“Over My Dead Body” (cunoscut si ca “Return of the Corpse”) e filmul de debut al regizorului si co-scenaristului Woo Sun-ho, o comedie de actiune tipic coreeana al carei umor poate fi inselator pentru necunoscatorii genului. Prezent la Festivalul International de Film Fantastic Puchon 2012, filmul a reusit sa atraga atentia publicului, chiar daca nu neaparat comedia e punctul forte al cinematografiei coreene. Cu un buget mediu si 6,3 milioane de dolari incasari la box-office, “Over My Dead Body” se inscrie in seria comediilor recente in care accentul scenaristului se muta dinspre romantismul previzibil spre exploatarea absurdului unor situatii extreme, in speranta de a smulge zambete de pe buzele spectatorilor. Din distributie fac parte nume de prim plan ale filmului coreean: actorul de comedie Lee Beom-soo, actrita Kim Ok-bin (premiata pentru prestatia din “Thirst”) si apreciatul Ryoo Seung-bum (The Unjust, The Servant, No Mercy), acestora adaugandu-li-se prestatiile pline de culoare ale actorilor din rolurile secundare, figuri cunoscute din diverse seriale coreene.

Povestea incepe cu o demonstatie de protest a angajatilor unei societati farmaceutice, HS Biotech, al carei presedinte, Kim Taek-su, este acuzat ca ar fi furat un cip ce continea date pretioase din domeniul cercetarilor, in scopul de a-l vinde in strainatate pe multe milioane de dolari. Cum procuratura a esuat in dovedirea furtului, interdictia de calatorie in strainatate pusa presedintelui Kim tocmai a fost ridicata, iar acesta se pregateste sa paraseasca tara. Pentru a trece de barajul protestatarilor care se vad lipsiti de rezultatul muncii lor, Kim se foloseste pe langa multe garzi de corp si de o ambulanta, pretinzand ca este bolnav. In timp ce se indreapta spre aeroport, isi implanteaza cipul in antebrat. Doar ca doi protestatari, Han Jin Su – conducatorul acestora si Baek Hyun-Chul, se lanseaza in urmarirea ambulantei, reusind sa o opreasca in mod ingenios si sa-l filmeze pe presedintele Kim intr-o postura compromitatoare, oprindu-i astfel fuga. Cand la finalul zilei, cei doi cercetatori jubileaza fericiti de reusita, Han Jin Su este lovit in mod premeditat de o masina, iar in urma accidentului ajunge la spital in coma. Pe holurile spitalului Baek Hyun-Chul o intalneste pe fiica sefului sau, Han Dong-hwa. Impreuna cu acesta, Hyun-Chul isi pune problema platii facturii de spitalizare. Cum nu reusesc sa imprumute bani si afla de la stiri ca Kim Taek-su tocmai a murit in urma unui atac de cord, cei doi isi propun sa fure nici mai mult nici mai putin decat cadavrul multimilionarului si sa ceara familiei o rascumparare substantiala. Cu ajutorul unei elaborate planificari, protagonistii reusesc sa patrunda in morga spitalului si sa sustraga cadavrul din spatele etichetei Kim Taek-su. Dar acestia nu stiu cateva lucruri, cum ar fi ca moartea lui Kim Taek-su nu a fost una naturala, ci a fost provocata de omul lui de incredere, Steve Jung care vrea sa-si insuseasca valorosul microcip. De asemenea nu stiu ca ceea ce au luat de la morga nu e un cadavru, ci un corp viu al carui posesor, Ahn Jin-Oh se ascunde de camatari si incearca prin inscenarea mortii sa intre in posesia primei din polita de asigurare. Asa ca dupa primele treizeci de minute, avem un trio inedit, intrucat “cadavrul” Ahn Jin-Oh hotaraste sa li se alature in incercarea de a escroca familia directorului Kim, trio care trece printr-o serie de peripetii care mai de care mai amuzante, deoarece au pe urmele lor nu doar pe Steve Jung si gorilele lui, ci si pe camatarii urmaritori ai lui Ahn Jin-Oh. Si da, mai exista si NIS – serviciul secret corean care urmareste pe toata lumea.

Cele trei personaje create de Woo Sun-Ho sunt cat se poate de nepotrivite unele cu altele si alaturarea lor e elementul pe care se bazeaza toata structura comica. Lee Beom-soo il interpreteaza pe Baek Hyun-Chul, un cercetator inca tanar, analitic si echilibrat, cu un aspect tern, lipsit complet de impusurile caracteristice aventurierilor. Acesta participa la demonstratia de protest fara aplomb, contaminat doar de entuziasmul sefului sau. La fel e prins si in planul de rapire, luat de valul de razbunare starnit de fiica sefului. Actrita Kim Ok-bin are in schimb o aparitie complet diferita, pentru ca personajul ei Han Dong-hwa este prototipul fetei goth. Cu parul vopsit roz si unghii intunecate, cu toate acele accesorii din piele, lanturi si tinte, cu haine negre, cu bijuterii in forma de cranii, vesnic incruntata, razvratita, impulsiva, constituie fermentul si sursa de energie care imprima ritmul alert in desfasurarea evenimentelor. Ryu Seung-Beom jucandu-l pe Ahn Jin-oh, este totusi cea mai pitoreasca aparitie. Personajul lui e un escroc boem, care-si traieste viata fara un tel, si care nu sta prea mult pe ganduri sa-si insceneze moartea pentru e evita confruntarea cu camatarii de la care a imprumutat bani iresponsabil. Nu are nici o problema in a-si schimba planurile sau tabara, cat timp schimbarea e in folosul propriu. Si suprevietuieste mai mult datorita norocului decat inteligentei. Povestea consta in planificarea si punerea in opera a jafului, doar ca desi se schimba succesiv, cu fiecare aparitie de noi elemente si ritmul este alert, actiunea nu e suficient de legata sau de intensa pentru a putea categorisi producatia ca un veritabil film de actiune, ramanand in sfera comediilor usoare. Cine pe cine prinde? Cine isi atinge in final scopul? Cine este perdant? Raspunsurile nici nu sunt foarte importante, pentru ca filmul e facut dupa principiul “sa te bucuri in primul rand de calatorie, si mai apoi de destinatie”. Pentru nonasiatici poate fi dificil sa savureze umorul comediilor coreene, fiind vorba deseori de un umor de dialog, care nu e traductibil in totalitate, sau care poate face trimitere la situatii sociale nefamiliare noua. Desi nu e un film spectaculos, sau memorabil “Over my dead body” ne ofera 110 minute de buna dispozitie antrenata.

Multumiri pentru traducere lui lasedan – Asia Team Romania.

Articol realizat de corina1002001 – asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>