“The Second Woman” e cel mai nou film in care apare fostul model taiwanez Shu Qi, azi una din cele mai bine platite actrite din Hong Kong si produs de Gordon Chan (Painted Skin, The Return of Chen Zen). Performanta ei din acest thriller dramatic este una deosebita, interpretand un rol dublu alaturi de Shawn Yue, un alt model devenit star al filmului din Hong Kong. Regia este semnata din nou de o femeie, Carol Lai, ce s-a remarcat cu filmele “Floating Clouds” si doua thrillere, Naraka 19 si The Third Eye. Thriller-urilor chinezesti le lipseste profunzimea la care au ajuns thriller-urile coreene; ele par simpliste, previzibile, chiar daca scenariul este uneori bine scris. Ritmul de desfasurare al actiunii e unul alert, imprumutat parca din filmele de actiune, iar uneori ai impresia ca te pierzi in detalii. “The Second Woman” porneste de la aceste premise tipice genului in Hong Kong, dar adauga suspansului o nota artistica. Destul de rar ai ocazia sa vezi un film in care scenariul sa faca trimitere… la o piesa de teatru, care, la randu-i sa fie piesa de rezistenta a filmului. Shu Qi are pe langa un rol dublu in film, si un rol dublu in piesa de teatru, astfel ca fara teama de a gresi putem spune ca “The Second Woman” se confunda total cu Shu Qi si viceversa. Iar daca despre ea putem spune ca e “omul-orchstra”, despre Shawn Yue – care are un rol pe alocuri destul de sters – putem spune, facand o gluma, ca e inconjurat, asa cum ii sta bine, de femei frumoase, doar ca, din (ne) fericire pentru el, toate sunt… ati ghicit, tot Shu Qi.

Bao (Shu Qi) si Nan (Shwan Yue) sunt un cuplu de tineri care se indreapta cu pasi repezi spre unirea destinelor prin casatorie. Amandoi sunt actori de teatru, cu deosebirea ca el e o vedeta a scenei, avand o geana in familie pentru asa ceva, in timp de Bao e o actrita in devenire ce ajunge tinta ironiilor protagonistei spectacolului in care joaca si viitorul ei sot, “Legenda Prunului Inflorit”. Datorita interventiei acestuia, regizorul accepta sa o primeasca pe Bao in distributia piesei, si asta in ciuda opozitiei protagonistei, o actrita cu ifose ce nu o suporta pe Bao. Putini stiu insa ca Bao are o sora geamana, pe Huixiang (Shu Qi), ce locuieste cu mama ei oarba pe o insula din Noile Treitorii. In momentul in care Bao lesina pe scena din cauza emotiilor, continuarea turneului este periclitata in absenta actritei care trebuia s-o sustina pe protagonista. Huixiang, dorindu-si la randul ei sa fie actrita si urmarind spectacolele surorii sale din culise, ii cere permisiunea lui Nan sa o inlocuiasca fara stiinta cuiva pe Bao cu ea. Doar ca interpretarea lui Huixiang are succes, iar acest lucru straneste invidia surorii suferinde pe patul de spital. Ce nu stie ea, insa, e ca intre Huixiang si Nan, viitorul ei sot, pare a se infiripa ceva… Unde vor duce toate aceste lucruri, ramane sa descoperiti.

“The Second Woman” are in centrul sau un interesant triunghi amoros interpretat de… doar doi actori (cam atipic, cand vine vorba de un triunghi, nu ?) Povestea celor doua surori gemene se aseamana cu povstea biblica a lui Cain si Abel, iar ca totul sa fie desavarsit, acestea apar si intr-o piesa de teatru al carei subioect seamana flagrant, la un moment dat, cu ceea ce li se intampla in viata reala. Relatia dintre surori e redata prin raportare la “ispita” lor, Nan, care accepta, asemeni personajului din piesa, rolul dublu al iubitului si amantului, fara prea multe remuscari. De fapt, personajul Nan al lui Shawn Yue e cel care aduce o tensiune tacuta in acest film, pentru ca rolul dublu de amant si iubit reflecta si sentimentele ce le are fata de cele doua surori: pentru una o iubire poate mai mult sau mai putin sincera, si pentru cealalta o atractie bolnavicioasa ce mereu cauta o confirmare in plan sentimental, care intarzie mereu sa apara. Finalul piesei de teatru incearca sa lamureasca dilema personajului masculin, incapabil sa ia o decizie. Solutia la care ajunge scenaristul e surprinzatoare, chiar daca tot timpul se afla sub ochii nostri. Cine isi va asuma, in cele din urma, raspunderea, dintre cei trei, si, mai ales, va reusi cel ce va renunta la iubire sa-si accepte destinul si implicit infrangerea ? Impresionant mesajul ascuns al acestui film, mascat foarte bine in spatele cortinei de la teatru.

Un thriller de atmosfera, artistic, cu o interpretare superba a lui Shu Qi, ce merita savurat. In afara de tensiune si mister, la finalul lui vei ramane cu cateva intrebari si cu o dilema: cum ai putea rezolva tu, ca spectator, triunghiul prezentat in film ? Scenariul e bun, dar nu reuseste sa transforme “The Second Woman” intr-un thriller pur comercial puternic. Da, oarecum aminteste de hollywoodianul “Black Swan”, insa nu este un film care pentru genul thriller sa iasa din tipare cu ceva nou. Privit per ansamblu, merita vazut si apreciat pentru calitatile sale, in mod sigur nimeni nu se va plictisi in compania lui.

Articol realizat de cris999 – asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>