Muzeul din Gyeonju

Din punct de vedere istoric, anticipand oarecum deznodamantul serialului, Seon-deok a fost prima regina din istoria Coreei antice. A domnit intre 632 si 647 era noastra, in niste vremuri in care dinspre acele tinuturi ale misteriosului Orient porneau valuri de popoare migratoare pentru a rapune gloria muribundului Imperiului Roman. Regatul peste care a domnit a fost Silla (Shilla), unul din regatele cu cea mai longeviva dinastie din istoria Asiei. Acest lucru este important de stiut pentru a intelege si mai bine evenimentele din serial si de ce „osul domnesc” era atat de respectat pana si de rivalii de origine umila, care nu puteau concepe uzurparea tronului in absenta unei legaturi de sange justificatoare. Initial, se pare ca Shilla purta numele de Seorabeol (Sorabol), cel putin e o speculatie etimologica acceptata de unii lingvistii coreeni. Sorabol, in serial, desemneaza numele capitalei regatului, unde isi avea resedinta regele si tot alaiul sau. Se pare ca din „Seorabeol” ar deriva „Seoul” (ce inseamna „orasul-capitala”), desigur, in urma mai multor transformari lingvistice de-a lungul secolelor.

Strainii foloseau diferite apelative la adresa regatului coreean. Unii vorbeau de populatia Shiragi, iar japonezii se refereau la Shilla drept Sogol. Legenda, insa, se imbina cu realitatea, iar serialul nu a precupetit nici un efort pentru a realiza o veritabila cronica a vietii primei regine coreene. Aflata in desertul Taklamakan din China, Deok-man – viitoarea Seon-deok se refera la Shilla folosind termenul „Gyerim”. Aceasta este denumirea straveche a Shillei, „Gyerim” insemnand, in traducere literala, „Padurea Puilor”. Originea acestui termen are legatura cu padurea din apropierea capitalei Shillei (care apare deseori in decorul din serial, in cadrele minunate din inima naturii unde se afla spatiile de antrenament ale hwarangilor si soldatilor din subordinea acestora). Conform legendei, fondatorul Shillei ar fi iesit dintr-un ou gigant al unui „pui-dragon”, o creatura mitica cu cap, aripi si picioare de pasare, insa cu trup de sarpe. Acest episod apare omagiat in serial in momentul in care are loc inscaunarea unui nou rege.

Dincolo de legenda exista realitatea istorica. Iar aceasta spune ca Shilla a fost un stat a carui politica, pana la Seon-deok, viza mentinerea integritatii statale in fata cotropotorilor vecini. La nord, Shilla se invecina cu Goguryeo, cu care a stabilit pentru prima oara relatii cu aproape 3 secole inaintea evenimentelor cuprinse in serial. In fata presiunii Baekje din vest si a celei japoneze din sud, Shilla s-a aliat cu Goguryeo, dar in scolul 5, cand Goguryeo si-a inceput expansiunea inspre sud, Shilla a ales o alianta cu Baekje. In urma razboaielor cu micul stat Gaya (in fapt, o confederatie tribala prinsa in cleste intre Shilla si Baekje), acesta a fost anexat la Shilla. Acest eveniment apare ca unul din pilonii scenariului serialului, nobilimea din Gaya fiind privita de sus de nobilimea din Shilla prin prisma faptului ca prima apartinea unei entitati anexate cu forta, care nu mai exista teritoriala. In timpul lui Seon-deok se va observa ca nobilimea Gaya desi nu va fi acceptata cu drepturi egale de elitele locale, va fi simpatizata si tolerata de regalitate. In timpul legendarului rege Jinheung, care apare zugravit la apusul vietii sale in primul episod din serial, Shilla a devenit o puternica forta militara, punand bazele unei aliante cu Baekje de 120 de ani. In 579, Jinpyeong este urcat pe tron in locul regelui marioneta Jinji, ce domnise doar 3 ani dupa maretul Jinheung.

Jinpyeong (tatal lui Deok-man in serial) nu a avut parte de fii, cu toate ca serialul vorbeste de existenta a doi fii care au murit de mici in urma complotului unui personaj influent din randurile nobilimii, Pastratoarea Sigiliului. Istoria insa consemneaza ca real faptul ca regele a avut 2 fiice, pe Cheon-myeong (mama lui Kim Chun Chu, devenit mai tarziu rege al Shillei sub numele Muyeol) si pe Seon-deok. A treia fiica a regelui Jinpyeong a fost Seon-hwa, despre care legendele spun ca s-ar fi maritat cu regele din Baekje. Acest personaj, Seon-hwa, a fost sters, parca, din scenariul serialului, care vorbeste despre un blestem al nasterii a doua printese geneme care vor duce la ruperea liniei „osului domnesc”, deci la sfarsitul monarhiei de os sacru in Shilla, neexistand un precedent al unei regine pe tron, viata politica si carmuirea regatului fiind apanajul strict al barbatilor.

Jinpyeong apare zugravit ca un rege slab, usor manevrat de nobilime. Realitatea istorica insa ne arata un personaj curajos, care a intarit relatiile cu dinastia Tang din China, ducand o abila politica externa de punere de presiune pe Goguryeo si Baekje, cu care Shilla a avut numeroase conflicte in acel interval. Aceste eforturi diplomatice nu au fost in zadar, si-si vor arata roadele curand, cand fara ajutorul dinastiei chineze visul unificarii Shillei nu ar fi fost posibil.

VA URMA

Articol realizat de cris999 © www.asiacinefil.com

5 Comments

  1. danila constantin

    Superba prezentare a marelui eveniment din istoria coreana.
    regia,scenariul si muzica excelente .
    actorii foarte expresivi si au interpretat foarte bine personajele cu o tenta moderna.
    Asteptam si alte seriale din misterioasa istorie coreana.

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>