Multi si-au pus intrebarea cat din serial este realitate si cat este fictiune. In parte am raspuns la aceasta intrebare in articolul de fata. Povestea principala, personajele istorice, realizarile si strategiile printesei (ulterior reginei) sunt adevarul din acest serial. Exista, desigur, diferente, cum ar fi, de exemplu, faptul ca Deok-man ar fi fost sora geamana mai mica a lui Cheon-myeong. Nu exista relatari cum ca cele doua ar fi fost surori gemene. La fel, pura fictiune este povestea cu Ursa Mare. Multi va intrebati, probabil, daca Pastratoarea Sigiliului, Mi-shil, chiar a existat in realitate. Doamna Mi-shil este o figura istorica a Shillei, insa existenta ei este controversata. Si aceasta pentru ca nu apare mentionata in principalele 2 surse scrise ale vremii, „Legenda celor 3 regate ale Coreei antice” respectiv „Istoria celor 3 Regate coreene antice”. Cu toate acestea, Doamna Mi-shil apare zugravita ca o figura centrala in „Hwarang Segi”, „Cartea Hwarangilor”, scrisa probabil in 704, la o distanta de cateva zeci de ani de la disparitia acestui personaj. Conform „Cartii Hwarangilor”, Mi-shil era calificata ca o nobila ce era inclusa in sistemul rangurilor dupa „os”.Asta pentru ca era una din fiicele lui Mijinbu, al doilea sef al Hwarangilor. Mama lui Mijinbu a fost printesa Samyup, fiica regelui Beopheung al Shillei. Totusi, in serial, Mi-shil apare ca o oponenta a lui Seon-deok, si isi datoreaza pozitia rangului de concubina a regelui anterior Jinji, si a faptului ca a facut parte din cercul de apropiati ai regelui Jinheung, nicidecum nu se spune ca ar fi de „os domnesc”. Ratacirea lui Deok-man din desert este si ea rodul imaginatiei scenaristilor, si, dupa cum am aratat dintr-un articol precedent, episodul a nascut o vie controversa de plagiat in Coreea.

Una din putinele reprezentari ramase ale regine Seon-deok

Cum au fost anii domniei lui Seon-deok ? Conform consemnarilor din cronicile vremii, domnia lui Seon-deok a fost marcata de numeroase violente si conflicte atat interne cat si externe. Pe plan intern regina a avut de infruntat numeroase rebeliuni, in timp ce pe plan extern mai multe conflict cu statul vecin Baekje au izbucnit cu violenta. Seon-deok a ramas cunoscuta drept o regina isteata, educata, cu mult tact. A reusit sa pastreze regatul unit si a dezvoltat relatii cu China, unde a trimis multi invatati pentru a deprinde tainele astronomiei si stiintei. Realizarea cea mai fascinanta din timpul domniei sale, care a ramas mostenire generatiilor de astazi este observatorul astronomic Cheomseongdae (supranumit si „Turnul care admira stelele”), care a fost totodata si primul observator astronomic din Extremul Orient. Constructia exista si astazi, in Gyeongju, fiind una din atractiile turistice importante ale Coreei. Dupa incheierea difuzarii serialului „Queen Seon-Deok”, Gyeongju a devenit una dintre cele mai vizitate locatii turistice din Coreea.

Stela regelui Jinheung

Coreea a avut, de-a lungul istoriei sale, doar trei regine. Prima din ele a fost Seon-deok, a 27-a conducatoare a Shillei. Domnia ei s-a desfasurat intr-un context dificil, al existentei celor 3 regate coreene (Shilla, Goguryeo si Baekje) si al luptelor dintre ele, cu o puternica presiune externa exercitata de dinastia chineza Tang. Datorita intuitiei deosebite, a indraznelii si farmecului propriu, Seon-deok a reusit sa mentina pozitia Shillei mostenita de la regele Jinheung si sa faca fata cu bine conflictelor cu cele 2 state vecine. In timpul ei, budhismul a inflorit, latura Zen a acestuia patrunzand in peninsula coreeana si fiind imbratisata. Regina a acordat o importanta deosebita culturii si invatamantului, care au progresat considerabil fata de anii anteriori domniei sale. Ideea de progres, de altfel, este subliniata si de realizatorii serialului, ca fiind unul din principalele deziderate ale reginei, care s-a dorit o regina reformatoare.

Dupa cum am mai spus, alegerea unui succesor a fost o dilema pentru regele Jinpyeong. Dupa o domnie de mai mult de 40 de ani, acesta a avut 3 fiice, insa nici un fiu (faptul ca Seon-deok ar fi avut mai multi frati este o divagatie a scenaristilor serialului). Se spune ca regele si-ar fi trimis sotia la o manastire budhista si si-ar fi luat o alta sotie, pentru a avea urmas de linie barbateasca, insa fara folos. In Shilla, doar persoanele de „os sacru” (care erau descendenti directi din 2 parinti de „os sacru”) puteau pretinde mostenirea tronului, si acestea trebuiau sa fie baieti. A fost tot mai dificil sa se mentina linia „osului sacru”, iar in timpul lui Jinpyeong s-a ajuns la o dilema, in momentul in care regele nu a avut mostenitori. Datorita inteligentei fiicei sale mai mici si a sfaturilor anturajului sau, regele a desemnat-o, in final, pe Seon-deok ca mostenitoare a lui la tron, fiind o decizie fara precedent in istoria regatului Shilla. Abia in timpul dinastiei Joseon, secole mai tarziu, modelul confucianist ce plasa femeia intr-o pozitie inferioara in cadrul familiei a facut legea, astfel ca in timpul lui Seon-deok femeia avea un rol important in cadrul familiei. Serialul sugereaza chiar existenta unor persoane ambitioae precum Mi-shil, care ar fi ravnit chiar la implicarea in treburile politice.

VA URMA

Articol realizat de cris999 © www.asiacinefil.com

Articole pe aceeasi tema:

Secretele de la Palat – intre mit si realitate

Queen Seon-deok (Secretele de la Palat) isi dezvaluie farmecul

Secretele de la Palat au adus MBC-ului laude si acuze de plagiat !

Secretele de la Palat: Hwarangii si viata din Shilla in anii lui Seon-deok

1 Comments

  1. Multumesc mult pentru lamuriri! Ar fi interesant de stiut ce orase, ce asezari sunt acum, in zilele noastre, in acele locuri. Asa cum am vazut pe harta Shilla Goguryeo si Baekje se aflau pe teritoriul actual al Coreei de Sud. Ma insel?
    Cred ca o sa caut ceva date despre istoria acestei tari. devine tot mai interesant. 🙂

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>