Festivalul International de Film de la Cannes s-a desfasurat in acest an intre 12-23 mai. In competitia pentru Palme D’Or s-au aflat 19 productii, dintre care unele regizate de nume consacrate precum Alejandro Gonzalez Inarritu („Biutiful”), Bertrand Tavernier („La Princesse de Montpensier”) sau Nikita Mikhalkov (L’Exode – Soleil Trompeur 2″). Si in acest an, prezentele de pe continentul asiatic au fost consistente, consecinta a productiilor tot mai apreciate la nivel european realizate in tari precum Japonia, Coreea de Sud sau China. In competitia oficiala, 6 din cele 19 filme au provenit de pe continentul asiatic, si anume: 2 filme din Coreea de Sud – The Housemaid (regizat de Im Sang-soo), si Poetry (regizat de Lee Chang-dong), 1 film din China („Chongqing Blues” regizat de Wang Xiaoshuai), 1 din Japonia („Outrage” al cunoscutului Takeshi Kitano), 1 din Thailanda („Oncle Boonmee celui qui se souvient de ces vies anterieures”, regizat de Apichatpong Wheerasethakul) si 1 din Iran („Copie Conforme” regizat de cunoscutul Abbas Kiarostami). Palme D’Or a revenit cu totul surprinzator filmului „Oncle Boonmee” al thailandezului Apichatpong Wheerasethakul.

Apichatpong este un nume bine cunoscut la nivel international. Regizor independent, scenarist si producator de film, Apichatpong Wheerasethakul a castigat premiul juriului la Cannes in 2004 cu filmul „Tropical Malady”, premiul „Un Certain Regard” in 2002 pentru „Blissfully Yours” si a scris istorie la a 63-a editia a Festivalului de la Venetia cu primul film thailandez in competitie, care a si fost premiat, „Syndromes and a Century” (2006) (filmul a starnit un imens scandal in Thailanda, dupa ce comisia de cenzura a cerut taierea a 4 fragmente din acest film, lucru refuzat de regizor, care a preferat sa-l distribuie peste hotare, ocolind Thailanda). „Uncle Boonmee” este primul film al regizorului dupa „Syndromes and a Century” , primul film asiatic de dupa 1997 care a castigat trofeul suprem la Cannes, iar Wheerasethakul este primul regizor thailandez castigator al Palme D’Or. Filmul prezinta ultimele zile de viata ale unchiului Boonmee, pe care prefera sa si le traiasca alaturi de cei dragi, inclusiv alaturi de fantoma sotiei sale defuncte si de fiul sau mort, care a revenit la viata intr-o forma non-umana.

Din cele 19 filme de la sectiunea „Un Certain Regard”, Asia a avut in competitie 4 productii: „Udaan” al debutantului indian Vikramaditya Motwane, „I Wish I Knew” al chinezului Jia Zhangke (castigator al Leului de Aur in 2006 pentru Still Life), „Ha-Ha-ha” al reputatului regizor coreean Hong Sang-Soo si „Chatroom” al japonezului Hideo Nakata, regizorul unor filme celebre precum „Dark Water”, „Ringu”, „Death Note” sau „Kaidan”. Premiul „Un Certain Regard” a revenit tot unei productii asiatice, de aceasta data coreene, e vorba de filmul lui Hong Sang-soo, „Ha ha ha”. Este vorba de o productie independenta despre un cineast aspirant ce hotaraste sa se mute in Canada, care se intalneste cu un critic de film, pe drum, cu care ajunge sa depene amintiri. „Ha ha ha” este a sasea prezenta a lui Hong Sang-soo la Cannes, si pentru prima oara castiga un premiu.

La sectiunea Cinefondation a participat si coreeanul Kim Tae-yong, cu filmul de 36 de minute „Frozen Land”, insa marele castigator din partea Asiei a fost coreeanul Lee Chang-dong, care a castigat premiul pentru Cel mai bun scenariu cu filmul „Poetry”.

O editie pozitiva pentru Asia, care an de an reuseste sa se afle in prim planul celui mai mare festival european de film.

Articol realizat de cris999 © www.asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>