„The Servant” este un al doilea film controversat aparut in acest in an Coreea de Sud, dupa „The Housemaid 2010”. Filmul a avut un bun start la box-office, scotand din top „Prince of Persia”, blockbuster-ul american al verii. Nu este putin lucru, deoarece „The Servant” in sine nu este un blockbuster, nici macar nu are caracteristicile unui film comercial care sa atraga, precum scene de violenta sau actiune. Este vorba de un film artistic, interzis minorilor, care se apropie de un „Portrait of a Beauty” si, mai ales de succesul de acum 7 ani al productiei „Untold Scandal” (varianta coreeana a „Legaturilor Periculoase”). Titlul alternativ al filmului este „Cronicile lui Bang-ja”, filmul spunand povestea faimoasa a lui Chun-hyang, frumoasa fiica a unei gisaeng casatorita cu un oficial al guvernului din Joseon, dar care datorita pozitiei mamei sale in societate a fost considerata de origine umila. In momentul in care Mong, un yangban (nobil din Joseon) vrea sa se casatoreasca cu Chun-hyang, rangul acesteia e considerat o problema de parintii lui Mong. Cat timp Mong invata si pleaca din oraselul unde statea Chun-hyang pentru a-si da exemenul prin care urma sa devina inspector regal, in orasel apare Byeon, un personaj corupt si lacom, care ii ordona lui Chun-hyang sa vina si sa-il faca fericit pentru o noapte. Cum aceasta refuza, Byeon o intemniteaza, pana cand Mong revine ca inspector regal, il aresteaza pe Byeon pentru abuz si traieste fericit impteuna cu Chun-hyang. In linii mari aceasta este povestea populara care sta la baza filmului „The Servant”, insa perspectiva de redare a acesteia e diferita: nu vom avea de-a face cu o relatare a povestii din unghiul de vedere al niciunui protagonist, ci a unui umil servitor care s-ar fi indragostit de Chun-hyang, filmul oferind, in final, o surpriza prin deznodamantul sau, care justifica foarte bine titlul alternativ de „Povestea lui Bang-ja”.

Mai trebuie spus ca „The Servant” este doar una din adaptarile (de aceasta data originala) povestii autentice a lui Chun-hyang, aceasta fiind o tema de baza a unor ecranizari de succes in Coreea. Marele Im Kwon-taek a ecranizat povestea in anul 2000 in filmul „Chunhyang”, in timp ce unele seriale de televiziune au avut o abordare mai comica a ei („Delightful Girl Chun-hyang” a „modernizat” povestea, in timp ce „Story of Hyang-dan” ofera o variatiune a povestii, intre cei doi indragostiti intervenind Hyang-dan, servitoarea lui Chun-hyang, de care Mong se indragosteste). Spre deosebire de „Story of Hyang-dan”, in „The Servant” avem o inversare de roluri, servitorul lui Mong, Bang-ja, fiind cel care se indragosteste de Chun-hyang, in timp ce Hyang-dan regreta ca desi l-a cunoscut prima pe Bang-ja acesta nu a avut ochi pentru ea. In rolul lui Chun-hyang a fost distribuita actrita Jo Yeo-jeong, aflata la debutul intr-un film pentru marele ecran, dupa ce a aparut timp de un deceniu doar in seriale modeste. Servitorul Bang-ja este interpretat de Kim Joo-hyeok, din „My Wife is Married” sau din serialul „Lovers in Prague”, in timp ce Ryu Seung-beom („Crying Fist”, „Arahan”) il interpreteaza pe stapanul lui Bang-ja. Regia si scenariul filmului sunt semnate de nimeni altul decat Kim Dae-woo, scenaristul lui „Untold Scandal”, si al filmului din 2006 „Forbidden Quest”. Filmul a castigat deja 2 premii in acest an: Song Sae-byeok a castigat premiul pentru Cel mai bun actor intr-un rol secundar la a 47-a editie a Daejong Film Awards recent incheiat (29 octombrie), fiind recompensat si cel mai bun design al costumelor de epoca.

In perioada dinastiei Joseon, undeva in secolul XVIII, Lee Bang-ja, un negustor marunt, numit de unii „gangster”, se intalneste cu un scriitor pentru a-i scrie o poveste inspirata din viata sa. Astfel aflam ca Bang Ja era servitorul personal al nobilului Mong, fiul unor aristocrati instariti. In timpul unei vizite la o casa de placeri, stapanul Mong se indragosteste la prima vedere de o cantareata la instrumente traditionale coreene, Chun-hyang, fiica unei gisaeng cunoscute. Frumusetea ei il vrajeste nu doar pe stapanul Mong, ci si pe servitorul acestuia Bang-ja. Chun-hyang il complimenteaza pe servitor, lucru care ii da de inteles ca fata l-ar placea. Din acest motiv, Bang-ja apeleaza la sfaturile experimentatului domn Ma, un „Don Juan” al carui timp a trecut, care il invata tehnici de seductie pe care le-a exersat personal in tinerete cu mama gisaeng a frumoasei Chun-hyang. Dar dincolo de iubirea naiva a lui Bang-ja si aspiratiile sale imposibile (datorita rangului social), Chun-hyang, prin mama acesteia, il seduce pe tanarul stapan Mong, jucandu-se cu sentimentele acestuia. Se naste un triunghi amoros ale carui consecinte vor fi imprevizibile.

Unora s-ar putea sa nu le placa modul in care realizatorii lui „The Servant” amesteca genurile abordate, osciland de la comedie rafinata cu note de obscen la o poveste romantica transformata intr-o drama, cu un final apropiat de tragedie; dar acesta este stilul specific filmelor coreene, iar cand aceasta mixtura de genuri este bine realizata, ca in cazul de fata, nu are cum sa nu placa. Schimbul de ton poate, la un moment dat, sa creeze sentimentul de dezorientare, insa personajul Bang-ja reuseste sa readuca spectatorul la realitate si la firul principal al povestii: iubirea lui interzisa pentru Chun-hyang. Mama lui Chun-hyang are un stil de manipulare al personajelor, din umbra, specific lui „Untold Scandal”, dar are un rival pe masura in domnul Ma, un expert in sex si in cucerirea unei persoane de sex opus, capatand acest bogat bagaj de „cunostinte” de la un curtezan din Jeolla care, chipurile, s-ar fi culcat cu mii de femei ! Iar daca e vorba sa amintim de personaje, probabil veriga slaba din toata povestea nu sunt nici eunucii manipulatori care la un moment dat par a se juca cu nou-numitii magistrati ai regelui, nu e nici Hyang-dan ci insusi magistratul Byeon. Daca in povestea originala acesta pare zugravit drept corupt si lacom dupa putere, in „The Servant” pare nehotarat, cu porniri violente care mai degraba par acumulari de frustrari ce rabufnesc decat ceva care sa tina de patologia personajului. Practic, personajul negativ este insusi Mong, iar eroul este Bang-ja, o intoarcere oarecum pe dos a povestii lui Chun-hyang.

Un film mult mai indraznet decat „Untold Scandal”, ce prezinta o adaptare noua si originala a povestii clasice a lui Chun-hyang. O interpretare fara cusur a tuturor actorilor din distributie si o multime de scene memorabile care merita savurate cu maxima atentie de iubitorii de arta cinematografica. La un moment dat, personajele centrale se afla la raspantie, servitorul lui Mong, Bang-ja, acceptand, dupa ce a devenit servitor la casa lui Chun-hyang, pentru a o salva pe aceasta, sa se umileasca la stapanul sau pe care l-a abandonat pentru ea, in speranta eliberarii ei din temnita. In mod suprinzator, intr-o scena genial regizata, Chun-hyang ii da o palma in fata gestului de devotament al credinciosului servitor, in semn de sanctionare al tradarii de care ar fi in stare, iar mai apoi, instantaneu, il imbratiseaza, in semn de recunostinta. O dualitate de sentimente redata cu o simplitate dezarmanta de ideea unui regizor-scenarist exceptional. Si e doar una din scenele care va vor ramane intiparite in minte, odata cu acest film deosebit, pe alocuri prea indraznet, pe alocuri prea lent si aparent incalcit, dar care pana la urma iti creaza impresia, la sfarsitul celor 2 ore, unei pelicule solide, care reuseste sa aduca prospetime si sa dea o interpretare originala unei povesti arhi-cunoscute in Coreea. Cunoscatorii adevarati ai artei cinematografice pure fara indoiala vor aprecia aceasta bijuterie si-i vor descifra sensurile ascunse.

Prezentare realizata de cris999 – asiacinefil.com

SUBTITRARE IN PREMIERA IN ROMANIA OFERITA DE

ASIA TEAM ROMANIA

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>