O propunere in discutie in Taiwan pentru cresterea cotei productiilor autohtone de programe de televiziune tinteste intarirea pietei autohtone din domeniu, dominata de febra k-dramelor. Propunerea, transmisa legislativului la inceputul acestei luni, va amenda legea televiziunilor transmise prin cablu, impunand operatorilor din sistem mentinerea unui minim de 40% programe autohtone, dublul procentului actual de 20%. “Cantitatea de programe taiwaneze difuzate a fost atat de mica in ultimii 20 de ani incat productiile straine au dominat televiziunea prin cablu”, a declarat biroul reprezentativ de la Taipei. “Drept urmare, actorii taiwanezi au avut mult timp de suferit de pe urma neangajarii, in timp ce masura promovarii productiilor straine a slabit autonomia culturala”. In opinia unora, masura tinteste in special scaderea numarului de seriale coreene difuzate in Taiwan. Cu toate acestea, guvernantii au incercat sa dezminta acest lucru: “Cata vreme dramele coreene isi vor mentine standardele lor ridicate si calitatea, nu vor avea nici o problema in a-si mentine popularitatea pe piata libera din Taiwan. Amendamentul nu tinteste in mod anume o tara”.

Legea se asteapta sa fie propusa unui comitet de procedura odata cu noua sesiune a congresului taiwanez din februarie. Daca este aprobata, implementarea masurii tot va mai lua ceva timp, fiind vorba de existenta unor proceduri ce tin de respectarea prevederilor Organizatiei Comertului Mondial. Propunerea a starnit ingrijorare cand Lin Shu-fen, o membra de seama al principalului partid de opozitie, care a initiat si sustinut acest amendament, a mentionat prevalenta dramelor coreene pentru a ilustra nevoia amendamentului. Ulterior, aceasta si-a clarificat remarcile, spunand ca revizuirea legii tinteste imbunatatirea calitatii programelor transmise de televiziunile taiwaneze, si ca “nu este vorba de o lupta impotriva culturii sud-coreene”. S-a mai specificat ca aceasta cota de 40% productii autohtone este rezonabila in raport cu standardele internationale si importurile din Statele Unite, China, Japonia si Coreea de Sud, care toate vor fi supuse acelorasi conditii. Serialele coreene au dominat piata serialelor difuzate in ultimii ani in Taiwan, 3 mari canale de televiziune taiwaneze umplandu-si grila de programe cu seriale coreene populare. “Producatorii coreeni nu au de ce sa-si faca griji, deoarece dramele coreene raman, in continuare, foarte bine primite in randul poporului taiwanez”, a mai declarat un oficial.

Implicarea politicului in reglementarea pietei autohtone media va duce la scaderea importurilor de seriale coreene in Taiwan. Masura este, probabil, reactia fireasca la conul de umbra in care au intrat serialele autohtone, care dupa cateva succese importante in ultimii ani nu a mai reusit sa faca fata cantitativ si mai ales calitativ importurilor sud-coreene si valului Hallyu. Desigur ca niciodata un politician nu va recunoaste ca masura este indreptata impotriva intereselor comerciale si de imagine ale unui alt stat – recte Coreea de Sud, insa masura poate parea fireasca, insisi coreenii avand propria lor disputa, de ani de zile, in privinta cotei de filme autohtone difuzate in Coreea, in fata invaziei de productii de la Hollywood. Dar cazul Coreei este unul fericit, pentru ca urcarea cotei productiilor autohtone a insemnat si o crestere a calitatii productiilor, pe cand in cazul Taiwanului acest lucru este indoielnic.

Articol realizat de cris999 – asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>