asiacinefil.com
ANALIZE, INTERVIURI

ASIA TEAM ROMANIA

Cele mai noi subtitrari, proiecte

BIOGRAFII

Actori, actrite, regizori

CIVILIZATIE ASIATICA

cultura si civilizatie asiatica

TRAILERE

Cele mai noi trailere

Home » ASIA TEAM ROMANIA

Treeless Mountain (2009)

Trimis de pe 24 Sep 20091 comentariu

treelessmountain“Treeless Mountain” [Muntele despadurit] este, deja, un film cunoscut nu doar in Coreea de Sud, ci in intreaga lume. Prezent la aproape toate festivalurile importante de film, dar si la cele de mai mica anvergura (inclusiv la TIFF 2009), productia a obtinut 3 premii si o nominalizare, unul dintre lauri fiind obtinut la prestigiosul Festival de la Berlin din acest an. Filmul este regizat de Kim So Yong, mult laudata dupa filmul de debut, “In Between Days” (2006), film premiat la vremea lui la Sundance si Berlin. In rolurile principale au fost distribuite doua fetite extraodinare, care la vremea filmarilor nu implinisera, inca, 10 ani. Acestea au o prestatie cum rar vezi pana si la “copiii-minune” ai Hollywoodului, o interpretare atat de naturala incat filmul reuseste, datorita lor, sa te introduca inca din primele clipe intr-o dimensiune a vietii cotidiene de putini cunoscuta.

Bin, si sora ei mai mare Jin, doua fetite de scoala primara dintr-un orasel de provincie din Coreea zilelor noastre, traiesc o viata grea alaturi de mama lor, intr-o locuinta saracacioasa. In momentul in care proprietarul ii pune in atentie mamei sa paraseasca imobilul, aceasta se decide sa porneasca in cautarea sotului ei, care isi parasise familia cu ceva timp in urma. Cele doua fetite ajung in grija cumnatei sale, insa termenul “grija” este mult prea bland pentru dezinteresul total al acesteia fata de fetite. Inainte de plecare, cele doua fete primesc o pusculita de la mama lor, care le promite ca atunci cand ea se va umple de banuti, se va intoarce la ele. Fetitele incep sa stranga bani pentru a umple pusculita, insa curand ajung sa afle adevarata fata a lumii in care se vor regasi singure, in care nimeni nu are nevoie de zambetul lor inocent.

Un film de exceptie, care demonstreaza inca o data uriasele resurse ale cinematografiei coreene independente. Muntele despadurit este metafora omului lipsit de cel mai pretios dar de la Dumnezeu, sufletul. O multime de sensuri ascunse si spuse uneori cu o simplitate dezarmanta de realizatori, o inocenta a unor figuri triste de copii care nu poate sa nu impresioneze prin sinceritatea gandurilor. Exprimate din perspectiva unor copii,, acestea ajung sa te marcheze profund, pana la lacrimi. Un film despre asumarea unor responsabilitati crude inainte de a fi deschis ochii, ca om, o lectie imprsionanta de curaj si optimism transmisa prin ochii a doua fiinte nevinovate, ratacite intr-o lume absurda. Doua universuri intr-o singura lume, o metafora a singuratatii si fricii de aceasta – toate intr-o bijuterie rara din Extremul Orient, ce nu trebuie ratata de amatorii genului.

1 comentariu »

  • elena a spus:

    Impresionant,atat filmul cat si detaliile de mai sus.Orice comentariu in plus si-ar pierde valoarea,multumim.

Scrieti un comentariu!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Acesta e un site care foloseste "Gravatar". Pentru a obtine un avatar universal, inregistrati-va la Gravatar.

Comment Spam Protection by WP-SpamFree

*