PAINTER OF THE WIND (2008)
Asiacinefil mai face o surpriza iubitorulor de seriale de epoca coreene, oferind in premiera subtitrarea in romana la un serial de exceptie: “Painter of the Wind” (Pictorii Regelui – optiunea de titlu a traducatorului in romana). Vorbim despre unul din cele mai exponentiale seriale Hallyu ale ultimilor ani, care la putin timp de la difuzarea pe postul coreean de televiziune SBS (intre septembrie si decembrie 2008) a intrat in vizorul Fundatiei Coreene pentru Schimburi Culturale. Aceasta a ajuns la un acord cu SBS, iar serialul a fost exportat in nu mai putin de 63 de tari din Asia, Africa si Europa. Serialul este o veritabila pagina despre tot ce inseamna traditii, cultura si arta coreeana, poate cea mai reusita realizare a valului Hallyu a ultimilor ani in raport cu raspandirea culturii coreene in intreaga lume. “Pictorii Regelui” se constituie intr-o realizare uimitoare, de o mare finite artistica, iar subiectul neobisnuit si atragator si exceptionala viziune artistica a realizatorilor au dat un nou impuls exporturilor de seriale coreene in lume.
Serialul, de 20 de episoade, are la baza romanul omonim scris de Kee Jeong-Myeong si o sa fiti surprinsi sa vedeti ca multe dintre picturile din film sunt capodopere care exista si pot fi admirate in muzeele din Coreea. Raportat la alte seriale ulterioare, “Painter of the Wind” nu a avut ratinguri extraordinar de mari la nivel national in Coreea (a atins si 15%), la difuzare, insa ceea ce a urmat dupa i-a asigurat nu doar un succes de imagine ci si unul financiar. In rolurile principale au fost distribuiti 2 actori de exceptie pe care ii are Coreea: Moon Geun Young si Park Shin Yang. Simpatica Moon Geun Young a revenit la 5 ani distanta de la anteriorul serial in care a fost distribuita (Wife – 2003) si dupa succesul de pe marele ecran cu “Innocent Steps”. Pe vremea filmarilor serialului (martie – noiembrie 2008), actrita, pe atunci in varsta de 21 de ani, a lipsit de la facultate 2 semestre pentru a putea participa la filmari. In timpul filmarilor, aceasta si-a fracturat nasul, iar filmarile au fost intrerupte o saptamana pana cand aceasta si-a revenit. Partenerul lui Moon este Park Shin Yang (profesorul mult mai in varsta al personajului lui Moon), un actor extrem de apreciat in Coreea, cu nu mai putin de 13 premii la activ de interpretare. Un mare talent care, din pacate, nu a avut sansa de a se remarca in filme sau seriale de succes pana la “Painter of the Wind”. Practic dupa acest serial a urmat o perioada de pauza, si abia in acest an a revenit pe ecrane cu un rol in serialul “Sign”. In rolurile secundare, iubitorii k-dramelor vor recunoaste cateva figure cunoscute: Moon Chae Won (din Road No One – ce apare in ultimele episoade ale serialului), Bae Soo Bin (din Dong Yi – charismaticul frate al lui Dong Yi are in “Painter” rolul regelui Jeong Jo), Ahn Suk Kwan (vazut in Chuno, Fugitive Plan B, Hong Gil Dong) sau Kim Eung Soo (din Freedom Fighter – fiorosul Kim Panchul sau Bad Guy – detectivul banuitor). Cu o distributie de exceptie, serialul nu putea sa nu aiba succes, castigand 5 premii, majoritatea pentru interpretarea lui Moon Geun Young.
Pictorii Regelui (Painter of the Wind) ne introduce in frumoasa lume a picturii orientale, o lume in care doar barbatii pot sa fie prezenti, motiv pentru care Shin Yun Bok se deghizeaza ca barbat pentru a putea sa studieze la Biroul Regal de Pictura. Talentul frumoasei domnisoare nu este singurul motiv al deghizarii pentru ca ea actioneaza ca un adevarat detectiv in cautarea criminalului tatalui ei. Kim Hong Do, pictorul preferat al regelui Jeong Jo, este adus la Curte pentru a-l sprijini pe rege in deconspirarea unor uneltiri si ajunge mentorul tinerei domnisoare. Relatia profesor-elev evolueaza transformându-se in cea mai frumoasa prietenie si apoi in dragoste. Serialul ne dezvaluie o lume in care pictura este la mare pret si interpretarea unui tablou – o arta in sine, care poate sa dezvaluie mesaje ascunse de catre pictor.
Actiunea serialului se petrece la sfarsit de secol XVIII, in timpul domniei celui de-al 22-lea rege al dinastiei Joseon, regele Jeongjo. Acesta a ramas in istoria Joseonului ca fiind un rege reformator, iar alaturi de regele Sejong e considerat unul dintre cei mai de succes si vizionari regi ce i-a avut vreodata Joseonul. Este vorba de nimeni altul decat regele intruchipat si in serialul Yi San de Lee Seo Jin. Acesta a fost un mare iubitor de arta, cu un fin simt al frumosului, in timpul lui Biroul Regal de Arta cunoscand o veritabila inflorire. Personajele centrale ale serialului, Kim Hong Do si Shin Yun Bok, sunt celebrii pictori din timpul dinastiei Joseon, ce au trait si pictat in secolul al XVIII-lea. Kim Hong Do (cunoscut mai bine drept Dan Won) a intrat in celebra Dohwaseo (Biroul Regal de Pictura) dupa ce a pictat un portret
al viitorului rege Jeongjo in copilarie. Dan Won e cunoscut drept primul pictor din Joseon care a redat scene de viata obisnuita intr-o maniera similara Scolii olandeze de pictura. Datorita acestui fapt si simtului estetic deosebit, astazi picturile lui sunt de o mare valoare, unele aflandu-se chiar la British Museum (in copii, desigur, ele facand parte din patrimonial national coreean). Astazi, lumea isi aminteste de el ca fiind unul din cei “Trei Won”, alaturi de Hyewon (nimeni altul decat elevul sau din acest minunat serial, Shin Yun-bok) si Owon (a carui opera a fost omagiata in filmul autobiografic tradus in romana de Asia Team, “Chihwaseon”). In orasul sau natal, Ansan, unde si-a petrecut tineretea si a deprins arta picturii, exista numeroase locuri care amintesc si astazi de el. Districtul Sanwon-gu a fost numit dupa el, iar in Ansan se desfasoara un festival anual de arta ce-i poarta numele.
In serial, elevul lui Dan Won este Shin Yun-bok. Acesta a calcat pe urmele lui Dan Won, realizand picturi realiste inspirate din viata cotidiana a vremurilor sale. Picturile lui au o nota de erotism mai accentuata ca picturile lui Dan Won, fapt ce i-a adus expulzarea de la Dohwaseo (Biroul Regal de Pictura). Cum pictura era o activitate aproape ereditara in cadrul familiilor din Joseon, si Shin Yun-bok se tragea dintr-o astfel de familie: atat tatal cat si bunicul sau au fost pictori la Curte. Shin Yun-bok a obtinut rangul oficial de “cheomjeoljesa” la Dohwaseo si se speculeza ca a lasat in urma o multime de picture reprezentand peisaje, datorita uriasei popularitati a picturii in acele vremuri. Exista in ziua de azi numeroase studii si teorii despre controversata lui viata, unele chiar sustinand ca nu a fost vreodata in Dohwaseo. Desi influentat in cariera sa de Dan Won, Shin Yun-bok a reusit sa dezvolte un stil propriu, o tehnica unica de redare a subiectilor sai, oameni de zi cu zi surprinsi in cele mai firesti momente ale vietii. Gisaeng au fost una din temele preferate ale lui, alegerea personajelor, compozitia si metoda de pictare prin folosirea de culori stralucitoare, vii, si a unor contururi delicate aducandu-i aprecierea atat a oamenilor de rand cat si a elitelor iubitoare de arta. Despre stilul lui – lucru reflectat si in serial – se stie ca obisnuia sa nu lase un spatiu gol in picturile sale, care erau pline de detalii si culoare. Desi uneori lasa cate un vers sau pecetea sa pe picturile realizate, pe niciuna nu apare data crearii, fiind dificila crearea unei linii evolutive a stilului sau. In 1970, Trezoreria Nationala a Coreei de Sud a organizat o expozitie unde a expus un album cu 30 din picturile acestuia. Doua din cele mai celebre picturi ale sale se regasesc si in serial (cu toate povestea presupusa a crearii lor, genial redata de realizatori): “Ziua Dano”, o pictura pe hartie care descrie o scena de scaldat in perioada Festivalului Dano, in care apar mai multe curtezane semi-nud, o curtezana intr-o rochie rosie aprins care se leagana si 3 calugari care trah cu ochiul la acest peisaj (episodul 4 din serial descrie perfect acest moment unic). Cealalta pictura celebra este “Portrait of a Beauty”, o pictura pe matase, ce descrie standardul de frumusete traditionala a Joseonului acelor timpuri in detalii realiste, prin redarea unei gisaeng in costum traditional hanbok.
Viata lui Shin Yun-bok a fost ecranizata in pelicula “Portrait of a Beauty”, dar si in acest serial, in care Shin Yun-bok e portretizat ca o femeie deghizata in barbat. Romanul lui Kee Jeong-Myeong profita de faptul ca exista putine documente si consemnari despre viata marelui pictor si pune o intrebare ipotetica si indrazneata: “Daca Shin Yun-bok era, de fapt, o femeie degizata in barbat ?” Romanul a starnit curiozitate si controverse in Coreea, insusi serialul fiind putin controversat din acest punct de vedere, deoarece reda eventuale relatii dintre pictorul deghizat si o gisaeng, sau dintre “el” si profesorul sau Dan Won. In serial totul este cenzurat cu delicatete artistica, insa in “Portrait of a Beauty” se dau frau liber imaginatiei si se merge mult mai departe. Dincolo de controverse sau orice alte discutii pe care le poate starni, “Painter of the Wind” ramane unul din cele mai bune seriale de epoca coreene facute vreodata, care va schimba din temelii ierarhia serialelor preferate ale fiecarui asiacinefil. Acest serial este o pledoarie pentru descoperirea frumusetii sufletului unei natiuni unice, de care tot mai multi romani se indragostesc de la o zi la alta. Pentru Asia Team Romania este o onoara sa poata aduce aproape de iubitorii de seriale asiatice o asemenea realizare plina de sensibilitate, fie si doar prin traducerea lui. Vizionare placuta tuturor, e un serial care nu va dezamagi si care merita savurat si trait din plin de la prima pana la ultima secventa.
Articol realizat de cris999 si KLMircea – asiacinefil.com