Samuel Okyere din Intimate EnemiesSamuel Okyere, o personalitate tv de origine ghaneza, isi extinde domeniul de activitate in Coreea de Sud. In varsta de 24 de ani, acesta interpreteaza un muncitor imigrant din Ghana ce are de infruntat discriminarea rasiala in cel mai nou film al lui Lim Sang-woo, „Intimate Enemies”, ce a avut premiera in cinematografele coreene acum mai bine de 2 saptamani. In film, acesta se trezeste, printr-un context de evenimente, prins intr-un plan ce vizeaza transportarea unei genti ce contine o suma mare de bani negri. In timpul misiunii, acesta e atacat de mai multe ori.

Okyere, ce initial a venit in Coreea pentru a studia ingineria informatica, si-a dorit dintotdeauna sa fie actor de film. „Am visat sa devin actor de mult timp, iar modelul meu a fost Will Smith”, a declarat acesta intr-un interviu recent acordat „JoongAng Ilbo”. „Intimate Enemies” a fost o ocazie de aur pentru mine”. Determinarea lui Okyere cu siguranta l-a convins pe regizor, Lim Sang-woo spunand ca a fost impresionat de ochii patrunzatori ai acestuia, fapt ce l-a ajutat sa castige castingul pentru rolul sau. Insa pe langa admiratia pentru actorie, Okyere voia sa joace in acest film si pentru ca cat mai multa lume sa afle despre situatia dificila a multor imigranti ce lucreaza in Coreea. „Realitatea pe care o infrunta zi de zi acesti oameni este crunta. Sper ca cel putin cei care se uita la acest film sa-si schimbe parerile despre imigranti.”

Sam Okyere in direct la tvDupa cum s-a relatat in mai multe randuri in presa coreeana, Okyere a venit in Coreea in 2009, dupa ce a fost selectat de guvernul coreean sa invete ingineria informatica la universitatea Sogang, beneficiind de o bursa sponsorizata de guvern. Acesta a reusit sa incheie cu succes studiile, absolvind universitatea anul trecut. Conform planului sau initial, acesta s-ar fi intors in Ghana anul trecut, pentru ca sederea sa in Coreea trebuia sa fie de 5 ani, insa viata i-a oferit niste surprize neasteptate. Odata cu aparitia in talk-show-ul postului tv JTBC, „Abnormal Summit”, acesta a devenit peste noapte o vedeta.

2015 e al 7-lea sau an de sedere in Coreea. „Sunt uimit de pasiunea coreenilor, de tehnologia avansata si de diversele subculturi”, a spus acesta. „As vrea sa absorb toate astea si sa le impartasesc cand ma intorc inapoi in Ghana.” Se pare ca acesta e deja un fel de lider de opinie pentru ghanezii interesati de Coreea si alte culturi. Acesta conduce intalniri regulate ale studentilor ghanezi ce traiesc in Coreea, iar contul lui de Facebook are peste 500 de prieteni tineri ghanezi ce vad in Okyere un model pentru ei. Cel mai recent, Okyere a fost implicat in „Orange Act”, un proiect initiat de World Vision, al carui scop e construirea de scoli in Ghana.

Cei doi Sam - Okyere si HammingtonIn ce priveste cariera lui din show-biz, se pare ca in curand isi va adauga in CV si termenul de „cantaret”, planuind sa formeze un duo impreuna cu Sam Hammington (foto), un australian nascut neo-zeelandez, comediant de meserie, ce s-a stabilit in Coreea in urma casatoriei cu o coreeanca, si care apare in tot mai multe emisiuni de divertisment si culinare din Coreea. Cei doi, ce sunt prieteni apropiati, intentioneaza sa lanseze un album in aceasta luna, ce va include melodii scrise si compuse de Okyere.

Okyere reprezinta o pata de culoare in show-biz-ul coreean, iar popularizarea cazului sau in presa si media e o alegere fericita, intr-o societate conservatoare si extrem de reticenta cand vine vorba de imigranti. In ultimii ani mai multe productii pentru marele ecran au abordat tematica imigrantilor sau a atins-o tangential, cum a fost „The Haunters” sau drama lui Yoo Ji-tae „Mai Ratima”. Cea mai recenta abordare a problemei imigrantilor si mai ales a perceptiei lor de catre coreeni am intalnit-o in „Ode to My Father”, unde la un moment dat doi imigranti indieni ce serveau cafeaua la o terasa sunt jigniti de niste tineri ai generatiei „k-pop”, in cearta iscata intervenind personajul principal interpretat de Hwang Jung-min, ce ia apararea imigrantilor, dupa ce el insusi a trait odata umilinta de a munci intr-o mina de carbuni Sam Okyere in echipa de la Intimate Enemiesin Germania Federala postbelica. Popularizarea cazului lui Okyere reprezinta totodata si un raspuns indirect a ce asteapta statul coreean si coreenii de rand de la imigranti, anume sa fie persoane cinstite, care sa-si castige prin munca onesta existenta, care sa isi finalizeze studiile si care odata revenite in tarile lor sa contribuie la bunul mers al societatii si la progres. Aceste persoane pot oricand sa se transforme in niste mesageri culturali, care sa fie modele pentru alti tineri din tarile lor. Din pacate, aceasta mentalitate e cel mai greu de deprins de catre un imigrant, mai ales cand nivelul de cultura si de pregatire al acestuia e unul foarte scazut.

Cine stie, poate vom mai auzi de acest Samuel Okyere in viitor. Pana atunci, ramane sa-i urmarim prestatia din „Intimate Strangers”, cel mai nou film al regizorului Lim Sang-soo, cunoscut pentru productiile incitante si controversate „The Housemaid”, „The Taste of Money” sau „The Old Garden”.

Articol realizat de cris999 – asiacinefil

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>