Il ultimii ani, realizatorii chinezi au reusit sa transforme genul epic in cel mai bine vandut produs al industriei de film in afara Chinei, depasind cu mult filmele de actiune sau pe cele de arte martiale, care ani de zile au tinut industria in spate. Ce e imbucurator e faptul ca pe masura aparitiei de noi filme istorice, subiectul acestora devine tot mai nuantat, distantandu-se de povestile clasice axate doar pe efecte speciale si descrierea in mod spectaculos a unor batali. Filmele de epoca au ajuns sa trateze tot mai mult chestiunile de viata privata (Sacrifice, A Woman, a Gun and a Noodleshop), imbinand genurile (actiunea cu comedia, thrillerul cu actiunea, genul biografic cu cel istoric). Rezultatul este unul de-a dreptul spectaculos: o desfasurare imprevizibila a evenimentelor, cu rasturnari de situatii atunci cand te astepti mai putin, o imbinare a spectacolului vizual cu cel scenic al costumelor si, nu in ultimul rand, o nota de prospetime adusa de realele tematici filosofic-educativ introduse in scenariu, care fac astfel incat la finalul filmului sa ramai atat cu ceva educativ cat si cu “entertainment”-ul. De la aceste reguli nu face exceptie nici “White Vengeance”, un film epic chinezesc ce a dominat box-office-ul din China saptamani la rand, fiind unul din blockbuster-urile importante ale anului trecut.Regia este semnata de un maestru al filmelor epice de succes, Daniel Lee, cel care in anii trecuti ne-a incantat cu explozivul “14 Blades” si cu “Three Kingdoms: Resurrection of the Dragon”. Distributia este una pe masura renumelui regizorului, doar nume unul si unul: Leon Lai, Feng Shaofeng, Anthony Wong, Zhang Hanyu, Jordan Chan sau Andy On.

Anul 183 i.e.n, provincia Shanxi, China centrala. La 12 ani de la moartea lui Liu Bang, primului imparat al dinastiei Han, un preceptor isi duce elevii in pelerinaj la locul asa-numitului banchet Hongmen, locul unde s-a scris istoria unei prietenii transformate in dusmanie intre doi razboinici curajosi ai acelor timpuri. Aici isi face aparitia un strain ciudat, care incepe sa depene amintirile sale invataceilor si preceptorului. In urma cu 12 ani, doi rebeli au incercat sa-l asasineze pe Imparatul Qin, dupa ce acesta supusese Regatul Chu. Cei doi rebeli sunt Liu Bang si Xiang Yu, si se intalnesc prima data la tentativa de asasinare a Imparatului, fara a fi banuit ca si unul, si celalalt se afla la fata locului cu acelasi scop. Mai apoi Xiang Yu salveaza o tanara atragatoare cu ajutorul lui Liu Bang, cei doi devenind frati de cruce. Dar regele Huai al Chu-ului, care va organiza miscarea de insurgenta impotriva Imparatului Qin, pune la cale un plan diabolic pentru a scapa de cei doi periculosi si puternici potentiali rivali. In acest sens da un decret prin care primul din cei doi care ajunge si cucereste capitala Qin-ului, va deveni Lord al Qin-ului. Acest decret a reusit sa-i invrajbeasca pe cei doi frati de cruce, care devin rivali de moarte. Pentru a reglementa problema stapanirii mostenirii Qin-ului odata cucerit, cei doi se intalnesc la asa-numitul banchet Hongmen, unde eminentele cenusii din spatele lor, doi geniali strategi, incep o disputa de la distanta sub forma unei nevinovate partide de Weiqi (go).

Filmul ne poarta, cu ajutorul unor efecte vizuale si imagini superbe, inapoi in timp, reconstituind unul din importantele momente ale istoriei Chinei, banchetul Hongmen. Intre 230 si 221 i.e.n, dinastia Qin a anexat, in urma unor sangeroase razboaie, cele 6 regate stravechi chinezesti. Politica de anexiune a dus la nasterea unei miscari rebele ce viza rastunarea Qin si eventual restaurarea celor 6 state. Doua figuri proeminetnte s-au distins in aceasta perioada din randul rebelilor: Liu Bang si Xiang Yu. Xiang Yu provenea dintr-o influenta familie care, in 208, il inscauna pe Regele Huai peste regatul Chu. Acesta i-a trimis pe cei doi in misiunea de a-l rasturna pe Imparatul Qin, promitandu-le ca primul ce va cuceri capitala Qin-ului va deveni Lord/Rege al fostului Imperiu. Liu Bang ajunge primul si reuseste sa-l oblige, fara varsare de sange, pe ultimul imparat al dinatsiei Qin sa abdice. Capitala a fost crutata de la jafuri, pentru a se castiga sprijinul poporului, iar Xiang Yu era impiedicat sa se apropie de cetate la o trecatoare. Dezamagirea a fost mare pentru Xiang Yu, care in fruntea unei uriase armate de 400.000 de soldati ameninta sa-I spulbere pe cei 100.000 ai lui Liu Bang si sa preia de la acesta ceea ce Liu luase de la Qin. Sfetnicul lui Yu, Fan Zeng, sustinea eliminarea fizica a lui Liu, astfel ca pentru acest tel Liu Bang a fost invitat la un banchet de catre rivalul sau Xiang Yu. La banchetul Hongmen (sau de la Poarta Hong), Liu Bang isi cerea umil iertare in fata lui Xiang Yu pentru gloria pe care i-a furat-o. Toate momentele din timpul banchetului suprinse in film (semnele discrete ale sfetnicului catre Xiang de a-si ucide rivalul, dansul sabiilor ce trebuia sa creeze oportinitatea comiterii asasinatului) au fost consemnate in istorie si s-au petrecut in realitate. Intr-un final, Liu Bang a reusit sa figa de la banchet, iar in 202, Xiang Yu a fost infrant de Liu Bang dupa 4 ani de lupte, perioada cunoscuta in istoria Chinei sub numele de “Disputele Chu-Han”.

“White Vengeance” ofera mai mult decat o lectie de istorie, cadre spectaculoase sau actiune. E unul din rarele filme istorice chinezesti ce transmit mesaje mult mai profunde. Filmul prezinta ascensiunea, mirajul puterii, dobandirea ei si mai apoi tragica prabusire, cu consecintele inerente. Paradoxul este ca cel care de fapt s-a prabusit a fost cel care a dobandit puterea, si nu cel invins. O realizare cu un mesaj emotionant exceptional, care va va tine cu sufletul la gura pe durata celor peste 2 ore ale sale, iar asteptarea merita totul. Vizionare placuta !

Articol realizat de cris999 – asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>