Intrebare: Scena duelului de pe masa a fost in mod deosebit captivanta, nu s-a mai vazut kung-fu de acest gen de ani de zile. Cum de v-ati gandit la o asemenea idee ?
Sammo Hung: Cu mintea e greu de explicat cum de mi-a venit ideea, fiecare mic detaliu, unde sa pozitionez masa si altele de genul acesta. Regizorul Wilson Yip a fost cel care a abordat problema. Asa ca eu am cantarit-o, m-am gandit cum sa lupti pe o masa si in ce fel sa o faci pentru a parea fantastic, m-am gandit la un plan general al scenei, la faptul ca acele scaune intoarse cu picioarele in sus sa formeze o figura geometrica.

Intrebare: Care a fost cea mai mare dificultate cand s-a filmat ?
Sammo Hung: Nu a existat nici o problema. Toate scenele de actiune le-am lucrat bine inainte, astfel ca nu am intampinat nici o dificultate cand am filmat.

Intrebare: La un moment dat, unul din adversarii lui Ip Man foloseste un stil de lupta mai ciudat. Aceasta forma de lupta ce a accentuat mai mult posturile decat lupta practica in sine nu a riscat sa fie luata in deradere ?
Sammo Hung: Nici vorba. De fapt, fiecare exponent al kung-fu-ului are propriile mijloace de a aborda o lupta, si chiar daca lupta e pe o masa mica, acesta tot ii va da tarcoale. La inceput, se misca liber, dar dupa cateva miscari, Ip Man nu il lasa sa-si practice stilul asa cum adversarul il stie mai bine. Asta e mai mult de dragul efectului dramatic. Asadar, cand filmezi ceva, trebuie sa faci ca spectatorul sa simta ca nu a mai vazut ceva similar inainte. Cata vreme indraznesti sa filmezi in acest fel, sa lupti in aceasta maniera, toata lumea va fi multumita si va accepta situatia. Duelul dintre mine si Donnie Yen a luat 8 zile de filmari, si totul a mers foarte lent si linistit. Eram amandoi prinsi de cablurile de siguranta, iar cand masa se inclina, asistentii ne sustineau sa nu cadem de pe ea. Donnie Yen si-a mentinut vitalitatea si forma fizica la nivel maxim.

Intrebare: Ma tem ca actiunea din Ip Man 2 e mult mai agresiva ca in prima parte.
Sammo Hung: Ceea ce am gandit drept scene spectaculoase e in functie de ceea ce urmarea regizorul, de ceea ce mi-a spus ca vrea. Eu doar m-am gandit la acest lucru si am adaptat la situatie. Cel mai important e sa fii adanc implicat in drama personajelor, altfel, oricum ai lupta, spectatorul nu va simti nimic. Boxul occidental e mai greu de pus in scena deoarece e limitat la cateva miscari, si totul depinde de scena in cauza. De aceea pe ring veti vedea doar scenele pregatitoare din kung fu, obiceiurile specifice acestui stil de lupta. In boxul occidental asa ceva nu exista.

Intrebare:  Liu Chia Liang (celebru cascador din anii ’70-80) a spus ca Wing Chun-ul folosit de Ip Man nu este autentic. A fost cumva modificat ?
Sammo Hung: Totul a fost modificat. Un film e ceva artistic. Liu Chia Liang a spus ca-i pare rau, ca lucreaza la filmul lui Wong Kar Wai “The Great Master” si ca nu poate da sfaturi, asa ca a trebuit sa-mi fac “temele de casa” de unul singur.

Intrebare: In comparatie cu anterioarele filme ce implicau Wing Chun, ca de exemplu “Warriors Two”, scenele de arte martiale sunt substantial diferite. Lovitura inlantuita din “Ip Man” nu a mai fost vazuta vreodata.
Sammo Hung: Vremurile s-au schimbat, iar Ip Man e mai aproape de timpurile prezente cu mai putin de un secol, nu ? In timp ce Leung Tsan apartinea unei perioade anterioare cu 200 de ani. In consecinta, si felul de punere in scena al artelor martiale e abordat diferit. Donnie Yen m-a ascultat in totalitate, e un actor desavarsit. Oricine ar fi trebuit sa-l infrunte pe Donnie Yen ar fi putut-o face. Si Donnie Yen, si Wilson Yip [cu care Sammo Hung a colaborat deja la 3 productii etichetate de criticii de film “triunghiul de fier”] sunt niste persoane minunate, parteneri de lucru deosebiti, si sper ca voi mai lucra din nou cu ei.

Intrebare: Ati spus ca “Ip Man 2” va fi ultima dvs aparitie intr-o scena de lupta pe ecran ?
Sammo Hung: Nu. Daca voi da peste un scenariu bun, care are un rol desavarsit, ma voi mai lupta, inca, pe ecrane.

 Articol realizat de cris999 © www.asiacinefil.com

Partea 1 a interviului o puteti gasi AICI

2 Comments

Post your comment

Solve : *
28 ⁄ 4 =


XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Va rugam nu copiati.