asiacinefil.com
ANALIZE, INTERVIURI

ASIA TEAM ROMANIA

Cele mai noi subtitrari, proiecte

BIOGRAFII

Actori, actrite, regizori

CIVILIZATIE ASIATICA

cultura si civilizatie asiatica

TRAILERE

Cele mai noi trailere

Home » NOUTÃŢI

Yasujiro Ozu vizionat la Yale

Trimis de pe 4 Dec 2008Fara comentarii

Prestigioasa universitate Yale a realizat, in aceasta toamna, o retrospectiva dedicata renumitului regizor japonez Yasujiro Ozu. Considerat pe plan universal unul dintre marii maestri ai cinematografului japonez, si nu numai, Yasujiro Ozu a avut o cariera remarcabila care s-a intins pe mai mult de 5 decenii de activitate pusa in slujba filmului. Universitatea Yale a hotarat sa-i dedice un seminar operei cinematografice a marelui regizor, nelipsind proiectiile unor filme rare. Acestea au atras atentia asupra umorului discret al personajelor si asupra geniului formal si intelegerii profunde a transformarilor relatiilor familiale surprinse in realitatile filmelor acestuia.

Ozu a fost un deschizator de drumuri in cinematografia japoneza, un regizor care a supravietuit cu succes trecerii de la filmul mut la filmul vorbit, principalele teme abordate de filmele sale fiind casatoria si familia. In 2003, maestrul filmului iranian, Abbas Kiarostami a realizat un film intitulat “Five Dedicated to Ozu”, un tribut inchinat operei marelui regizor, in acelasi an centenarul nasterii acestuia fiind onorat la mai multe festivaluri internationale de film. Mai mult decat atat, studiourile Shochiku au produs filmul Café Lumiere, regizat de taiwanezul Hou Hsiao-Hsien, ca un omagiu inchinat operei marelui regizor japonez.

La inceputul lui 2007, ambasada Japoniei in Romania si Japan Foundation, in colaborare cu Arhiva Nationala de Filme si Cinemateca Romana au organizat Gala filmului japonez, prilej cu care au fost prezentate cinefililor din Bucuresti si cateva productii regizate de Yasujiro Ozu.

Scrieti un comentariu!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Acesta e un site care foloseste "Gravatar". Pentru a obtine un avatar universal, inregistrati-va la Gravatar.

Comment Spam Protection by WP-SpamFree

*