“The Client” marcheaza revenirea dupa 2 ani pe marele ecran a starului din “Chuno – The Slave Hunters”, Jang Hyuk, chiar daca de aceasta data a avut un rol secundar unde a fost eclipsat de prestatia de exceptie a celor 2 protagonisti, Ha Jung-woo si Park Hee-soon. Cu aproape 16 milioane de dolari incasari, “The Client” a fost unul din filmele coreene de succes ale anului 2011, la aceasta pozitie contribuind din plin distributia. Ha Jung-woo este deja un star al filmului coreean, dupa ce a aparut intr-o serie de productii de succes precum “Parallel Life”, “The Yellow Sea”, “Come Rain, Come Shine”, “The Chaser” sau “My Dear Enemy”. Rivalul sau in acest film este Park Hee-soon din recentul “The Showdown”, iar triunghiul e completat de Jang Hyuk (care nu mai are nevoie de nici o prezentare), ce interpreteaza un personaj banuit de crima, ce oscileaza la granita dintre Bine si Rau. Interpretarea celor 3 vedete e un adevarat recital actoricesc ce se intinde pe durata a peste 2 ore, recital care va face deliciul fanilor acestora. Filmul este un thriller desfasurat in sala de judecata in cea mai mare parte a lui, care incearca sa reconstituie pas cu pas piesele unui puzzle pe baza marturiilor martorilor si a deductiei avocatului apararii si a procurorului acuzarii. Intocmai ca in “The Unjust” sau “Crucible”, filmul zugraveste orgoliile ascunse in spatele rivalitatii dintre avocati si procurori, cu consecintele duse la extrem uneori, carora le pot cadea victime persoane inocente.

Han Chul-Min este un producator de filme care intr-o seara se indreapta obosit si grabit spre casa. Are cu el in masina un buchet de flori pe care intentioneaza sa-l dea cuiva. Sotiei sale. Aniversarea nuntii lor nu poate trece neobservata ocupatului Chul-Min, chiar daca soseste acasa tarziu in dimineata zilei urmatoare. In fata complexului de apartamente unde locuieste e mare zarva; multi gura casca, ambulante, politie, criminalisti. Ajuns in fata apartamentului sau, Han Chul-Min isi gaseste casa intoarsa pe dos, iar in mijlocul camerei un pat plin de sange caruia criminalistii ii faceau poze, strangand probe. Un ofiter de politie se indreapta spre el, il intreaba cine este, dupa care ii pune catusele si il anunta ca este arestat pentru uciderea sotiei sale. Din acest moment, incepe o cursa contra cronometru pentru demonstrarea nevinovatiei acestuia. In aceasta misiune se angajeaza un avocat stralucit insa considerat de catre procurori “mascarici”, Kang Sung-hee. Acesta incearca sa stranga orice dovada posibila pentru a demonstra inocenta clientului sau, in timp ce procurorul de caz, un fost rival de-al avocatului din anii facultatii, fiul mentorului avocatului, incearca prin orice mijloace sa-l infunde pe Han Chul-Min.

Pentru iubitorii filmelor in stilul “Columbo”, “The Client” nu poate fi decat un adevarat festin. Avocatul apararii si procurorul incep o batalie in instanta in care totul este permis si nu prea. Fiecare din cei doi isi demonstreaza talentul pus in slujba ideii de dreptate (care in acceptiunea coreeana nu inseamna intotdeauna triumful Binelui), dar finalitatea este diferita: unul incearca sa demonstreze inocenta unei persoane condamnate in urma unor prejudecati la oprobiul public, in timp ce celalalt se considera justitiarul prin excelenta, dispus sa recurga inclusiv la jocuri murdare pentru ca “dreptatea” lui sa triumfe. Iar tot acest razboi juridic nu este decat o infruntare metaforica de idei si principii care la o privire mai amanuntita risca sa se piarda in ambiguitate. “The Client” este mai presus de toate un film despre prezumtia de nevinovatie si despre importanta acesteia intr-un astfel de razboi lipsit de scrupule purtat in salile de judecata. Uneori dorinta de pedepsire a unui act profund antisocial poate calca in picioare demnitatea umana si dreptul individului de a nu fi considerat vinovat inainte de demonstrarea acestui fapt cu dovezi clare, palpabile. Dar cand acestea lipsesc, cand motivul, arma crimei si mai ales cadavrul lipsesc, poate fi posibila o judecata dreapta doar pe baza supozitiilor si a precedentelor judiciare ? Cat de corect si moral este un verdict dat intr-un astfel de context ?

Un film profund, care arata o fata realista a ceea ce inseamna pledoaria unui avocat intr-un proces in care clientul sau a fost condamnat inainte de a fi judecat, un film in care tragismul situatiei e piperat cu un comic de situatie la care contribuie din plin interpretarea fara cusur a lui Ha Jung-woo. Jang Hyuk are rolul unui personaj-pivot, aflat intre Bine si Rau, pe care spectatorul trebuie sa-l judece prin prisma a ceea ce prezinta apararea si acuzarea, dar si a propriei pareri pe care fiecare si-o face despre personajul interpretat de acesta. Aranjamentele din fata Curtii dintre cele doua parti dar si munca de investigatie specifica celor doua meserii constituie alte puncte de atractie ale filmului. Si nu in ultimul rand, surpriza din final, care face din asteptarea de doua ore una care sa merite din plin. Un thriller ce te tine in priza timp de 2 ore, si care transforma fiecare spectator intr-un detectiv in cautarea adevarului si a dreptatii. Oare de aceasta data va triumfa Adevarul ?

Articol realizat de cris999 – asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>