Dupa „Tactical Unit: The Code”, Johnnie To a produs inca o continuare a filmului din 2003, „Police Tactical Unit”: „Tactical Unit: No Way Out”. In noul film regasim aceleasi personaje din Unitatea de Elita, interpretate de Simon Yam, Maggie Siu si Suet Lam, sub bagheta regizorului Lawrence Lau. Amprenta regizorului si aplecarea acestuia spre filmele cu accente dramatice de inspiratie din viata de pe strazile din Hong Kong (Queen of the Temple Street, Besieged City, Ballistic) fac din noul „Tactical Unit” un film diferit de celelalte 2 anterioare. Regasim in acelasi cadru, cu aceleasi personaje, zugravita viata politistilor din Unitatea de Elita din Hong Kong, insa dintr-o cu totul alta perspective. Desi filmul nu duce lipsa de actiune si tensiune, e evident ca drama personajelor este vedeta lui. In fapt, asistam la o analiza profunda ce merge pana la studierea psihologiei politistului si a gangsterului, in infruntarea lor pentru existenta; si unul, si celalalt fac ceea ce fac pentru a-si castiga existenta, insa in final, filmul ridica o chestiune esentiala: oare politistul nu este, pe langa acel element care trebuie sa mentina echilibrul in societate, si el, un om, care are trairi care, manifestate, il pot trada si pune viata in pericol ? Este umanizarea si exteriorizarea unor sentimente vis-à-vis de anumite situatii din viata de pe strada un lucru permis reprezentantului legii, care trebuie sa para un simplu executant al legii pentru a se pune in slujba sigurantei cetatenilor ? Este politistul o imagine perfecta a ordinii la care aspira societatea, sau, asemeni celorlalti oameni, este egalul lor, deci imperfect din fire ?

Fai (Derek Tsang) este un amarat cu un handicap vizibil, ce si-a petrecut copilaria pe temuta strada a Templului, unul din cele mai faimoase si rau famate bulevarde din Hong Kong. Acesta isi castiga existenta de pe o zi pe alta comercializand la negru, prin piete, tigari de contrabanda. Prietena lui, o imigranta, locuieste illegal in Hong Kong, practicand prostitutia pentru a avea ce manca. Neimportanta lor viata este fericita, si in aceste jalnice conditii. Insa Fai intra intr-un conflict cu un gangster dintr-o banda rivala, care refuza sa-i plateasca un pachet de tigari. Umilit, Fai fura banii de rest primiti de respectivul gangster dupa ce si-a achitat nota de plata la bar. Gangsterii il urmaresc si ii aplica o corectie ca la carte. Intre timp, intervine politia, prin echipa condusa de Sam (Simon Yam); prin metodele cunoscute deja din precedentul film (PTU: The Code) – intimidare si violenta, Sam il forteaza pe Fai sa-i ofere cateva informatii despre afacerile ilegale ale gangsterilor. Interventia Politiei in diverse localuri, in mod repetat, zi de zi, duce la inchiderea afacerilor la negru ale sefului lui Fai, care e luat drept tap ispasitor si informator al politiei. Cand gangsterul rival este ucis, lui Fai i se ofera o suma de bani pentru a-si asuma crima. Ajuns in ingrata situatie de a fi considerat informator, tap ispasitor, si fiind umilit de politie, acesta se regaseste prins la mijloc intr-un joc periculos, in care moartea il pandeste in orice moment, si in care fericirea alaturi de prietena sa imigranta devine imposibila.

null

O imagine perfecta si realista a lumii interlope din Hong Kong si a luptei politiei pentru mentinerea unui echilibru (starpirea bandelor de gangsteri este, practic, o realitate imposibila, acceptata de catre Politia din insula) pe strazile din Hong Kong. Cum foarte bine se definea lumea interlopa in finalul filmului, avem de-a face cu un „ecosistem care, in ultima instanta, isi are propriile mijloace de regenerare a exceselor si incalcarilor legii.” Politistul, daca isi permite luxul de a manifesta si cea mai mica urma de umanitate, risca sa fie sanctionat de acest „ecosistem”. O realizare excelenta cel putin la nivelul ideilor transmise, ce ajuta spectatorul sa constientizeze ce inseamna responsabilizarea intr-o societate salbatica controlata intr-o proportie importanta de catre interlopi. Cu siguranta multi vor intelege psihologia luptei anti-mafie si regulile acesteia, si vor vedea cu alti ochi fenomenul, dincolo de adrenalina scenelor tensionate care constituie sarea si piperul unor astfel de productii.

 

SUBTITRARE IN LIMBA ROMANA (SUBTITRARE ALTERNATIVA)

TRADUCEREA IN LIMBA ROMANA

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>