Serialul de top IRIS, primul serial de spionaj realizat in Coreea, prezinta, intre altele, o tehnologie a informatiei avansata si culisele lumii agentilor secreti, uneori cu o simplitate si normalitate dezarmanta, incat ai tendinta de a te intreba daca chiar exista astfel de lucruri in lumea in care traiesti. E adevarat ca serialul este o pura fictiune, insa logistica cu care sunt dotate serviciile secrete si softurile, aparatele de ultima generatie si de cea mai inalta fiabilitate sunt niste realitati. Dincolo de dezvaluirea acestei lumi ascunse omului de rand. IRIS aduce in prim plan continuarea cu aceeasi intensitate a razboiului surd dintre Nord si Sud, in ciuda intentiilor laudabile de fatada ale autoritatilor sud-coreene. Un film mult mai realist a fost productia „Crossing” din 2008, care prezenta povestea unui dezertor care fuge din Coreea de Nord in Sud, prin China, unde incearca sa obtina azil politic si sa castige bani pentru familia lui aflata in nevoie (o sotie bolnava de tuberculoza, aflata pe moarte si un fiu firav ce nu a implinit 10 ani), personaj interpretat magistral de Cha In-Pyo. Drama acestuia poate fi confundata cu drama oricarui fugar din Coreea de Nord, a carui viata este ani de zile urmarita de frica atat pentru propria viata cat si a familiei lasate in urma intr-o tara-lagar controlata de un regim inuman. Dar dincolo de aceste filme, exista o realitate, care furnizeaza povesti reale de viata, care, cum se spune, intotdeauna „bat filmul”.

O astfel de poveste este cea a lui Hwang Jong Yop, care a decedat la inceputul acestei luni la venerabila varsta de 87 de ani. Vorbim, de fapt, despre dezertorul cu cel mai inalt rang care a fugit vreodata din Coreea de Nord, fost secretar al Partidului Muncitoresc din RPD Coreeana si rector al Universitatii Kim Il Sung din Pyongyang. Moartea acestuia a venit la fel de brusc precum d-l Hwang a repudiat regimul nord coreean si a fugit acum 13 ani, lasandu-l in urma in negura trecutului. A fugit in timpul unei parade militare in care dictatorul Kim Jong Il si mostenitorul sau, Kim Jong Eum, au aparut pentru prima oara in public impreuna. D-l Hwang a devnit unul dintre cei mai directi si severi critici ai regimului familiei Kim. La inceputul acestui an, autoritatile sud-coreene au zadarnicit o tentativa de asasinat la adresa lui din partea spionilor nord-coreeni.

In Pyongyang, regimul dictatorului Kim Jong Il a pregatit, saptamani la rand, o fastuoasa parada militara care in acest an urma a celebra 65 de ani de la fondarea Partidului Muncitorilor aflat la putere in Nord de decenii. Camioane, tancuri si avioane au fost duse in centrul Pyongyang-ului pentru parada. Regimul era atat de increzator in grandoarea spectacolului incat un grup de reporteri occidentali au fost invitati sa surprinda evenimentul. Iar asteptarile dictatorului nu au fost inselate: a fost cea mai mare adunare organizata de partid din 1980 pana in prezent, care a ratificat decizia dictatorului Kim de a-l numi pe fiul sau Kim Jong Eum in functiile cheie din armata si partid, fiind semnalul inceputului unui nou transfer de putere de la tata la fiu in Coreea de Nord. Niciunul din cei doi nu au luat cuvantul in timpul paradei. Vocea lui Kim Jong Il a fost auzita de publicul nord-coreean la vreo parada o singura data, la o adunare similara cu caracter militar, in 1992. Unul dintre cei ce au luat cuvantul la fastuoasa parada militara a fost Ri Yong Ho, general recent promovat vice-maresal, una din figurile din armata care a facut cel mai mare salt din istoria regimului sub aspect ierarhic. „Daca imperialistii americani si sustinatorii lor ne incalca suveranitatea si demnitatea, fie si putin, vom arunca in aer fortareata agresiunii lor printr-o lovitura necrutatoare si pe masura, ca represalii, mobilizand toate mijloacele fizice, inclusiv forta preventiva a armei nucleare de autoaparare, si vom indeplini istorica misiune a unificarii”, a spus acesta, conform Associated Press, una din organizatiile invitate la eveniment.

In timp ce Pyongyang era in sarbatoare, d-l Hwang, cel mai inalt tradator fugit vreodata din Nord suferea un atac de cord si murea. Prietenul lui, un proeminent ziarist, a declarat ca imediata cauza a mortii acestuia nu s-a stiut pe loc. Politia a declarat ca o ancheta initiala a ajuns la concluzia ca nu exista motive pentru a privi moartea lui Hwang ca fiind una asupra careia sa planeze suspiciuni.

Hwang Jong Yop tinea conferinte dese in Coreea de Sud, fiind tot timpul acelasi critic ascutit la adresa regimului nord-coreean. Cu cateva zile inaintea mortii sale s-a intalnit cu liderii unei organizatii importante a dezertorilor din Nord, „Solidaritatea Intelectualilor Nord-coreeni”, si cu directorii de la „Wall Street Journal” si „News Corp.” Cu acest prilej, Hwang a spus ca nu crede ca Coreea de Nord sub Kim Jong Il se va opri vreodata din dezvoltarea armelor nucleare si ca cel mai mare tel al acestuia este sa controleze Coreea de Sud, deci intreaga peninsula coreeana, intocmai cum a incercat tatal sau Kim Il Sung. Hwang a fost un confident al lui Kim Il Sung, care a condus Coreea de Nord cu o mana de fier din 1948 pana la moartea sa, in 1994. Dar acesta a devenit nemultumit de regimul instaurat odata cu venirea la putere a fiului lui Il Sung, criticandu-l public pe noul lider. Drept urmare a fugit din Nord in 1997, dupa ce a fost amenintat in mod public de Kim Jong Il in presa din Nord. Aceasta a continuat sa-l critice mai multi ani dupa e a fugit in Sud, insa mai putin in ultimii ani.

Ajuns in Sud, guvernul sud-coreean i-a asigurat securitatea in detaliu, desi in acea perioada presedinte era Kim Dae-jung (in poza alaturata acesta se intalneste cu Kim Jong Il), ce ducea o politica de apropiere de Pyongyang. In mai multe randuri acesta ar fi incercat sa tempereze criticismul lui Hwang la adresa lui Kim Jong Il, din interes politic. Dar poate cele mai interesante amintiri ale lui Hwang Jong Yop despre Kim Jong Il sunt cele din tineretea sa. La inceputul anilor ’60, Hwang i-a fost profesor lui Kim Jong Il la universitate, descriindu-l ca pe un student neinteresat, care niciodata nu a facut ceva complicat. „Nu a citit niciodata carti despre Marxism. Dar era interesat de spionaj si lovituri militare. Nu e interesat de Mao Zedong. Nu a citit niciodata carti legate de istorie. E interesat doar de dictatura.”

Povestea fugii lui Hwang din Nord este trista. A fugit, asemeni eroului din „Crossing”, in China, refugiindu-se in ambasada Coreei de Sud din Beijing cu ajutorul unei firme de comert nord-coreene din capitala Chinei. Pyongyang-ul a amenintat imediat cu represalii, in timp ce Beijingul a izolat ambasada sud-coreeana. Trei zile mai tarziu, dezertorul nord-coreean Ri Han-yong, nepotul amantei lui Kim Jong Il, a fost impuscat in fata resedintei sale din Coreea de Sud de atacatori necunoscuti suspectati a fi fost agenti secreti nord-coreeni. Primul ministru sud-coreean a descris actul ca represalii la dezertarea lui Hwang. Cateva zile mai tarziu, Kim Jong Il a fost citat de Radio Pyongyang: „Lasilor, plecati, daca vreti. Vom apara steagul rosu al revolutiei pana la sfarsit !”, un mesaj ce parea a accepta tradarea lui Hwang. Drept urmare, autoritatile chineze i-au permis lui Hwang sa plece din ambasada in Coreea de Sud via Filipine cateva saptamani mai tarziu. Ca urmare a rolului proeminent a lui Hwang in cadrul regimului nord-coreean, tradarea lui a creat agitatie la nivel international, „The Washington Post” spunand ca era ca si cum Goebbels ar fi tradat al treilea Reich.

Intocmai asemeni realitatilor din „Crossing”, tradarea lui Hwang s-a rasfrant asupra familiei sale ramase in Coreea de Nord. Sotia lui s-a sinucis, iar una din fiice a murit in circumstante misterioase cazand pe un camion. Ceilalti doi copii ai lui, un baiat si o fata, ca si nepotii sai, se crede ca au fost dusi intr-un lagar de munca. In ce-l priveste pe Hwang, dupa sosirea lui in Sud, a devenit un critic dur al Coreei de Nord, publicand peste 12 carti si tratate, in care il ataca pe Kim Jong Il acuzandu-l de „tradarea Juche (ideologia regimului nord-coreean instaurat de tatal sau) si de construirea feudalismului in locul socialismului”. Hwang s-a folosit de pozitia de presedinte al Institutului de Cercetare in politica Unificarii pentru a raspandi mesajul sau, dar, dupa cum s-a amintit, odata cu venirea la putere a presedintelui Kim Dae-jung, in 1998, Hwang s-a regasit marginalizat, iar 2 ani mai tarziu a fost indepartat din conducerea Institutului. A incercat sa reactioneze, acuzand guvernul sud-coreean de faptul ca dorea sa-l reduca la tacere pentru a nu supara Nordul, insa fara ecou. Si-a continuat lupta impotriva Nordului in cadrul unui ziar online publicat de exilatii nord-coreeni, descriind sentimentele sale legate de actul tradarii in acest mod.

In aprilie 2010, Serviciul National de Informatii (NIS) a arestat 2 agenti nord-coreeni care ar fi fost trimisi sa-l asasineze. In urma anchetei, s-a stabilit ca acestia s-ar fi pregatit 6 ani pentru misiunea lor. Acestia s-ar fi prefacut a fi tradatori, insa au fost demascati in momentul in care au fost chestionati de autoritatile sud-coreene. Odata demascati, acestia au sustinut ca urmau a fi ajutati de simpatizanti nord-coreeni din Sud, insa au refuzat sa dea nume. In iunie 2010, cei doi presupusi asasini au fost condamnati la 10 ani de inchisoare. Legat de tentativa de asasinare a sa, Hwang a declarat, impacat: „Moartea e doar moarte. Nu e nici o diferenta intre a muri de batranete sau a fi ucis de Kim Jong Il”.

Hwang Jang-yop (1923-2010)
Hwang Jang-yop (1923-2010)

O viata demna de un scenariu de film, al carei final nu se dezminte. Hwang a fost gasit mort in locuinta sa in dimineata zilei de 10 octombrie 2010. Raportul preliminar arata ca e vorba de un atac de cord intervenit in timp ce facea baie, o cantitate importanta de apa fiind gasita la autopsie in plamani. Nu s-a gasit nici o urma de otrava sau droguri in corpul acestuia, iar inregistrarile de la camerele de supraveghere nu indica intrarea fortata a cuiva in locuinta sa. Cazul a fost inchis de politia metropolitana din Seul, concluzionandu-se ca nu exista nici o dovada ca ar fi fost vorba de omucidere. Ironia sortii, la 10 zile de la moartea lui Hwang Jong Yop, pe 20 octombrie, politia anunta arestarea inca unui posibil asasin trimis sa-l lichideze pe Hwang, care si acesta intrase in Coreea de Sud pretinzandu-se tradator nord-coreean. Desi nu s-a putut stabili vreo posibila legatura intre arestarea acestuia si moartea lui Hwang, aceasta arata inca o data determinarea regimului nord-coreean de a scapa de acest ghimpe care de mai bine de un deceniu incomoda Nordul.

O noua fila de istorie recenta s-a scris odata cu disparitia lui Hwang Jong Yop. Razboiul dintre Nord si Sud continua, la fel cum va continua si seria articolelor pe care site-ul nostru le va dedica personalitatilor lumii asiatice.

Articol realizat de cris999 – asiacinefil.com

1 Comments

  1. N-am sa reusesc niciodata sa inteleg ce poate gandi o „anumita” categorie de politicieni in modul in careconduc o tara. „Divide ut imperes” se aplica fara nici o urma de regret de cat rau poate lasa in urma distrugand familii sau transformand viata unor oameni in infern. CE CASTIGA PE ACEASTA LUME?

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>