„Rabbit and Lizard” (cunoscut si ca „Maybe”), filmul de debut al coreeanului Ju Ji-hong, ne prilejuieste reintalnirea cu genul dramatic si cu doi actori foarte indragiti: Jang Hyuk (Deep Rooted Tree, Chuno, The Client, Windstruck, Please Teach Me English) si Sung Yu-ri (o mai tineti minte pe Yi Nok „Fighthing” din „Hong Gil Dong” ?). Intr-o aparitie de cateva minute poate fi admirat si Cha Tae-hyun (Champ, Speed Scandal), intr-un film de festival, ce a avut premiera mondiala la prestigiosul festival de la Pusan, in toamna lui 2009. „Rabbit and Lizard” e o drama „tacuta” combinata cu un road movie cu radacini specifice unui film independent spusa insa in imagini vii, captivante. E genul de film care te introduce in suferinta si durerea personajelor sale intr-un mod subtil si lent si e construit pe premisa ca spectatorul se adapteaza singur la atmosfera filmului, ca si cum ar fi parte din acesta. Povestea este una simpla, dar sensurile sale sunt profunde. Fiind vorba de o drama, suferinta personajelor si modul in care acestea depasesc momentul sunt elementele vedeta, povestea de iubire fiind doar un fundal prea putin schitat. De foarte putine ori, ca spectator, vei simti o implicare emotionala, deoarece povestea e astfel construita incat regizorul stie sa pastreze distanta fata de drama personajelor. Altfel, am asista in mod evident la o melodrama. Personajele sunt reci, transmitand aceasta stare si privitorilor, care simt mai mult singuratatea lor decat o eventuala perspectiva de viitor comuna. Iar aici sta talentul regizorului, ce reuseste sa transmita dezgustul si dezorientarea personajelor, ajunse intr-un moment critic al existentei lor.

Ea, May Lee Won-sun, vine din Statele Unite, unde fusese trimisa spre adoptie, pentru a afla in sfarsit cine e de fapt, cine ii sunt parintii si de unde are pe spate o cicatrice in forma de soparla. Ajunsa pe aeroportul din Seul, un taximetrist cazut langa masina, o prinde de mana, vrea s-o opreasca, dar nu poate vorbi din cauza durerii. El, Lee Eun-sul, e taximetrist, sufera de asa-zisul ”sindrom al inimii frante”. Medicul ii spun ca inima lui se opreste pentru mai mult timp decat in cazul altor bolnavi, iar cu fiecare criza tot mai mult. In ritmul acesta, sfarsitul poate fi o chestiune de zile. Eun-sul nu face o drama din asta, dar vrea macar sa lase totul in ordine, pe cat posibil, si sa faca lucrurile pe care doreste sa le mai faca. Isi suna fostii colegi, mananca taitei pe unul din podurile peste raul Han impreuna cu un prieten, arde micile amintiri personale care oricum nu vor mai interesa pe nimeni, si lasa in strada, impachetate, haine, carti si alte lucruri care ar putea fi cuiva de folos. Se ingrijeste ca bunica, aflata acum intr-un azil, sa aiba tot ce-i trebuie si ii spune ca nu mai poate veni s-o viziteze. Intre timp munceste, fumeaza in draci, bea soju cu paiul, isi ia medicamentele tot cu soju, iar crizele devin tot mai dese si mai dureroase. Intalnirea accidentala cu May pare a schimba sensul existentei sale, pentru ca desi fata e o straina pentru el, simte ceva puternic pentru aceasta. Oare viata ii va mai oferi suficient timp pentru a descoperi misterul trairilor sale ?

„Rabbit and Lizard” este o poveste despre singuratate, instrainare, suferinta, in care personajele sunt simple jucarii in mana destinului. Personajul principal, interpretat de Jang Hyuk, Eun-sul, sufera de o boala incurabila: in momentele de suprasolicitare, inima ii cedeaza si se opreste pentru cateva secunde, provocandu-i lesinul. Medicii nu-si pot explica ce fel de boala e, dar o numesc „sindromul inimii frante” intr-o forma agravata. Viata lui urmeaza a se sfarsi in curand, de aceea nici nu se sinchiseste sa renunte la fumat. Ca taximetrist, are mult timp de omorat, astfel ca in singuratatea sa, tigara e singura care ii tine companie. Drama singuratatii si bolii sale e reflectata ca o metafora in oglinda de necrutatoarea boala Alzheimer de care sufera bunica lui pe care o lasase in grija unui camin de batrani. Amandoi sufera de singuratate.., si uitare, pentru ca Eun-sul incearca din copilarie sa uite ceva. Daca in cazul bunicii, uitarea e consecinta fireasca a bolii, pentru Eun-sul uitarea e un exercitiu zilnic al sufletului. Intalnirea lui May, o coreeanca infiata in Statele Unite si revenita in tara dupa ani de zile pentru a-si gasi parintii naturali este una petrecuta sub semnul intamplarii. Intamplarea, de altfel, e unul din elementele ce nu trebuie subestimate in acest film. Acest lucru va fi inteles abia la final, cand regizorul pune o intrebare retorica: „Intamplare sau Destin ?”. Aceasta este marea provocare. Chiar daca cei doi s-au intalnit intamplator, Eun-sul isi ia in propriile maini destinul si creeaza acele oportunitati pentru a se reintalni cu May, in diverse ipostaze. Pentru ce o face ? Aceasta e o alta intrebare, legata tot de intrebarea finala” Intamplare sau Destin ?”. Initial ne intrebam: „sa se fi indragostit la prima vedere de May, de aceea isi creeaza acste oportunitati ?” Cert e ca aparent e atras de aceasta, ezita in a se implica intr-o relatie romantica, fiind mai degraba una de prietenie. Prietenie fata de o straina despre care nu stie absolut nimic, cu care a schimbat doar cateva replici de complezenta mai mult, dar de care se simte oarecum atras. Regizorul ne ofera sansa de a urmari evolutia trairilor personajului, fara insa ca acestea sa faca cel putin un singur avans romantic lui May, chiar daca are oportunitatea. Ce e interesant e ca cei doi pun bazele unei relatii de prietenie – nu se stie cat de durabila, data fiind starea de sanatate a lui Eun-sul – bazata pe suferinta pe care si-o impartasesc. Faptul ca fiecare isi ofera celuilalt umarul rece pentru a plange pe el e suficient de emotionant, fara a mai fi necesara o impliare romantic-emotionala a protagonistilor.

Raspunsul la suferinta celor doua personaje e legat evident de trecut. May pare tulburata de un sentiment inexplicabil de singuratate, „inexplicabil” deoarece i-a avut mereu alaturi pe parintii adoptivi din Statele Unite. Ea revine in Coreea in speranta sa-si vindece ranile trecutului, sa afle raspunsul la intrebarea „De Ce ?”. De ce a fost data spre adoptie, de ce parintii ei i-au creionat destinul in acest mod crud. In momentul in care afla ca parintii ei au murit cu multi ani in urma, intr-un grav accident rutier, intregul ei echilibru interior se prabuseste. Locul echilibrului e brusc luat de un mare gol pe care il simte in suflet, realizand ca nu va putea afla niciodata raspunsurile care ar fi trebuit sa o faca sa inteleaga sensul cuvintelor „De Ce”. In Coreea nu se simte acasa, si nimic din ceafla despre trecutul ei nu-i trezesc amintiri din copilaria petrecuta in aceasta tara alaturi de parintii ei naturali care nu mai sunt. In aceste clipe de deruta, apare in viata ei Eun-sul, pe care mai intai il percepe ca o pacoste. Modul in care cele doua personaje se apropie e rece, astfel ca nu se poate vorbi de o atractie reciproca. Intre cei doi nu se intampla nimic sub aspect emotional dintr-un anume motiv, poate in asta sta farmecul acestei drame. Din pacate, motivul nu ne este dezvaluit nici la final, ramanad doar intrebari la care raspunsul il gaseste imaginatia fiecaruia. Personajele parca sunt captive in propria lume interioara, in propria drama traita in aceasta lume, si nu pot iesi din inertia acestei stari prin exteriorizarea sentimentelor. Care sa fie supapa care sa le ofere cea mai mica speranta ca viata lor trebuie si poate sa mearga mai departe ? O veti descoperi dupa derulara ultimei secvente.

Cu doi actori minunati si cu o poveste simpla si dramatica deopotriva, „Rabbit and Lizard” ne ofera o calatorie in universul interior a doua individualitati ranite, dezorientate, care cauta un sprijin si un motiv pentru a se intelege pe sine. Un film in care dramele fiecaruia se consuma fara ostentatie, la fel ca in viata de zi cu zi, intr-un mod banal, firesc, realist si rece. Cu o coloana sonor placuta, „Rabbit and Lizard” e un film care iti ramane in minte si-ti da impresia c-ai fi ramas mai sarac, daca nu l-ai fi vazut.

Multumiri pentru traducere Danielei Capalna – Asia Team Romania.

Prezentare realizata de cris999 in colaborare cu Daniela Capalna – asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>