asiacinefil.com
ANALIZE, INTERVIURI

ASIA TEAM ROMANIA

Cele mai noi subtitrari, proiecte

BIOGRAFII

Actori, actrite, regizori

CIVILIZATIE ASIATICA

cultura si civilizatie asiatica

TRAILERE

Cele mai noi trailere

Home » ASIA TEAM ROMANIA

Tajomaru (2009)

Trimis de pe 25 Mar 2010Fara comentarii

“Tajomaru” este un film bazat pe o nuvela scrisa de celebrul scriitor japonez Ryunosuke Akutagawa, al carui nume desemneaza, astazi, cel mai prestigios premiu japonez ce rasplateste creatiile literare. Nuvela se numeste “In the Grove”, si a stat la baza unei ecranizari memorabile a maestrului cinematografiei japoneze, Akira Kurosawa, intitulata “Rashomon”. “Tajomaru” il are in centrul ei pe acelasi personaj pe care Toshiro Mifune l-a interpretat magistral in “Rashomon”, dar de aceasta data intruchipat de superstarul japonez Shun Oguri (pe care fanii din Romania ai serialului Hana Yori Dango nu il pot uita pentru interpretarea personajului Hanazawa Rui). Filmul NU ESTE un remake dupa “Rashomon” (cum a fost, de exemplu, “The Last Princess” de anul trecut, un remake dupa “Hidden Fortress”), nici macar o adaptare fidela dupa nuvela lui Atukagawa. Pentru cunoscatori, numele regizorului spune totul despre ce poate sa fie “Tajomaru”: Hiroyuki Nakano. Este vorba de nimeni altul decat realizatorul memorabilei pelicule “SF: Episode One”, cunoscuta si ca “Samurai Fiction” (1998), un regizor care a omagiat traditia samurailor si un film care a constituit o sursa de inspiratie pentru noncomformistul Tarantino.

In niste vremuri intunecate, doi frati copii dintr-o familie nobila isi inchipuie viitorul slujindu-l pe sogun si fiind impliniti sufleteste. In momentul in care un copil strain este prins furand un cartof, Naomitsu (Shun Oguri), fratele mai mic al lui Nobutsuna (care ar fi trebuit, conform uzantelor, sa devina viitorul cap al familiei Hatakeyama) ii cruta viata si hotaraste sa devina servitorul lui. Timpul trece, iar parintii lui Ako, prietena din copilarie a celor 2 frati, mor in urma unei epidemii si sunt aruncati in Groapa Iadului. Dar se spune ca acestia ar fi ascuns o mare cantitate de aur. Sogunul incearca sa puna mana pe el intr-un mod abil: prin realizarea unei casatorii a unuia dintre cei doi frati cu Ako, urmand ca viitorii soti sa plateasca tribut sogunului in schimbul functiei de reprezentant al acestuia in capitala. Intre cei doi frati intervine neincrederea. Naomitsu o iubeste sincer pe Ako, care ii impartasste sentimentele, insa nu e interesat de avere sau putere. In schimb, fratele sau Nobutsuna e interesat de avere, si o priveste pe Ako drept un instrument pentru a-si atinge telurile. In poveste, insa, intervine si pustiul sarman din copilarie, care intre timp a devenit slujitorul insusi al sogunului, si acesta nutrind la bogatia pe care nu a putut-o dobandi prin nastere. Nomitsu o rapeste pe Ako si fuge cu ea in speranta ca isi va gasi fericirea, dar fratele lui mai mare e pe urmele lui. In aceasta ratacire il cunoaste pe Tajomaru, un bandit fioros, care ii va schimba definitiv destinul.

Un film cu o intriga bine construita, cu rasturnari de situatie neasteptate, captivant, in purul stil al filmelor de aventuri realizate de japonezi. Lipsesc cu desavarsire efectele speciale, ceea ce da o nota aparte acestor productii de aventuri nipone, lipsesc personajele cu puteri supranaturale care inclina balanta de partea Binelui sau a Raului, iar interpretarea lui Oguri este destul de buna, personajul sau fiind mai mult un erou in mentalitatea populara decat un super-erou in stilul lui Goemon. Toate acestea fac filmul credibil si realist. O productie agreabila, recomandata pentru toate categoriile de varsta, cu invataturi moralizatoare, care nu dezamageste.

Scrieti un comentariu!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Acesta e un site care foloseste "Gravatar". Pentru a obtine un avatar universal, inregistrati-va la Gravatar.

Comment Spam Protection by WP-SpamFree

*