Unele filme coreene, precum „Silmido”, „Old Boy” si „Antarctic Journal” au fost partial filmate in Noua Zeelanda. „Black Sheep”, unul din cele mai populare filme prezentate la festivalul „Puchon International Fantastic Film”, a fost produs de cineastii din Noua Zeelanda in colaborare cu o companie de productie coreeana. Productia epica de 42.000.000 $, „Laundry Warrior”, o co-productie coreeano-neo-zeelandezo-americane cu Jang Dong-kun (foto), Geoffrey Rush si Kate Bosworth(foto), aflata in prezent in stadiul de post-productie a fost in intregime filmat in Noua Zeelanda. Pentru a incuraja aceasta interactiune dintre cele doua indrustrii de film, guvernele coreean si neo-zeelandez au semnat un acord la Wellington. Acesta cuprinde referiri la asistenta financiara si suport tehnic (grafica pe computer si filmari digitale), dar si la inlesniri in privinta obtinerii vizelor de intrare in tara. Celebra pentru trilogia „Stapanul Inelelor”, Noua Zeelanda devine o locatie populara si atragatoare pentru cineasti, atat sub aspectul frumusetii naturii cat si a posibilitatii post-procesarii filmelor cu echipamente de ultima generatie.

Echipa de la Antarctic Journal
Echipa de la Antarctic Journal

Primul film in coproductie Noua Zeelanda/Coreea de Sud va fi „Soul Mates”, produs de compania coreeana de film Alchemy si regizat de neo-zeelandezul Scott Reynolds („The Ugly”, „When Strangers Appear”). Filmul este povestea fantomelor care bantuie o tanara coreeana (interpretata de Han Chae-young) ce traieste in Noua Zeelanda. Regizorul a declarat ca ar dori sa faca acest film cu respect la adresa culturii coreene. Filmarile au inceput in ianuarie, in Auckland.

Nu de putine ori auzim in ziua de astazi despre un regres al industriei coreene de film. Daca pana in 2008, industria filmului coreean s-a aflat in plina expansiune, asemeni unui balon in continua crestere, criza financiara mondiala a afectat productiile autohtone de film. Aceasta insa nu a insemnat ca Coreea de Sud a ramas intr-un etern con de umbra negativ. Pentru multi din domeniu, colaborarea in cadrul unor co-productii internationale a aparut ca un fapt pozitiv si de perspectiva. Aceasta nu este doar o cale, pentru Coreea, de a spori bugetele dedicate productiilor, ci e vazuta si ca o posibilitate de afirmare la nivel international si de patrundere pe piete profitabile sub aspect financiar. Nu putini sunt regizorii care isi inscriu filmele la festivaluri internationale de film, in speranta atragerii de investitori in noi productii in colaborare cu alte state. Colaborarea coreeano-neozeelandeza de care am amintit deja este, aparent, cantonata intr-un optimism idealist; exista multe diferente culturale si de limba intre cele 2 tari, insa acestea nu sunt un obstacol insurmontabil in realizarea unei colaborari fructuoase la nivel international. De altfel, ambele parti si-au exprimat increderea in potentialul de succes al unei colaborari.

Acordul dintre cele 2 tari este rezultatul unor ani intregi de munca in acest sens. Ideea unei colaborari s-a nascut la inceputul anilor ’90. De atunci pana in prezent, un numar in crestere de schimburi si acorduri in domeniul industriei de film au avut loc. Unul din reprezentantii de seama ai partii neo-zeelandeze a fost intreprinzatorul Michael Stephens, ce a colaborat cu producatorii coreeni iar mai apoi cu renumitul Peter Jackson la trilogia „Stapanul Inelelor”. In prezent, Stephens este foarte apropiat de acest proiect de colaborare cu coreenii, considerand ca ambele tari au cateva elemente comune: ambele realizeaza filme cu buget redus, uneori considerate ridicole in raport cu blockbuster-urile hollywoodiene ce domina box-office-ul ambelor tari la ele acasa. Tocmai din acest motiv, considera el, este necesara o apropiere intre cele doua cinematografii, a carei consecinta trebuie sa fie crearea unor productii originale, cu buget ridicat, care sa poata concura cu succes o productie hollywoodiana.

Va urma

Articol realizat de Cris999 © www.asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>