zen-2009„Zen”este un film biografic deosebit, scris si regizat de veteranul Banmei Takahashi (60 de ani), inspirat din viata reala a lui Dogen Zenji (1200-1253), un invatator budhist zen japonez celebru, fondator a Scolii Zen din Soto, in acelasi timp si un important filosof. Pentru cei mai putin cunscatori ai civilizatiei asiatice si, cu precadere a celei japoneze, trebuie specificat ca zen este un curent filosofico-religios care, de la initiatorul sau, Dogen Zenji, s-a raspandit in scurt timp in intreaga Japonie medievala, devenind religia oficiala a samurailor – clasa sociala care tinea in mana fraiele societatii acelor timpuri. In fapt, zen-ul este o varianta de budism adaptata la insula japoneza. Nu dupa mult timp, Scoala a beneficiat de protectia puterii militare a shogunilor, iar alianta sa cu clasa razboinicilor – care a fost atrasa de caracterul practic si concret al zen-ului, dar si de disciplina riguroasa, ii va asigura un succes durabil.

zen1Ca si alte scoli, Zen sustine ca orice fiinta poarta in ea esenta lui Buddha. Scoala Soto, in particular, este adepta „Desteptarii tacute”, la care se ajunge prin meditatia din pozitia sezand (cunoscuta occidentalilor ca zazen). Indeletnicirile din viata de zi cu zi sunt importante, in timpul lor putandu-se practica perfect meditatia, conform fondatorului acestei scoli. Opunandu-se ritualurilor si conventiilor, el nu a acceptat niciodata vreun compromise, fiind urmat in aceasta privinta de succesorii sai. Zen a avut o contributie inestimabila la estetica japoneza. A influentat arhitectura venita de pe continent, a infiintat noi scoli de pictura, un nou stil de caligrafie, a influentat estetica ceaiului etc. Urmarind acest film veti avea ocazia sa faceti o veritabila calatorie in timp, in niste locuri mirifice, care va vor dezvalui o mentalitate si o viziune despre lume total diferita de cea occidentala.

Copil fiind, in Japonia secolului 13, cel care va deveni mai tarziu marele maestru zen Dogen, e pus in fata grelei incercari de a-si perde mama. Aceasta, inainte de a muri, ii cere fiului ei sa caute o cale care sa elibereze oamenii de suferinta si ii spune: „Mama ta va astepta o vesnicie pana vei gasi aceasta cale.”

De tanar, Dogen ajunge in China, cautand adevaratul Maestru care ii poate arata Calea ce o cauta de copil, Multi mari preoti budisti ajung in calea lui, dar pana la urma un batran Maestru Bucatar ii arata drumul pe care trebuie sa il urmeze. Intors in Japonia cu noua invatatura, Dogen gaseste nu numai discipoli, ci si dusmani, in persoana celor ce sunt adeptii vechilor curente budhiste. Templul unde isi desfasoara activitatea e dat de acestia prada focului, iar el e nevoit sa se stabileasca intr-un mic templu, in Echizen. Insa faima lui ajunge si la mai-marii societatii. Cand este chemat sa il ajute pe Shogun, desi stie ca merge intr-o misiune periculoasa, o face cu gandul sa ajute nu un shogun, ci „un tanar care urla in chinuri”. El nu se teme sa ii spuna shogunului adevarul despre sursa suferintelor acestuia, si nici calea ce ar trebui sa o urmeze pentru a scapa de suferinta. Si ajunge la un pas de moarte…

Curajul, convingerea nestramutata si persistenta, cu toate sacrificiile inerente, au facut din Dogen unul din marii invatatori ai Asiei, care si-a pus amprenta nu numai pe secolul in care a trait, ci si pe secolele urmatoare, atat in Japonia, cat si departe de granitele ei.

O productie memorabila ce nu trebuie ratata de niciun cinefil adevarat. Vizionare placuta !

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>