Regizat de Kim Cheol-han si Shin Jae-Hyeok, 2 regizori debutanti, “The Outlaw” tradeaza o puternica influenta venita dinspre Hollywood. Probabil ca regizorii au crezut ca reteta americana va asigura succesul comercial al peliculei, dat fiind ca in ultimii ani multe productii americane s-au impus la box-office-ul din Coreea. Oricum, este un lucru destul de rar sa vezi un film coreean facuta dupa modelul american, ca productii autohtone. In rolul principal apare Kam Woo-Seong, starul care alaturi de Lee Jun-ki impresiona in “The King and the Clown”, sau care facea furori in “:Big Bang”. Poate cu cateva kilograme in plus pentru rolul de politist, acesta are o interpretare buna, insa parca lipseste ceva rolului sau; poate o partenera care sa fi adus acea nota de sentimentalism in productie. Desi apar 3 actrite in rolul feminin care ar fi putut sa duca la o atractie intre personajele principale, relatia cu niciuna dintre ele nu e explorata pana la punctual in care spectatorul sa se ataseze de vreunua din ele. E, de altfel, imposibil ca in doar 90 de minute sa prezinti 3 relatii diferite care sa capete profunzime. Insa nu aceasta a fost tinta productiei.

Oh Jeong Su este un detectiv de la Omucideri, apreciat de colegii sai pentru prolificitatea in rezolvarea cazurilor de crima. La un moment dat, insa, o serie de crime aparent fara legatura, comise la intamplare, aduc spaima in randul populatiei. Victimele sunt toate femei lipsite de aparare. Detectivul Oh sufera, dupa spusele colegei sale, de PTSD – stres posttraumatic, care poate fi transmis anchetatorului, ce ajunge sa experimenteze durerea si frustrarea victimelor, ca urmare a implicarii emotionale in cazurile anchetate. In urma cu 7 ani, acesta a cunoscut o victima a unui abuz urmat de sechestrare. Aceasta a reusit sa scape, iar detectivul Oh pe masura implicarii in caz, se indragosteste de victima abuzata, cu care se si casatoreste. Insa in mod inexplicabil sotia lui paraseste domiciliul, cu putin timp inainte de a i se naste fiica. Dincolo de aceasta drama personala, detectivul Oh se trezeste urmarit de nenorociri, toate persoanele dragi avand de suferit fara a-si explica de ce. Toate acest frustrari izbucnesc in momentul in care sistemul judiciar comite o mare nedreptate, iar Oh decide sa paraseasca politia si sa-si faca dreptate de unul singur, in conditiile in care societatea macinata de coruptie ii refuza dreptul de a afla adevarul.

Un thriller care incepe sovaitor, punand in fata spectatorului piesele puzzle-ului si lasandu-l sa rataceasca intr-un scenariu salbatic desprins parca din filmele cu psihopati de la Hollywood. In prima parte umanitatea se rezuma la manifestari animalice, la niste crime comise cu sadism si la niste raspunsuri senine ale unor psihopati care nu doresc decat sa-si traiasca viata lor bolnava privindu-i pe altii cum mor pentru placerea lor. Prima parte a filmului ne prezinta o realitate sadica a societatii (chiar daca in final regizorul a avut inspiratia de a spune ca totul este o fictiune care nu are legatura cu realitatea), o copie fidela dupa filmele horror americane. Surprinzator, insa, dupa introducerea destul de sangeroasa in subiect, lucrurile devin mult mai interesante, iar filmul se transforma in ceva captivant, presarat pe alocuri cu ironie fina destul de nelalocul ei, dat fiind genul filmului. Dintr-un horror, filmul se transforma intr-un thriller de actiune cu parfum dramatic, care incearca sa te faca sa uiti ororile din prima parte. In nici un caz nu este un film recomandat minorilor. Per ansamblu, o productie de inspiratie americana, deloc originala, cu valente a la “The Punisher”. Pentru fanii filmelor coreene, “The Outlaw”, poate fi o dezamagire pentru ca lipseste ceva la capitolul profunzime, legatura dintre personaje fiind prea putin explorata. Intr-o oarecare masura filmul are ceva din “M.W”, o alta productie recenta japoneza realizata dupa o reteta hollywoodiana. In schimb, pentru fanii thrillerelor combinate cu actiune si putin horror, “The Outlaw” ofera tot tacamul, inclusiv o rasturnare de situatie cu totul neasteptata in final.

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>