yoshiro_murakiScenograful si designerul de costume japonez Yoshiro Muraki a murit in urma unui atac de cord la domiciliul sau din Setagaya (Tokyo), la varsta de 85 de ani. Muraki a fost cunoscut pentru colaborarea fructuoasa cu Akira Kurosawa (a colaborat la 19 din cele 30 de filme ale maestrului). Acesta a fost omul din spatele costumelor si a scenografiei unor filme memorabile precum „Kagemusha” (1980) si „Ran” (1985), ambele nominalizate la premiul Oscar la sectiunea „Cea mai buna scenografie”. Anterior, in 1970, Muraki a obtinut o nominalizare la acelasi premiu pentru contributia la la productia „Tora ! Tora ! Tora !”, iar cu 9 ani in urma, in 1961, a obtinut o nominalizare similara la Oscar pentru „Cele mai bune costume”, cu „Yojimbo”. In afara colaborarii la filmele lui Kurosawa, numele lui Muraki este legat si de filme precum „Japan Sinks” (1974) al lui Shiro Moritani sau „47 Ronin” din 1994 al lui Kon Ichikawa.

yoshiro-muraki-1Muraki a avut o contributie esentiala la grandoarea filmelor maestrului Kurosawa. Destainurile acestuia si amintiri despre anii de glorie alaturi de maestru apar in interviurile acordate in 1999 in omagiul adus lui Akira Kurosawa, „After the Rain” si mai ales in documentarul „It is Wonderful to Create”, unde demonstreaza si un talent nativ de povestitor. In intreaga lui cariera a lucrat la scenografia si costumele personajelor din peste 60 de filme, incepand de la mijlocul anilor ’50. A colaborat alaturi de viitoarea sa sotie la scenografia filmului „Stray Dog”, de cele mai multe ori avand de infruntat presiunea timpului si a bugetelor reduse ale acelor timpuri, cu care monstri sacri precum Kurosawa au scris istoria. Standardele ridicate ale maestrului l-au provocat pe Muraki sa realizeze scenografii memorabile, opera acestuia ajungand sa simbolizeze in domeniul sau lipsa de compromis si rigurozitatea tipica marelui regizor japonez. Nu de putine ori Muraki s-a documentat personal si a facut cercetari istorice pentru a putea reda scenele la o scara greu de reprodus de alte productii ale vremii pe pelicula.

La studiourile Toho, Muraki a colaborat la productii variate ca gen, de la filme de epoca la melodrame si comedii usoare sau filme de actiune. In 1970 si-a creat propria companie de design de decoruri, colaborand la o multime de filme cu buget mare sau la filme despre dezastre naturale., demonstrandu-si din plin talentul si profesionalismul. Prin disparitia lui Yoshiro Muraki, filmul japonez a mai pierdut o fila de istorie si de culoare, o oaza de inspiratie si originalitate pe care, de acum, doar memoria peliculelor ramase in urma o mai poare marturisi.

Articol realizat de cris999 © www.asiacinefil.com

1 Comments

Post your comment

Solve : *
11 × 16 =


XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Va rugam nu copiati.