Daca v-a fost dor de Baek Dong-soo, asteptarea a luat sfarsit. Il veti putea revedea in carne si oase – desigur, e vorba de personaj, nu de actorul Ji Chang-wook care l-a intruchipat pe erou in serialul de success produs de SBS anul trecut -, in cea mai de succes comedie se epoca a acestui an, “The Grand Heist”. Pasind pe urmele lui “Detective K”, filmul ne ofera o poveste amuanta si captivanta plasata in perioada momentului istoric al inscaunarii pe tronul Joseonului a lui Yi San, poveste in care Baek Dong-soo e protagonistul, alaturi de o gasca e baieti haiosi profesionisti in “meseria” lor. Filmul e regizat de Kim Joo-ho, iar scenariul e scris de Kim Min-sung, amandoi aflati la debut, ins ace debut… “The Grand Heist” a fost revelatia acestei veri la box-office-ul coreean, reusind o performanta memorabila: fara a fi vreo saptamana numarul 1 in box-office, a reusit sa obtina incasari de peste 30 de milioane de dolari, situandu-se la nivelul productiilor autohtone pe locul 4, la doar 2 milioane de dolari distanta de “Nameless Gangster”, ocupanta ultimei pozitii din top 3. Cu doi actori de marca in rolurile principale – Cha Tae-hyun (Champ, Babo, Speed Scandal, My Sassy Girl) si Oh Ji-ho (din Fantasy Couple si Chuno) -, filmul a impresionat publicul coreean prin atmosfera degajata si mai ales prin umorul sau, dar si prin scenariul care a facut povestea placuta de urmarit. In rolurile secundare, alte doua figuri cunoscute au facut deliciul spectatorilor: Lee Moon-sik si Min Hyo-rin (recent vazuta in “A Millionaire on the Run”).

In cea de-a doua jumatate a secolului XVII, in Joseon, infloreste pentru nobilii cu bani si putere o afacere aducatoare de mari profituri: vanzarea de gheata. Curtea regala avea nevoie anual de peste 10.000 de tone de gheata, iar mult timp exploatarea ghetii a fost monopol regal. Insa nobilimea a inceput sa se implice in exploatarea pe cont propriu a ghetii sis a aprovizioneze ea insasi Curtea regala. Unul din cei mai abili afaceristi era Al Doilea Vice Prim-Ministru, Lee Sung-ho, in plan politic un sustinator al nepotului Regeleui, nimeni altul decat Yi San. Acesta incomoda prin controlul vanzarii de gheata pe rivalul sau politic, Primul Vice Prim-Ministru, Lordul Cho. Acesta ii insceneaza ceva fiului din flori al lui Lee Sung-ho, Lee Duk-moo (Cha Tae-hyun), care ajunge in temnita. Duk-moo era un pierde vara obsedat de ilustratii de orice fel din intreaga lume, pe care domnul Yang (Lee Moon-sik) i le aducea din calatoriile sale. Cu toate astea, isi respecta mult tatal iar tatal isi iubea mult fiul. Inscenarea pusa la cale de Lordul Cho il rapune pe rivalul sau, tatal lui Dok-moo, ce e trimis in exil in schimbul eliberarii fiului sau. Dok-moo promite razbunare si, cu ajutorul lui Baek Dong-soo (Oh Ji-ho), fostul paznic al Ghetariei Regale, pune la cale jaful secolului: furtul a 1.500 de tone de gheata din Ghetaria Regala, de care raspundeea insusi fiul Lordului Cho. Dar pentru ca planul sa poata reusi, e nevoie de ajutorul unei “armate de profesionisti”, celor doi alaturandu-li-se un expert in explozibili surd de o ureche, un expert in arta deghizarii si castigarea increderii, un expert in transportare, unul in jefuirea mormintelor, omul cu banii ce ofera banii si ghetaria pentru depozitarea temporara a ghietii sustrase, o experta in informatii, regina scufundarilor si doi copiii. Cu aceasta echipa, Ghetaria Regala nu are nici o sansa. Gheata sustrasa ar fi fost mai apoi schimbata in bani – in banii Lordului Cho, cam pe toata averea lui, pentru ca fiul sau sa nu fie trimis in exil pentru greseala de a fi pierdut gheata necesara Regelui -, iar cu un Lord Cho ruinat, ar fi urmat arestarea lui in urma divulgarii unui registru contabil secret. Dar socoteala de acasa…

“The Grand Heist” (al carui titlu original coreean a fost “Gone with the Wind”) e una din cele mai reusite productii de epoca realizate in Coreea in acest an. Pornind de la detaliile tehnice – calitatea grafica deosebita ce da savoare acestei comedii hilare de epoca Joseon – pana la scenariu si jocul actorilor, totul este la superlativ. De la primele pana la ultimele cadre, ai impresia ca participi la aventura alaturi de eroii filmului, iar buna dispozitie nu te paraseste nici o clipa pe durata celor 2 ore ale filmului. Decorurile si locatiile au fost alese perfect, iar regizorul a stiut sa exploateze momentele de tensiune cu ajutorul umorului, a unei doze de mister dar si a unor scene de lupta spectaculoase, realizate si cu ajutorul efectelor speciale. Fiecare personaj isi are propriile calitati: unul se pricepe sa fabrice explozibil si sa faca detonari, altul sa sape si sa jefuiasca morminte – dar care, paradoxal, are 3 principii de baza in meseria sa in care s-a scolit in China, facand “practica” la mormantul Imparatului chinez; altul se pricepe la deghizari si seductie, astfel incat pana nici colegii de jaf nu il recunosc de fiecare data, intrebandu-se uluiti cine e persoana de langa ei. Copiii sunt simpatici foc, au o interpretare foarte naturala si se potrivesc ca o manusa echipei din care fac parte. Fiecare personaj isi are propriile principii si valori, astfel ca desi lucreaza ca o echipa, divergente exista tot timpul, rezolvate insa cu umor de catre scenarist. Fiecare personaj in sine din acest film e hilar. Baek Dong-soo in interpretarea lui Oh Ji-ho ne infatiseaza un erou ce tine la tara si la regele sau, dar si la sora sa pe care a pus ochii pierde-vara Duk-moo. Desi e un personaj determinat, onest, care nu-si calca principiile in picioare, Baek Dong-soo pare greu de induplecat, iar privit in contextul echipei, uneori da impresia de naivitate in fata agerimii celorlalti. Duk-moo e suficient de nostim, Cha Tae-hyun find prin excelenat un actor de comedie. Are cateva momente memorabile, cum e scena celebrului “Okay” invatat de la amicul sau calator prin lume, pe care il preia si il impartaseste si celorlalti, parca fascinat de un semn anacronic ce i se pare “cool”. Prezenta feminina, sora lui Dong-soo (interpretata de Min Hyo-rin) aduce o nota de senzualitate dar si de “viziune futurista” in materie de moda in momentul in care imbraca un costum de scafandru facut din piele impermeabila de samur, purtand la gat un “gadget” glob luminos fosforescent verzui cu care putea vedea sub apa. Fiecare personaj are o doza de umor de asa natura incat filmul ofera cateva scene neasteptate la care nu te mai poti opri din ras. Dar restul detaliilor raman sa fie descoperite de fiecare spectator in parte – un film recomandat pentru intreaga familie, de altfel -, pe masura vizionarii acestei productii de zile mari ce incarca cu energie pozitiva si buna dispozitie.

Traducerea a fost efectuata in premiera in Romania de gligac2002 (Asia Team Romania) pentru asiacinefil.com.

Prezentare realizata de cris999 – asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>