Combinatia dintre doua genuri diametral opuse intotdeauna da rezultate surprinzatoare. Iar atunci cand combini comedia cu drama, exista riscul sa dezamagesti cel putin o categorie a fanilor unuia dintre cele doua genuri. “Runaway from home” (cunoscut cu acest titlu dinainte de lansarea pe piata, devenit mai apoi “Looking for my wife”) e un astfel de film, despre care dincolo de partile comice, s-ar putea spune ca e o veritabila drama. Personajul principal trece printr-o drama personala in momentul in care constata ca sotia i-a plecat de acasa, lasandu-l balta fara un motiv aparent. Pornind de la aceasta premisa, calatoria care urmeaza – transformand filmul intr-un “kimchi road-movie” -, desi plina de peripetii comice, duce inevitabil in acelasi loc din care aceasta porneste. Atmosfera apasatoare nu dispare aproape nici o clipa, iar momentele comice te fac sa zambesti, insa ceva iti spune ca nu se va termina cu zambetul pe buze. Regizorul Lee Ha exploateaza perfect aceasta drama “de atmosfera”, la cel de-al doilea film din cariera regizorala, abordand din nou tema diferentelor intre sexe intr-o maniera neobisnuita. In prima linie a distributiei acestui film, 3 nume cunoscute s-au alaturat proiectului, ce a fost filmat pe durata a 3 luni: popularul Ji Jin-hee (“The Old Garden”, “Parallel Life”, “Paradise”), “printul” filmelor independente – mai ales dupa succesul cu “Breathless” – Yang Ik-joon si comicul Lee Moon-sik (“Romantic Island”, “Fly, Daddy, Fly”, “Battlefield Heroes”). Intr-un rol “misterios”, al sotiei fugite de acasa, in ultimele minute ale filmului apare actrita Kim Gyu-ri, recent vazuta in “Poongsan”, vedeta lui “Portrait of a Beauty”).

Seung-hee (Ji Jin-hee) e un critic de muzica popular in Coreea, care, invitat la un post de radio, isi anunta in direct intentia de a divorta imediat ce ajunge acasa. Surpriza mare o are in momentul in care afla ca sotia lui l-a parasit inainte sa-i poata spune intentia sa. Debusolat si frustrate, macinat de motivul pentru care sotia l-a parasit, acesta decide sa porneasca in cautarea ei. Pentru aceasta apeleaza la bunul sau prieten, Dong-min (Yang Ik-joon), cu care porneste in tara dupa sotia fugara. Singurul indiciu care il are este o scrisoare de ramas bun lasat de sotia lui si… un telefon vechi pe care sotia il avea in tinerete, cand inca nu era casatorita. Iar ca totul sa porneasca de undeva, nefericitul sot apeleaza la “divinitate”, mergand la o clarvazatoare ramolita. Aceasta ii da un indiciu, iar cei doi prieteni pornesc pe urmele lui. Pe masura ce calatoria lor avanseaza, cei doi ajung sa intre in contact cu prietenii din tinerete ai sotiei fugare (care mai de care mai bizar), pierzandu-se si mai mult in detalii odata ce afla mai multe adevaruri despre fugara. Lucrurile se complica si mai tare in momentul in care apare in scena Yoo Kwak (Lee Moon-sik), ce se pretinde fratele sotiei lui Seong-hee, si care se alatura cautarii celor doi.

Ce este interesant la “Runaway from Home” e perspectiva din care ai fi tentat sa privesti filmul. Daca il privesti ca o comedie, risti sa fii dezamagit, chiar daca Lee Moon-sik isi face bine treaba si interpreteaza ce stie cel mai bine, rolurile comice. Dar pentru o comedie desavarsita, e necesar ca si celelalte doua personaje sa intre in atmosfera; Interpretul lui Dong-min incearca si uneori reuseste sa fie comic, insa Ji Jin-hee e total sarit din schema. Personajul lui, pentru o comedie, e mult prea incordat, prea rational si fortat. Nu poti sa pui un actor de roluri romantic-dramatice, cum e Ji Jin-hee langa un maestru al comediei precum Lee Moon-sik. Discrepanta e prea mare. In schimb, daca privim filmul ca o drama – cel putin a personajului principal ce-si cauta sotia -, din nou, locul lui Lee Moon-sik nu este in ea, si din nou apare o discrepanta frapanta. Diferenta dintre cele doua unghiuri de vedere a acestui film e ca daca il privsti ca o comedie, nu vei fi pe deplin multumit (uneori scenele comice sunt fortate, iar cele naturale sunt… prea scurte), insa daca il privesti ca o drama, iar scenele comice ca pe un adaos ce “indulceste” pana si situatiile cele mai tragice, poti spune ca “Runaway from Home” e un film reusit.

Marele mister ce planeaza asupra scenariului este de ce Seung-hee porneste in cautarea unei sotii care i-a lasat o scrisoare de adio si pe care doreste cu disperare sa o gaseasca. Mai mult, pe masura trecerii timpului, devine evident ca acesta pare a nu-si cunoaste aproape deloc sotia, fiinta cu care a ales sa-si petreaca o intreaga viata. Desi din aceasta situatie rezulta destule momente comice, acesta ajunge sa realizeze cat de departe era de sotia lui, de realitatea vietii acesteia. Desi aparent e lipsit de sensibilitate, Seung-hee are o relatie de prietenie speciala cu prietenul sau Dong-min. Cei doi sunt de nedespartit, desi mai tot timpul se injura si se agaseaza unul pe celalalt. Regizorul reuseste sa se eschiveze de cliseele obisnuite ale filmelor cu prieteni in favoarea unei dinamici mai credibile, desi nostime. Iar cand intre cei doi intervine si fratele nestiut de nimeni al fugarei, se declanseaza haosul. Finalul este unul emotionant, amintindu-ne ca vizionam de fapt o drama, si ca viata e formata atat din momente fericite cat si din momente triste.

“Runaway from home” ramane un film moderat, calculat, cu o interpretare buna a actorilor, cu un scenariu interesant dar pigmentat pe alocuri cu momente comice fortate, un road movie cu un final surprinzator (in orice caz, greu de anticipat) si cu o lectie de viata care ne lasa cu o intrebare interesanta, mai mult retorica: cine este mai responsabil intr-o relatie de lunga durata, barbatul sau femeia ? Un film agreabil, ce merita vazut.

Multumiri pentru traducere colegei noastre Vic.

Articol realizat de cris999 – asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>