Return of Iljimae este consecinta fireasca a unei cerinte firesti a telespectatorilor coreeni pentru o noua ecranizare despre eroul Iljimae, dupa ce in 2008 serialul cu acelasi titlu a avut un succes fantastic. Proiectul a demarat inca din 2008, dar a fost amanat din cauza lansarii lui Iljimae 2008, cu care o concurenta ar fi fost in acel moment nepotrivita. Daca mai adaugam faptul ca e vorba si de o concurenta intre 2 posturi de televiziune (SBS – Iljimae, MBC – Return of Iljimae), gasim 2 motive suficiente pentru realizarea unui serial cu un nume atat de atragator. Cu toate acestea, nu avem de-a face cu o continuare propriu zisa a serialului Iljimae. Scenariul este cu totul diferit, ramanand fidel sursei de inspiratie (o manhwa), iar actorii nu au nimic in comun cu actorii implicati in precedentul proiect. Eventual reprezinta o rampa de lansare pentru unii actori tineri, cum este protagonistul Jung Il Woo, ales pentru talentul si asemanarea cu… Lee Jun-Ki. Insusi titlul serialului – care initial s-a numit, simplu, „Iljimae” – a fost modificat in „Return of Iljimae”, pentru a se evita confuzia cu serialul produs de postul concurent.

Serialul nu s-a putut ridica la succesul lui „Iljimae” (2008), poate si datorita faptului ca nu a beneficiat de o adevarata vedeta care sa polarizeze atentia. In medie, la nivel national, per total ratingul nu a depasit 11%. Totusi, trebuie specificat ca „Return of Iljimae” este un serial de o cu totul alta factura decat „Iljimae”. Sursa ecranizarii este manhwa clasica a lui Ko Woo-young, „Iljimae”. Nascut in 1939, debutand in timpul razboiului coreean, al prizonieratului, Ko a reusit sa realizeze cateva benzi desenate care au tradat un stil si o preocupare pentru teme istorice cum rar puteai gasi la un artist manhwa in acele timpuri. Pasiunea, perseverenta si talentul l-au propulsat in pozitia de a fi unul din artistii manhwa de top pe care i-a dat Coreea. Cea mai celebra realizare a lui a fost adaptarea in benzi desenate a cunoscutei povestiri a celor 3 regate (chinezesti, desigur, iar legatura unui coreean cu acesta poveste ce tine de istoria Chinei se datoreaza originii sale manciuriene – abia ulterior s-a mutat in Coreea). A murit in aprilie 2005, la 66 de ani, insa a lasat in urma un adevarat fenomen cultural. Benzile sale desenate au un farmec aparte, cu aroma de satira, umor si rasturnari de situatii in masura a satisface apetitul fanilor nu atat prin calitate si imagini, cat mai ales prin poveste. „Iljimae”, se poate spune, a reusit sa sparga prejudecatile cum ca benzile desenate sunt doar pentru copii, povestea eroului fascinand milioane de coreeni si nu numai.

Povestea lui Iljimae este, de aceasta data, una diferita. In Seulul secolului 20, un necunoscut cu chip mascat intervine salutar in momente cruciale, salvand oamenii. El este zarit de cateva ori de o tanara fotografa care, in speranta unor imagini deosebite, porneste sa il vaneze pentru a-l fotografia. Insa barbatul cu chip mascat ii scapa mereu printre degete, lasandu-i in palma un mic origami reprezentand o ramura de prun, identica cu acelea pe care le lasa mereu si la locul unde intervenea salvator, ca un fel de semnatura. Incitata, banuind un mister, tanara fotografa porneste o munca asidua de cercetare, descoperind ca ramura de prun are o semnificatie deosebita, si scotând la lumina povestea uimitoare a unui talhar din vechime, aparatorul celor saraci si spaima celor bogati. Asa incepe povestea despre Iljimae, Floarea de Prun, tanarul frumos ca o fata dar inspaimantator ca un demon, poveste care ne captiveaza prin paleta larga si fina de culori folosite pentru a descrie un OM, care devine fara voie EROU.

Filmarile s-au facut in Japonia, spre deliciul fanilor japonezi ai k-dramelor. Intr-o oarecare masura, serialul este superior lui „Iljimae”, deoarece nu insista prea mult asupra laturii spectaculoase (a se citi „comerciale”) a vietii eroului imaginar. Alegerea actorilor pentru rolurile principale multi considera ca este punctul vulnerabil al serialului, insa urmarind episod de episod prestatia actorilor aceasta prejudecata dispare. Nu sunt actori cu nume in rolurile principale, desi in cele secundare apar cateva figuri cunoscute fanilor k-dramelor de la noi. Iljimae este interpretat de tanarul Jung Il Woo, caruia la 22 de ani acest serial i-a deschis portile succesului. Asemanarea intr-o oarecare masura cu Lee Jun-ki a constribuit si ea la decizia finala a celor de la departamentul casting in momentul in care au optat pentru el, insa cel mai mult a contat aspectul fizic. Rolul este de asa natura incat interpretul lui Iljimae trebuia sa aiba aproape o frumusete feminina. Din acest punct de vedere, alegerea a fost ideala. Majoritatea netizens sunt de parere ca o eventuala comparare a prestatiei celor 2 actori, in paralel, ar putea conduce la concluzii interesante. Scenariul celor 2 seriale si natura lor este diferita, insa prestatiile celor 2 Iljimae isi au fiecare specificul lor. Trebuie tinut cont de complexitatea rolului in fiecare serial in parte, iar „Iljimae” si „Retunr of Iljimae” sunt, pana la urma, 2 seriale de o cu totul alta factura. Ambii actori sunt foarte talentati si se potrivesc perfect rolului lor, si poate ca pentru cei care ar considera ca unul din ei ar fi inferior in prestatie celuilalt, cel mai util ar fi un joc al imaginatiei si al inversarii rolurilor.

Partenera de serial a lui Jung Il Woo are, in opinia unora, o prestatie modesta. Yoon Jin Seo se afla la primul ei rol intr-un serial de televiziune. Yoon nu este o actrita cu prea multa experienta, prinzand pana in prezent doar roluri secundare in filme mai putin importante, cu exceptia lui Old Boy (ca nume, nu ca prestatie). Nu exista acea atractie intre personajele principale care sa faca din cuplu unul care sa reziste mult timp in sufletele fanilor, asa cum s-a intamplat in cazul Hong Gil Dong/Yi Nok sau Muhyul/Printesa Yeon, insa exista multe alte plusuri in prestatia celorlalti actori. Jung Il Woo reuseste sa monopolizeze atentia tuturor si sa-i eclipseze pe ceilalti; mai intai prin aspectul fizic mai mult decat placut, apoi prin mobilitatea si abilitatea de a face miscari specifice artelor martiale foarte rapid, demonstrand ca la acest capitol a fost alegerea potrivita. Trebuie amintita si distribuirea, intr-un rol secundar, a cantaretei coreene Sandara Park, membra a formatiei 2NE1, care a contribuit partial si la coloana sonora a serialului.

Per ansamblu, prestatia actorilor a fost una buna, iar ce nu a reusit Yoon Jin Seo a completat Jung Il Woo cu farmecul sau. Scenariul transforma „Return pf Iljimae” intr-o drama istorica mai mult decat a fost „Iljimae”, astfel ca exista toate premisele pentru inca un serial plin de surprize placute pentru fanii dramelor coreene.

Prezentare realizata de cris999 in colaborare cu maman_12003 (c) www.asiacinefil.com