, Episodul 58,

Episodul 59, Episodul 60, Episodul 61, Episodul 62, Episodul 63,

Episodul 64, Episodul 65, Episodul 66, Episodul 67, Episodul 68,

Episodul 69, Episodul 70, Episodul 71, Episodul 72, Episodul 73,

Episodul 74, Episodul 75, Episodul 76, Episodul 77