Intr-un articol mai vechi publicat pe site-ul nostru, am aratat intentia partii coreene in vederea realizarii unei colaborari cu neo-zeelandezii. Ei bine, recent, Academia Coreeana de Film (KAFA) a organizat primul seminar comun alaturi de partenerii neo-zeelandezi. Seminarul s-a tinut in zgarie-norii companiei coreene Digital Media City, in Sangam Dong, la ea participand doi celebri producatori neo-zeelandezi, Bridget Bourke si Robin Scholes. Amandoi producatorii au experienta nu doar a unei colaborari internationale, ci, in particular, chiar a unei colaborari cu producatorii coreeni.

robin-scholesBridget Bourke a participat la mai multe productii internationale, avand colaborari cu Peter Jackson si Robert Zemeckis la filme precum „The Frighteners” sau la trilogia „Lord of the Rings”. Bourke este una din putinele persoane care a avut ocazia de a lucra in industria tv coreeana, timp de 18 luni. Aceasta si-a pus talentul de editare video cu cele mai noi tehnologii in folosul unei productii coreene de televiziune, „The Great King Sejong”, un serial de 100 de episoade. Robin Scholes (foto, stanga) a fost, pe de alta parte, implicata intr-o alta co-productie coreeano-neo-zeelandeza, fiind creditata si pentru prima co-productie neo-zeelandeza cu Singapore, „The Tattooist”, in 2007. In 1994, Scholes a produs succesul neo-zeelandez „Once Were Warriors” si a petrecut aproape 30 de ani in industria filmului.

acordul-sud-coreeano-neo-zeelandezUnul din punctele importante ale seminarului a fost cel legat de faptul ca co-productiile nu se vor realiza de la sine doar deoarece noul acord dintre cele 2 tari a fost semnat anul trecut (foto). Raman multe alte lucru inca de facut. Trebuiesc sa se stabileasca legaturi solide intre cele 2 parti si cateva schimburi interculturale trebuie sa se petreaca. O problema ar putea fi diferentele de mentalitate si gandire. Producatorii trebuie sa cada de acord in privinta planning-ului productiei, a dezvoltarii ei, dar si a termenilor in care o colaborare inceteaza in cazul in care producatorii din cele 2 tari decide acest lucru. In final s-a convenit ca scopul unei co-productii este sa se creeze un film care niciodata nu ar fi posibil sa se faca doar intr-o singura tara din cele 2. Faptul ca prin intermediul unui astfel de film se ofera posibilitatea prezentarii ambelor culturi, care pot fascina una sau alta dintre parti, sau chiar audienta din intreaga lume, nu reprezinta decat un impuls pozitiv, oferind un avantaj sub aspectul competitivitatii. In conditiile actualei recesiuni globale si a dificultatilor industriei coreene de film, astfel de co-productii internationale nu pot fi decat o abundenta sursa de inspiratie creativa.

Articol realizat de cris999 © www.asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>