“The Sword Identity” este filmul de debut ca regizor al chinezului Xu Haofeng, nominalizat anul trecut pentru premiul “Action Asia Award”. Tot el a scris si scenariul, remarcandu-se in acest an cu scenariul mult asteptatului “The Grandmasters” al lui Wong Kar Wai. Poate ca scenariul lui “The Grandmesters” este unul stralucit, nu stim inca deoarece filmul e in stadiul de post-procesare, insa in privinta lui “The Sword Identity” nu putem spune decat ca are un scenariu destul de modest, care combina umorul negru chinezesc cu artele martiale si cu o atmosfera destul de sobra si intunecata (la propri si la figurat, multe scene de lupta desfasurandu-se in cadre semi obscure). O muzica instrumentala apasatoare insoteste momentele importante ale filmului, cu scopul evident de a spori tensiunea, insa per ansamblu filmule este destul de lent pentru asteptarile ce le pot avea fanii genului de la el. Stilurile de lupta sunt descrise in amanunt, iar actiunea apare ca urmare mai degraba a unui accident decat a unui curs lin, firesc si clar al scenariului. Actorii protagonisti sunt cvasi-necunoscuti, insa in ciuda acestui fapt, filmul s-a lansat prin intermediul companiei Lions Gate in Statele Unite direct pe dvd, beneficiind de o promovare adecvata pe piata nord-americana. E pacat ca marile filme chinezesti istorice ale ultimilor ani au ajuns atat de greu pe continetul nord-american, uneori chiar si la un an distanta, in timp ce productii necunoscute, cu un buget mai mic si cu actori fara nume sunt promovate insistent de anumite companii de distributie americane la scurt timp dupa lansarea lor pe piata.

In oraselul Guancheng din sudul Chinei dinastiei Ming, existau patru mari familii ce au transmis din generatie in generatie 4 stiluri de lupta diferite. In spatele fiecarei scoli se afla o influenta familie ce tinea la perpetuarea traditiei. Dar de multi ani pacea se instalase in intreaga tara, iar in lipsa razboaielor, artele martiale cunosteau o perioada de decadere. Orasul era pazit formal de piratii japonezi infranti cu multi ani in urma de doi gnerali celebri de un Sef ajuns la varsta de 50 de ani, al carui cel mai mare regret era ca purta o armura de hartie in locul uneia de metal care era mai greu de dobanit, fiind acordata de Imparat celor cu merite deosebite. Dar cum piratii japonezi nu mai atacau orasul, bietul sef al diviziei anti-pirati isi vede visul imposibil de realizat. Totul pana intr-o zi, cand un strain ajunge in oras. Aparent acesta detine o sabie japoneza si un stil de lupta diferit de al celor 4 scoli. Oricine dorea sa isi creeze o noua scoala in oras bazata pe o noua tehnica de lupta trebuia sa lupte cu cele patru scoli intr-o competitie desfasurata pe Aleea Wuyi. Dar stilul de lupta al strainului este respins de cele 4 scoli, contrariate de faptul ca respectivul folosea o sabie japoneza si un stil de lupta specific lumii militare, nu a artelor martiale. Acesta va lupta cu cele 4 scoli pentru a demonstra ca sabia sa e invincibila…

Nu putem spune despre “The Sword Identity” ca este un film de categorie B. Are toate ingredientele unui film de prima mana: actori buni, chiar daca fara un nume, ce interpreteaza profesionist rolurile incredintate (chiar ai impresia uneori ca aspectul lor exterior aduce mai mult cu unele personaje din dramele istorice coreene decat cu figuri tipice filmului chinezesc de epoca).; o calitate foarte buna a imaginilor – se vede ca e un film bine filmat, cu cadre si decoruri bine alese (in special ca actiounea se petrece inr-o singura locatie); nu in ultimul rand, muzica instrumentala e potrivita pentru intretinerea atmosferei. Punctul slab al filmului este tocmai scenariul, ce pare prea simplu si prea lipsit de logica. Sunt multe momente in care nu iti dai seama unde vrea sa junga scenaristul, in special ca replicile sunt uneori seci, poate mai mult pe intelesul publicului chinez decat al celui de pe un alt continent. Avem in fata un film foarte cerebral, in care majoritatea timpului e petrecuta in compania discutiilor dintre maestrii artelor martiale despre strategie si despre complexitatea artelor martiale, cu destul de putine momente in care teoria e pusa in practica. Povestea, in ciuda faptului ca este lenta, e oarecum greu de urmarit din moment ce personajele si legaturile dintre ele sunt dezvaluite gradual. La final ajungi sa te intrebi care e lagatura unora dintre personajele periferice cu ideea principala a filmului. Ceva nu aduce unitate si ordine in scenario, poate de aici impresia unui haos la acest nivel. Dintre toti protagonistii, cea mai buna interpretare o are Yu Chenghui, cunoscut din serialul de televiziune “The Legend of Bruce Lee”. Scenele de lupta care il implica pe acesta sunt foarte spectaculoase si reusite, insa mult prea putine pentru un film care se considera de acrtiune si care doreste sa cucereasca fanii artelor martiale. Poate ca o durata de doar 90 de minute in locul celor aproape 2 ore ar fi fost mai porivita pentru acest film.

Cine se asteapta la un film de arte martiale cu actiune non-stop, ar putea fi dezamagit urnmarind “The Sword Identity”. Acesta e mai degraba un film cu o estetica, cu un ritm si o intensitate in stilul productiilor lui Jarmusch. Nu e un film rau, are faze comice si e bine realizat, insa pentru a putea admira frumusetea lui trebuie sa fii inarmat cu multa rabdare. Lucru care cu siguranta lipseste fanilor filmelor cu arte martiale, aflati in cautarea a altceva… Vizionare placuta !

Traducerea a fost efectuata in premiera in Romania de Asia Team Romania –

traducatorii din chipa: alinabv si gligac2002.

Prezentare realizata de cris999 – asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>