tiff-1In intervalul 29 mai – 7 iunie 2009, la Cluj-Napoca se desfasoara cea de-a 8-a editie a Festivalului International de Film Transilvania. Lume multa si buna a fost prezenta la deschiderea festivalului, a carei invitata speciala este, in acest an, actrita Claudia Cardinale. Dincolo de frumusetea acestor zile de sarbatoare pentru Cluj, cand un adevarat regal de filme de calitate (peste 100 de proiectii) delecteaza adevaratii cinefili, nu putea trece neobservata prezenta, cu acest prilej, si a catorva productii asiatice de succes, mai mult sau mai putin comerciale, in cadrul proiectiilor zilnice. In fapt, cam tot ceea ce Romania a cumparat la targurile internationale de film cu ocazia festivalurilor de la Berlin sau Cannes, de pe piata asiatica, a fost prezentat la TIFF.

Machan (2008)
Machan (2008)

Singurul film asiatic aflat in competitie este o coproductie Sri Lanka /Italia /Germania regizata de Uberto Pasolini (nu are nici o legatura cu renumitul Pier Paolo Pasolini, insa e nepotul lui Luchino Visconti). „Machan”, caci despre acest film este vorba, a fost premiat cu „Label Europa Cinemas” le Festivalul de film de la Venetia de anul trecut si este inspirat dintr-un caz real petrecut in 2004, cand cei 23 de jucatori ai echipei nationale de handbal a statului asiatic Sri Lanka vin in Germania si se fac nevazuti, devenind emigranti clandestini. In realitate, in Sri Lanka nici nu exista federatie de handbal, unde acest sport este o mare necunoscuta. „Machan” este o comedie de situatii cu accente dramatice, care a facut deliciul publicului, care a izbucnit in aplauze prelungite chiar in timpul proiectiei. Astazi, cu o zi inainte de incheierea festivalului, „Machan” a fost votat de spectatori drept filmul cel mai bun prezentat la TIFF. Pana acum, insa, optiunea juriului este clara: „Politist, adjectiv” recent premiat la Cannes ramane favorit la marele premiu al festivalului.

queens-of-langkasuka-secventaIn afara festivalului au mai fost prezentate si alte productii asiatice. 2 productii thailandeze care au facut senzatie in lumea intreaga au ajuns si in cinematografele din Romania, chiar si cu aceasta ocazie, a unui festival. Este vorba de „Chocolat”, „o capodopera exploziva intr-ale artelor martiale” a carei protagonista e „Jija”Yanin, in rolul unei tinere autiste care creste cu o dieta bazata exclusiv pe ciocolata si filme cu Bruce Lee, si „Queens of Langkasuka” (imagine), unul din cele mai costisitoare filme istorice thailandeze facute vreodata, cosiderat de organizatorii festivalului „o spectaculoasa replica la Piratii din Caraibe”.

Asia a mai fost reprezentata de filmul „The Damned Rain”, o productie indiana inspirata din evenimente reale petrecute in India anilor ’90, care a fost zguduita de o serie de cazuri de sinucideri comise de fermieri, in diverse provincii indiene. Filmul iranian „About Elly”, premiat cu Ursul de Argint pentru Cea mai buna regie la Festivalul International de Film de la Berlin a fost una din peliculele a carei proiectie a fost foarte asteptata de fanii sectiunii Supernova a festivalului, care aduce an de an cele mai premiate filme in programul TIFF. „About Elly” spune povestea unui tanar recent intors din Germania care e luat pe sus de amicii lui, fosti colegi de facultate, intr-o excursie de cateva zile la Marea Caspica, pentru a-i face „lipeala” cu Elly. Dar in ziua urmatoare, in urma unui incident, Elly dispare.

Shirin
Shirin

Un alt film iranian propus spre vizionare publicului roman a fost „Shirin”, al reputatului Abbas Kiarostami. Este vorba de o pasionanta poveste de iubire spusa de un poet iranian din secolul al XII-lea, Nezami, si de insasi Shirin, eroina lui Nezami, a carei poveste a devenit un adevarat mit in Persia (se spune ca eroina s-ar fi indragostit de Khoshrau, „regele regilor”, vazandu-l pe acesta doar in portrete desenate). Filmul lui Kiarostami e un inedit experiment cinematografic, in care publicul este atat subiect cat si obiect, fiind departe de o productie comerciala.

chaser-posterExtremul Orient a fost reprezentat la TIFF de 3 productii care spun aproape totul despre cinematografia contemporana din aceasta zona a lumii. Inflorirea filmului coreean este reflectata de o productie comerciala care anul trecut a starnit admiratia criticilor si tuturor oamenilor de film din Coreea si nu numai, „The Chaser”, un film care cu un buget modest a reusit sa dea lovitura la box-office-ul de anul trecut. A doua prezenta coreeana la TIFF, de aceasta data o alegere inspirata a organizatorilor, a fost productia „Treeless Mountain”, castigatoare la Pusan, anul trecut, si a premiului juriului de la Berlin din acest an. Este vorba de o poveste simpla a unei fetite de 6 ani si a calatoriei sale catre o maturizare prematura. In sfarsit, poate cea mai inspirata alegere in materie de film asiatic adus in fata spectatorilor romani a fost productia japoneza „Tokyo Sonata” a cunoscutului Kiyoshi Kurosawa. Este vorba de un excelent tablou al familiei obisnuite dintr-o societate capitalista contemporana, rasplatit cu Marele Premiu al Juriului sectiunii „Un Certain Regard” la Festivalul de la Cannes din 2008 si cu trofeele pentru Cel mai bun film si Cel mai bun scenariu la Premiile Academiei Asiatice de Film din 2008.

tiff-bannerCu bune si cu rele, cu plusuri si cu minusuri, cochetul festival de film international organizat in inima Transilvaniei se incheie maine. In materie de filme asiatice, selectia a fost destul de buna, insa se vede treaba ca Romania ramane undeva la capatul listei festivalurilor de film internationale sub aspectul alegerii celor mai reprezentative filme asiatice ale momentului. Daca filmul lui Corneliu Porumboiu a ajuns direct de la Cannes, cu tot cu premiu, si a putut fi prezentat fanilor filmului de la noi, sub aspectul filmelor prezentate in afara concursului multe productii sunt din 2008 sau chiar mai vechi. Filme asiatice asteptate cu sufletul la gura in intrega lume, precum „Thirst”, „Mother”, „Departures” sau „Love Exposure” nici macar nu au intrat in atentia distribuitorilor romani, pentru care TIFF reprezenta ocazia ideala de a le promova. Probabil le vom vedea anul viitor, la editia a 9-a a Festivalului. Asta daca nu cumva recesiunea se va prelungi, iar unul dintre cinematografele simbol ale Clujului, „Republica”, nu se va inchide (asta apropo de una din temele care au insotit promovarea imaginii festivalului pe pagina web a TIFF2009, https://www.tiff.ro). Probabil maine vom vedea la stiri un interviu cu deja cunoscutul castigator al festivalului, si ne vom mandri ce frumos este sa fii roman. Pacat ca nu exista oameni potenti financiar care sa transforme TIFF sau orice alt festival organizat in Romania intr-unul de top 30 in lume; concurenta reala sau filmele de ultima ora le poti vedea doar in strainatate sau descarcandu-le de pe internet. A cui este vina pentru aceasta situatie ? Poate a noastra, pentru ca suntem romani. Oricum, felicitari organizatorilor TIFF 2009 si sa speram ca la anul festivalul macar va mai exista, pentru ca si alte productii asiatice (si nu numai) sa ajunga la publicul din Romania.

Articol realizat de cris999 © www.asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>