Actiunea filmului „Wheat” este plasata in perioada antica a Chinei Statelor Razboinice, intre 475-221 i.e.n, perioada incheiata prin unificarea Chinei de catre dinastia Qin. Pe atunci asa-numitii „lorzi ai razboiului” isi consolidau puterea prin unificarea micilor statulete in jurul lor. Principalul conflict a fost intre statul Zhao si Qin, fiind zugravit intr-o multime de filme de epoca chinezesti, dintre care cele mai cunoscute au fost „Emperror and the Assassin” sau „Hero”. Filmul a fost prezentat in deschiderea Festivalului international de film de la Shanghai, fiind regizat de apreciatul He Ping („Warriors of Heaven and Earth”, dar mai ales „Sun Valley”). Cu un buget de 6 milioane de dolari, „Wheat” o are in rolul principal pe Fan Bingbing, care a putut fi urmarita recent in filme ca „Shinjuku Incident”, „Bodyguards and Assassins” sau „Sophie’s Revenge”. He Ping revine la dramele istorice, de aceasta data mai putin preocupat de reflectarea violentei in scop epic si mai mult preocupat de drama personala a eroilor.

Plasat in niste vremuri in care razboiul pare a fi fost singura forma de existenta, „Wheat”spune povestea unor oameni care nu se pot resemna cu ideea ca pacea s-a dus pentru totdeauna din vietile lor, fie ca sunt dezertori, vaduve, ghicitori in stele, simpli barbati sau femei. Intr-un mic sat din regatul Zhao, capetenia satului isi ia ramas bun de la noua lui sotie, Li (Fan Bingbing) si pleaca impreuna cu barbatii sa lupte impotriva regatului Qin. Cu barbatii plecati la razboi, femeile trebuie sa sustina satul, inclusiv sa stranga recolta de grau. In acelasi timp, Xia, un viteaz soldat al Qin ce a luptat in numeroase batalii, satul de atata varsare de sange, incearca s aplece acasa pentru a participa la seceris. In ciuda ordinului executarii tuturor dezertorilor prinsi, acesta ramane ferm pe pozitia in dorinta de a fugi din armata. In timpul fugii, urmarit de soldatii Qin, acesta e salvat de femeile Zhao. Dar acestea se afla in fata unei alegeri dificile: ar trebui sa-l captureze si sa-l tina prizonier pe fugar, sau sa-l salveze pe ciudatul soldat cazut parca din cer pentru a le trezi aintirea clipelor fericite de altadata, cand razboiul era doar un vis urat.

O poveste cu un mesaj anti-razboi clar, cu o prestatie impresionanta a superstarului Fan Bingbing intr-un rol subtil si complex prin care ofera gratie si generozitate si, nu in ultimul rand, cu o regie maiastra a lui He, toate sunt atu-urile unui film bine construit. O pledoarie pentru inutilitatea razboiului si a violentelor sale, o productie de o frumusete aparte ce nu trebuie ratata !

0 Comments

Post your comment

Solve : *
6 + 2 =


XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Va rugam nu copiati.