Adventures of Chatran posterIn anul 1986, o productie japoneza neasteptata avea sa domine box-office-ul autohton, obtinand incasari de 5,4 miliarde yeni (echivalentul a aproape 52 milioane de dolari in banii de astazi). “Koneko Monogatari” (in traducere “Povestea unei pisici”, cu titlul international alternativ “The Adventures of Chatran”) a fost primul si singurul film regizat de japonezul Masanori Hata. Avandu-l ca regizor asociat pe mult mai cunoscutul Kon Ichikawa, cei doi au facut impreuna montajul acestui film unic la vremea lui cel putin in cinematografia japoneza. Filmarile au fost efectuate in Kytakyushu, in sudul Japoniei, si au durat nu mai putin de 4 ani. Efortul celor doi cineasti a fost unul extraordinar, fiind prelucrate aproape 122 km de pelicula insumand 40,3 ore de filmari in decursul celor 4 ani de munca ! Lansat in cinematografe in iunie 1986, filmul s-a bucurat de un mare succes in randul publicului japonez, generatii intregi de copii crescand cu acest film in amintiri. Succesul de pe piata japoneza i-a determinat pe distribuitorii americani sa achizitioneze drepturile pentru distribuirea filmului in America, iar peste 3 ani, in 1989, “Koneko Monogatari” se lansa in America total transformat, sub numele “The Adventures of Milo and Otis”. Pentru versiunea americana, povestea a fost rescrisa complet, montajul a fost refacut diferit, conform povestii noi, iar regretarul Dudley Moore a facut naratiunea, care in varianta japoneza i-a apartinut lui Shigeru Tsuyuki. Deosebirile intre varianta originala japoneza a filmului si cea americana nu se opresc aici. Varianta originala japoneza e mai lunga cu 15 minute decat cea americana, iar coloana sonora a fost total schimbata. In versiunea originala japoneza, intreaga coloana sonora a fost compusa de celebrul Ryuichi Sakamoto, laureat pentru coloana sonora a unor filme celebre precum “Merry Christmas, Mr. Lawrence”sau “The Last Emperor”, acesta compunand si melodia principala a filmului, ce poarta acelasi nume ca filmul, interpretata de Noriko Yoshinaga. In schimb, versiunea in engleza a fost completata cu muzica clasica (in special fragmente din Schubert, Strauss fiul, Chopin, Debussy sau Saint-Saens) si fragmente muzicale din filme clasice cunoscute, precum “To Kill a Mockingbird” sau “The Witches of Eastwick”. Academia Japoneza de Film a rasplatit “Koneko Monogatari” cu premiul pentru popularitate, in timp ce Ryuichi Sakamoto a fost nominalizat pentru Cea mai buna coloana sonora de catre Academie. Tot in 1986 a fost lansat si un joc video pentru copii, cu acelasi nume.

Adventures of Chatran secventa 2Intr-un hambar dintr-un sat japonez oarecare, o pisica gestanta da nastere la 7 pui. Unul dintre acestia, un pisoias simpatic cu o blanita maro cu dungi, ca a unui tigru, iese in evidenta prin curiozitatea sa iesita din comun. Acesta e Chatran, cel pe care curiozitatea il impinge in tot felul de belele. Impreuna cu fratii si surorile lui se joaca prin gospodarie cu prietenii de ocazie: rate, pui, caini. In mod deosebit se ataseaza de un catel pe nume Poosky, ce devine cel mai bun prieten al sau. In timp ce se juca impreuna cu ceilalti frati pe malul unui rau, Chatran intra din curiozitate intr-o cutie ce statea langa ponton si, agitandu-se in ea, aceasta se despinde si porneste in aval, purtat de curentii raului. Si asa isi incepe calatoria vietii sale, infruntand primejdii la tot pasul si cunoscand prieteni cu care se intovaraseste pe parcurs. Iar Poosky se tine de prietenul sau tigrat de la distanta, salvandu-i viata in cateva situatii limita. Pentru Chatran (dar si pentru Poosky), aceasta calatorie de cateva luni de zile il va initia in tainele vietii, invatandu-l ca nici macar pentru o pisica (sau un caine) nu e usoara supravietuirea in aceasta lume.

O poveste uimitoare redata pe ecran prin niste imagini de toata frumusetea care in sine constituie un spectacol. Totul e completat de interventia naratorului si a unei voci feminine care pe alocuri recita un poem ce face un frumos paralelism intre viata omului si cea a personajelor acestui film, animalele. Numeroase scene sunt de-a dreptul induiosatoare, fermecand sufletele copiilor si adultilor deopotriva. Iar daca versiunea americana a acestui film e una tipic comerciala, axata pe scopul ludic, de spectacol, al filmului in sine, versiunea japoneza e una artistica, in care naratorul intervine doar atat cat sa prezinte evolutia Adventures of Chatran secventa 1povestii, schimbarea unui cadru sau alte detalii necesare perceperii nealterate a mesajului filmului. Atat datorita realizarii de exceptie cat si impactului major avut asupra publicului japonez, “Koneko Monogatari” ar trebui pus la loc de cinste in istoria filmului japonez, putand fi fara probleme considerat o capodopera a genului filmelor cu animale din toate timpurile, cel putin in Japonia. Si, cu toate acestea, filmul a starnit la vremea lansarii sale un mare scandal. Mai multe asociatii pentru protectia animalelor din Australia au lansat un boicot, acuzand producatorii japonezi de acte de cruzime la adresa animalelor in timpul filmarilor. Filmul contine unele scene ce sugereaza eventuale abuzuri asupra animalelor, cum ar fi lupta lui Poosky cu un urs, faptul ca Chatran e atacat la un moment dat de niste pescarusi sau e muscat de un crab de labuta. In ciuda tuturor speculatiilor, orice ancheta pentru a demonstra actele de cruzime la adresa animalelor nu au dus niciunde, si toate aceste acuzatii au ramas simple speculatii. Asta si pentru ca pe parcursul filmarilor ce au durat 4 ani, nici un reprezentant al vreunei organizatii pentru apararea drepturilor animalelor nu a fost prezent la filmari. Mai mult, cateva organizatii caritabile au acceptat ca numele lor sa fie folosite in legatura cu acest film, sustinand ca “nici un animal nu a fost ranit” in timpul filmarilor.

Una peste alta, lasand la o parte orice speculatii, “Koneko Monogatari” ramane unul din filmele de marca ale cinematografiei japoneze din toate timpurile, un model de straduinta a realizatorilor de a se autodepasi si o poveste de viata spusa pe intelesul tuturor si in special al celor mici.

Traducerea a fost efectuata in premiera in Romania de uruma (Asia Team) pentru asiacinefil.

Prezentare realizata de cris999 – asiacinefil

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>