The.Pianist.posterPovestile surpinse in seria “k-drama special” ale postului coreean de televiziune KBS care de ani buni delecteaza fanii k-dramelor din intreaga lume prin originalitatea scenariilor lor sunt mereu aducatoare de surprize placute. Un astfel de proiect a fost si “The Pianist” (2010), care a ating la vremea difuzarii sale un rating foarte ridicat, 7,6 la nivel national. Ce putea atrage la o poveste simpla de 70 de minute ? In mod evident distributia. In rolul principal feminin avem ocazia sa o reintalnim pe Han Ji-hye (de care tocmai ne-am despartit in “May Queen”, unde a interpretat magistral personajul principal Hae Joo), in timp ce rolul principal masculin i-a revenit lui Choi Minho, membru al formatiei de baieti Shinee, aflat la debutul pe micul ecran intr-un serial tv. Daca Han Ji-hye e o actrita desavarsita, iar interpretarea ei nu a fost o surpriza, prestatiaThe Pianist secventa 1 lui Minho a fost una peste asteptari. Ai spune ca acest pusti, care la vremea difuzarii filmului avea doar 19 ani, venind dinspre lumea muzicala unde a cunoscut celebritatea, e un actor innascut, dupa ce il vezi in ‘The Pianist”. Este atat de convingator incat reuseste sa transmita prin ochii lui stralucitori, prin privirea sa patrunzatoare, absolut toate trairile specifice varstei pe care o are. Spre deosebire de multe alte staruri k-pop ce-si incearca norocul si pe micul ecran in seriale tv, dupa principiul “sa vedem ce-o sa iasa”, Choi Minho depaseste orice asteptari si ai zice ca e facut sa fie actor, nu cantaret.

Oh Je-ro e un tanar de 21 de ani care isi ajuta unchiul in meseria de reparator de piane si acordor al acestora. Unchiul isi face griji pentru nepotul sau, acesta lucrand tot timpul si, la 21 de ani, neavand inca nici o intalnire cu vreo fata. Desi baiatul da vina pe trecutul sau si pe faptul ca a fost exmatriculat la The Pianist secventa 3mijlocul liceului, pe care nu a reusit sa-l termine, acest lucru blocandu-i accesul spre studii superioare, unchiul stie ca baiatul are un talent ascuns. In realitate, Oh Je-ro e un pianist de geniu, nedescoperit de cineva, care priveste cantatul la pian ca pe o activitate in timpul liber, dupa ce acordeaza pianele pentru a-si castiga existenta mizera. Destinul insa e pe cale sa i se schimbe cand, intr-o zi, intalneste intamplator o fata intr-un butic de cartier. Fata e Yoon In-sa, o tanara in prag de 30 de ani, care dupa o relatie cu un doctor ce s-a intins pe 5 ani decide sa se desparta de acesta. Lipsa de hotarare a prietenului si opozitia parintilor acestuia pentru o casatorie cu o fata saraca au fost principalele motive ale destramarii relatiei. Dar in aceeasi zi in care se desparte de prietenul ei, Yoon In-sa il intalneste intamplator, in noapte, pe acelasi tanar peste care daduse in butic in cursul zilei. Si astfel, desi intre cei doi era o diferenta de 8 ani, o relatie sta sa se infiripe. Sa fie iubirea ? Sau doar o prietenie bazata pe simpatie reciproca ?

The Pianist secventa 4“The Pianist” e o poveste romantica despre destin, pasiune si iubire spusa in cel mai autentic stil coreean. Inainte de a fi o poveste de iubire e o poveste despre pasiune si puterea de a urma in viata drumul pe care aptitudinile ar trebui sa ti-l indice. Oh Je-ro are un dar aparte, e un geniu in interpretarea la pian, dar datorita conditiei sociale umile, si-a ratat sansa de a deveni un mare pianist, un al doilea Kun-woo Paik, cum ii spunea o profesoara de la Conservator. Mama lui, o fosta profesoara de pian, a fost cea care l-a indrumat spre studiul pianului, insa moartea prematura a acesteia l-a lasat in grija tatalui, ce a ajuns sa lucreze intr-o formatie muzicala intr-un bar si sa-si castige existenta de pe o zi pe alta. Cu o asemenea situatie in familie, Je-ro nu putea avea un model de urmat la varsta critica a adolescentei: a ajuns sa chiuleasca de la scoala, sa mearga pe drumuri gresit, iar odata exmatriculat in al doilea an de liceu, a ajuns sub aripa unchiului sau, un reparator de piane. De la acesta a invatat meserie, iar in timpul liber mai exersa pianul, fara insa ca cineva sa-l fi auzit vreodata cum The Pianist secventa 5canta. Ceea ce are in comun cu fata pe care o intalneste de 2 ori in aceeasi zi pur intamplator e conditia sociala si ratarea alegerilor in viata sub impactul constrangerilor sociale. Yoon In-sa nu e in gratiile parintilor doctorului cu care avea o relatie de 5 ani, si ea insasi isi ratase cariera de pianista, optand pentru a fi o buna profesoara de pian. Doar ca nu a reusit, datorita lipsei talentului, sa ajunga nici macar profesoara, si lucreaza ca suplinitoare pentru cursurile optionale de pian de dupa orele elevilor de scoala primara. Chiar e la un pas sa-si piarda locul de munca, si acela prost platit, dupa ce si-a pierdut iubitul, dar ca prin minune il descopera pe Je-ro. Acesta se indragosteste lulea de fata si simte fiorii primei sale iubiri la 21 de ani, in timp ce fata descopera talentul ascuns al baiatului. Cele doua personaje se completeaza reciproc, deoarece unul ajunge sa fie oglinda nereusitei celuilalt. Je-ro e practic imaginea fetei din copilarie, cand a fost nevoita sa renunte la pian, marea ei pasiune. Din acest motiv In-sa incearca sa-l ajute pe Je-ro sa-si puna in valoare uriasul talent, insa toate The Pianist secventa 2portile i se inched in fata cu sintagma: “e prea tarziu, e un talent irosit”. Si astfel fata vede in raspunsul societatii la descoperirea unui geniu propriul ei esec in viata. Pe de alta parte, pentru Je-ro, In-sa e intruchiparea perfectiunii, implinirea tuturor asteptarilor de la viata, pe care brusc le descopera, odata cu ciudatul sentiment al iubirii care incepe sa nu-i mai dea pace.

Desi are doar lungimea unui episod de serial (aproximativ 73 de minute), “The Pianist” e o poveste suficient de inchegata incat sa te tina lipit de el din primul pana in ultimul moment. Jocul actorilor si partiturile clasice, ca si tema pianului ce ne aminteste de minunatul film al lui Jay Chou (“Secret”) sunt piesa de rezistenta a filmului, care reuseste sa transmita o atmosfera romantica superba si multa simpatie pentru cei doi protagonisti.

Traducerea a fost efectuata in premiera in Romania de Asia Team, traducatorii din echipa fiind cristinab si gligac2002.

Prezentare realizata de cris999 – asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

Solve : *
12 − 4 =


XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Va rugam nu copiati.