In topul celor mai bune filme de arte martiale din toate timpurile, pe pozitia a 9-a se situeaza filmul din 1978, “Shaolin Master Killer”. Lau-kar Leung regizeaza un thriller al razbunarii, considerat la nivel mondial unul din cele mai bune filme de arte martiale din toate timpurile. Povestea lui e plasata, in timp, la originile kung-fu-ului, aducand in prim plan un stil de lupta cunoscut, initial, doar unui select grup de calugari. Unul din acestia a pornit prin lume si, incalcand traditia, a facut cunoscut acest stil de lupta si lumii din afara. Asta despre stilul de lupta. Cat priveste subiectul, Gordon Liu il interpreteaza pe San Te, un tanar care ajunge la un teplu dup ace familia lui e macelarita de un criminal, iar aici invata timp de 10 ani arte martiale pentru a se razbuna.

            Filmul, produs de fratii Shaw, este unul din cele mai bune filme de acest gen din toate timpurile din mai mult motive. Cu toate ca contine clasicul scenariu “invata sa lupti pentru razbunare”, filmul contine scene de actiune foarte rapida, pe care ai ocazia sa le vezi doar in demonstratiile publice de arte martiale sau la antrenamentele cu public practicate de trupele de cascadori sau de practicantii de meserie. Gordon Liu exceleaza si-si demonstreaza calitatile, in special cand are de infruntat un calugar inarmat cu 2 sabii. Desi lupta este scurta, ea ramane memorabilia, demonstrand impresionantul talent al cascadorilor si al celui ce a gandit aceasta scena. “Shaolin Master Killer” a avut o puternica influenta asupra altor filme ulterioare de acest gen, unul din cele mai celebre fiind productia hollywoodiana a lui Quentin Tarantino, “Kill Bill”. In 1983, filmul a avut si un sequel intitulat “Return of the Master Killer”, insa acesta nu s-a ridicat la valoarea filmului original.

Pe pozitia a 8-a, amatorii cunoscatori ai filmelor cu arte martiale au optat pentru productia legendarului Akira Kurosawa, “Seven Samurai”. Dupa 2 filme de arte martiale cu actiune 100% realizate in Hong Kong, amatorii cunoscatori in materie de film au ales filmul lui Kurosawa ca fiind mai bun in topul “all time”. E vorba de o poveste epica de peste 3 ore si 27 de minute, o stralucita realizare cinematografica a carei actiune este plasata in secolul al XVI-lea. Un sat lipsit de aparare este atacat si terorizat constant de o banda de talhari. Pentru a scapa de acestia, satenii angajeaza 7 ronini (samurai fara stapani).

            Viata si traditiile samurailor sunt profund explorate, iar Kurosawa umple saga cu actiune, suspans, umor, romantism si dramatism. Se spune ca acest film, care culmineaza cu scena luptei celor 7 samurai cu uriasa banda de 40 de talhari, a stabilit standardele filmului de actiune modern. Codul samurailor este adus la rangul de arta de marele maestrul Kurosawa, iar acest lucru transforma filmul intr-o pelicula apreciata la nivel mondial.

VA URMA

Articol realizat de cris999 (c) www.asiacinefil.com

PARTEA INTAI a articolului poate fi citita AICI

0 Comments

Post your comment

Solve : *
14 + 18 =


XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Va rugam nu copiati.