Chun Doo-hwan

Istoria Coreei este plina de evenimente care astazi ar putea parea socante in raport cu evolutia tarii din ultimele decenii. Un astfel de episod, care a afectat libertatea de exprimare, s-a petrecut in noiembrie 1980, cand administratia Chun Doo-hwan a fortat unificarea media si a dus la concedieri masive in media din Coreea de Sud. Comisia Adevarului si Reconcilierii a declarat, alaltaieri, ca aceste masuri au fost abuzive si ilegale din moment ce au cautat sa controleze puterea si libertatea de exprimare a media. Administratia Chun a fortat unificarea a 64 de companii din domeniul media in scopul preluarii puterii in 1980. Comisia a recomandat ca Guvernul sa-si asume repsonsabilitatea pentru aceste evenimente si sa-si ceara public scuze si, in plus, sa acorde compensatii victimelor. Sub administratia Chan, 28 de ziare de stiri, 29 de posturi de radio si 7 posturi de televiziune s-au vazut reduse la tacere prin unificare, rezultand 14 ziare, 3 posturi de radio si unul singur de televiziune. In plus, 172 de periodice au fost inchise, si aproximativ 1.000 de lucratori din media si-au pierdut slujbele.

Presedintele Comisiei Adevarului si Reconcilierii, Lee Young-jo, a declarat reporterilor: „Chun si liderii militari au luat masuri pentru a regulariza companiile media de care se temeau ca ar putea fi un obstacol in calea preluarii puterii”. „Aceste masuri au fost luate de o organizatie fara autoritate legitima si in absenta oricarei masuri sau proceduri legale. Profitand de starea de urgenta nationala, proprietarii companiilor media au fost somati de ofiterii din Securitatea Nationala si fortati sa semneze declaratii prin care renunta la afacerea lor. Ofiterii din armata au adus cu ei pistoale si pusti cu baionete pentru a-i ameninta sa dea declaratii conforme cu dorinta lor”. „Guvernul militar a triat 30% din lucratorii din domeniu calificandu-i „disidenti” in baza informatiilor furnizate de serviciile secrete. Companiile media au fost fortate sa concedieze aceste persoane.” Comisia a adaugat: „La suprafata, concedierea s-a realizat prin decizia voluntara a Asociatiei Coreene a Presei si a psturilor de radio si televiziune. In realitate, Serviciul de Securitate a trimis o lista cu persoanele ce urmau a fi concediate din fiecare companie media”. Comisia a mai declarat, legat de acest eveniment trist din istoria recenta a Coreei, ca „guvernul ar trebui sa-si asume raspunderea pentru violarea libertatii cuvantului prin uzul autoritatii sale si sa ceara scuze victimelor acestor masuri. Ar trebui sa redea onoarea celor afectati si sa plateasca daune”.

Subiectul a starnit o vie dezbatere publica in Coreea in aceste zile, pe toate canalele de televiziune. pentru necunoscatori, masacrul din Gwangju (18 mai) a avut loc in timpul dictaturii lui Chun Doo-hwan.

Articol realizat de cris999 © www.asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>