Ultimul blockbuster coreean al anului 2010, “The Yellow Sea” a avut premiera in Coreea inainte de Craciun, avand incasari in prima saptamana de nu mai putin de 7,2 milioane de dolari. Succesul sau s-a datorat nu atat perioadei propice de lansare in cinematografe, cat mai ales marilor asteptari ale publicului de la regizorul Na Hong-ji. In 2008, cu un buget pentru un film de mana a doua, acesta a reusit sa dea lovitura cu “The Chaser”, o productie independenta ce a obtinut 2 premii si 4 nominalizari, fiind prezent la o multime de festivaluri internationale de film, inclusiv la TIFF, in Romania, in 2009. Reteta succesului a fost repetata 2 ani mai tarziu, iar “The Yellow Sea” – un “action-thriller” captivant – a obtinu incasari de 15,7 milioane dolari. In plus, filmul a a castigat un premiu si a avut 3 nominalizari, fiind prezentat in cadrul sectiunii “Un Certain Regard” de la Cannes (2011).Regia si scenariul sunt semnate de Na Hong-ji, iar in rolul principal a fost distribuit actorul Kim Yoon-seok, ce a putut fi vazut in “The Chaser”,“Running Wild” sau “My Girl and I”. Celalalt rol masculin principal ii revine nimeni altuia decat lui Ha Jung-woo, partenerul lui Kim Yoon-seok din “The Chaser”. Practic intreaga echipa de la “The Chaser” (incusiv regizor si scenarist) a fost implicata in acest proiect, despre care s-a spus, cand era inca in stadiul incipient, ca va fi “Chaser 2”. Cele doua filme se aseamana intr-o oarecare masura (realizare, interpretare), dar exista si deosebiri, iar insusi regizorul a recunoscut ca nu este vorba de un sequel al filmului sau de debut.

Goo Nam este un umil taximetrist in orasul autonom Yanji, undeva in partea chineza a liniei de frontiera dintre Cina-Coreea de Nord si Rusia. Inglodat in datorii – 60.000 de yuani datorati mafiei locale -, acesta isi incearca sansa la jocul de mahjong, lucru ce nu face decat sa-i sporeasca datoria. Se imprumutase pentru a plati viza sotiei sale plecate la munca in Coreea de Sud, iar acum Goo Nam asteapta ca aceasta sa-i trimita bani inapoi. Ramas cu o fetita – care e crescuta de bunica -, Goo Nam incepe sa creada spusele strainilor, cum ca sotia lui si-ar fi refacut viata in Coreea de Sud si ar fi uitat de el si de fetita ei. Intr-una din zile, mafia locala ii aranjeaza o intalnire cu domnul Myeon, un personaj interlop influent, ce se ocupa cu plasarea transfugilor din China in Coreea de Sud. Acesta ii propune ca in schimbul datoriei de 60.000 de yuani, Goo Nam sa ucida pe cineva din Coreea. La inceput ezitant, crezand ca e o gluma, fortat de situatie si avand in fata perspectiva de a afla ce s-a intamplat cu sotia lui, Go Nam accepta, intr-un final. Si de aici incep o multime de complicatii, odata ajuns in Coreea, pentru ca niciodata socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ.

Succesul neasteptat al lui “The Chaser” a dat nastere unei tendinte de realizare a unor filme similare, gen “The Man From Nowhere”, “The Unjust” sau “I Saw the Devil”, exprimand ambitia regizorilor si actorilor distribuiti in ele de a depasi filmul lui Na Hong-ji. A aparut, astfel, o adevarata moda a thriller-elor, in ultimii 3 ani, in industria coreeana de film, asa cum intre 2000-2005 melodramele erau cele care faceau legea. “The Yellow Sea”, in ciuda duratei sale (156 de minute), si a scenariului pe alocuri confuz (regizorul-scenarist mergand pe ideea unor coincidente de care spectatorul isi va da seama, neobosindu-se sa dea prea multe detalii), ramane un film care te tine tot timpul in tensiune. Personajul central are de la inceput probleme cu mafia locala de la care a imprumutat bani, are de la inceput probleme cu patima pentru mahjong – unde cum era de asteptat mereu pierde -, probleme familiale, si pare dezorientat. Treptat, pe masura ce i se acorda o ultima sansa, acesta incepe sa creada cu disperare in ea. De ce ? Pentru ca aceasta i-ar putea oferi raspunsul la indoielile pe care le are, si i-ar putea schimba decisiv viitorul. Nutreste speranta ca ajuns in Coreea de Sud – ce imagine dezolanta a Coreei de Sud fata de lumea aparent lipisa de griji prezentata in serialele coreene de televiziune ! – o va putea gasi pe sotia lui si se va putea convinge ca ceea ce a pastrat in sufletul lui despre ea nu se poate sa se fi irosit intr-o clipa. Pe de alta parte, misiunea pentru care e platit, desi i-ar putea schimba definitiv viata (cand ucizi un om te transformi, presupun), i-ar putea aduce linistea financiara de care avea atata nevoie cand, lucrand zile si nopti ca taximetrist, nu reusea sa-si culce capul linistit pe perna noaptea din cauza grijii zilei de maine. Si, mai presus de orice, trebuie sa reuseasca cu orice pret in misiunea sa, pentru a se putea intoarce acasa la singura fiinta ce a supravietuit in urma casniciei lui destramate, fetita ei ramasa in grija bunicii. Aceasta evolutie a personajului si nevoia de a se increde in niste straini – care oricum nu dadeau nimic pe el – va aduce o stare de haos veritabil in viata acestuia, haos ce reprezinta doar etapa pregatitoare fireasca si necesara pentru comiterea actului ce duce spre drumul fara intoarcere. Pe de alta parte, drama personala a lui Goo Nam se confunda cu drama oricarui imigrant ajuns ilegal in Coreea. Tratati ca niste animale, acestia ajung sa fie priviti cu mila de cei mai inimosi sud-coreeni, sau cu dispret de majoritatea societatii. In miez de noapte sunt aruncati in Marea Galbena pentru a scapa de conrolul pazei de coasta, sau sfarsesc in containerele care ii transporta in clandestinitate.

Dincolo de toate aceste lucruri, filmul prezinta o imagine realista a Coreei actuale, in care exista viata si in afara marilor metropole, insa o viata plina de greutati pe care populatia in general imigranta dinspre China si Coreea de Nord o priveste drept un paradis ce le binecuvanteaza vietile prin valoarea bancnotele ce discteaza cine poate fi fericit si cine nu, in aceasta lume. Actiunea se impleteste perfect cu analiza psihologica, iar suspansul se instaleaza pe neobservate. Dezolante secventele din orasul autonom Yanji (provincia Yanbian), ce amintesc de perioada comunista de la noi, insa situarea lui la frontiera dintre China-Coreea de Nord si Rusia explica acest aspect straniu occidentalilor. Titlul filmul – Marea Galbena – este unul simbolic. Personajul principal e un “joseonjok”, adica un chinez ce se trage dintr-o familie de coreeni. In principal in timpul ocupatiei japoneze din Coreea de la inceputul secolului XX, multi coreeni au imigrat in aceasta zona a Chinei (provincia Yanbian). O mare parte din ei au ramas aici pana la sfarsitul razboiului (a se vedea povestea marelui luptator al libertatii Lee Hoeyoung, prezentata intr-un recent serial coreean tradus in limba romana de Asia Team Romania) si chiar si dupa. In prezent, in regiune mai traisc aproximativ 800.000 de joseonjok, care inca vorbesc coreeana in ciuda asimilarii continue la ordinul autoritatilor comuniste chineze. Jumatate din aceasta populatie isi castiga existenta din activitati ilegale sau au trecut Marea Galbena illegal pentru a-si castiga existenta in Corea de Sud. Marea Galbena desparte geografic China de peninsula coreeana, iar titlul metafora se refera la fenomenul migratiei ilegale a acestei populatii – odata coreene, ce a ramas in afara granitelor actuale ale vreuneia dintre cele doua Coree. Multe vieti s-au sfarsit dramatic inghitite de valurile Marii Galbene in timp ce acesti joseonjok cautau cu disperare sa-si asigure un mod de viata mai bun in patria din care au fost nevoiti sa plece cu decenii in urma din cauza razboiului.

Un film bun, care aduce aminte de peliculele intunecate ale marelui Francois Truffaut, si care are darul de a imbina placut comercialul cu artisticul, suficient cat sa reuseasca sa transmita mesajul propus. “The Yellow Sea” nu se ridica la nivelul lui “The Chaser”, dar are calitati proprii, ce nu pot fi trecute cu vederea. Vizionare placuta !

Articol realizat de cris999 – asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>