Un nou fenomen a luat nastere in industria de divertisment din Hong Kong: micro-blogurile. Atat celebritatile cat si cei din industrie ce lucreaza in spatele camerelor de luat vederi au devenit fascinati de acest mijloc popular de comunicare, devenind un nou “trend” in aceste cercuri. De ce a avea micro-bloguri a devenit atat de atractiv pentru aceasta industrie speciala ? Twitter a devenit cunoscut de ceva timp pretutindeni in lume, avand o mare popularitate peste ocean. In fapt, este vorba de a te incadra in conceptul de a permite oricui sa-si creeze “bloguri mobile” si de a posta mesaje unde altii pot raspunde prin doar cateva clickuri, permitandu-se astfel fanilor sa-si “urmeze” idolii si sa fie notificati cand se dau raspunsuri la postarile lor.

Pe de alta parte, Twitter nu este accesibil in China continentala, in timp ce un “micro-blog” cu functii similare este disponibil. Si din moment ce industria de entertainment din Hong Kong se orienteaza tot mai mult spre piata chineza, multe persoane din cadrul ei au ales micro-blogurile. In China in special, nu doar celebritatile cunoscute poarta dupa ele o multime de fani in acest mod, ci si multa lume din industrie ce lucreaza in spatele scenei (producatori, regizori etc) procedeaza la fel, astfel ca putem vorbi de o veritabila moda. Trebuie sa ne gandim si la faptul ca multi din acest domeniu au avut experiente neplacute in relatiile cu media, iar mesajele lor trebuie sa ajunga, intr-un fel, la public si la fani, nedenaturate. Se stie ca mereu relatia dintre cei din acest domeniu si media e caracterizata de 2 termeni banali in orice relatie de cuplu: “dragoste” si “ura”. Orice ar relata media, ca e adevarat sau fals, victimele ei sunt neajutorate. Micro-blogurile le ajuta pe acestea sa dezminta imediat zvonuri si astfel sa-si pastreze mai usor credibilitatea si contactul strans cu fanii.

Acestea fiind spuse, mai trebuie adaugat faptul ca “micro-blogurile” ofera o platforma personala pentru exprimarea gandurilor si pentru comunicarea cu lumea. Cu o suta sau mai putine cuvinte, si cu cateva clickuri, cei din show-biz pot scrie ce doresc, si oricine poate vedea imediat gandurile lor. Ca sa nu mai vorbim de posibilitatea de a adauga poze sau material video. Practic, e ca si cum fiecare persoana din acest domeniu ar avea propriul canal pentru a comunica tot ce doreste, in timp real. Pentru cei mai multi care apeleaza la micro-bloguri, diferenta intre acesta si un blog traditional este abilitatea de a folosi un telefon mobil conectat la internet pentru a posta imediat ceva, o modalitate mult mai lejera decat a avea un PC la dispozitie, care sa fie conectat la internet. Nu doar ca aceasta modalitate e mai convenabila si mai rapida ca traditionalele canale media (interviuri, rastalmaciri ale ziaristilor etc), ci e si mai “reala”.

Micro-blogurile nu sunt doar o cale a fanilor de a comunica direct cu idolii lor, ci si una prin care vedetele pot comunica direct cu alte vedete, iar de aici ideea crearii de prietenii si contacte in acest cerc, in special intre artistii care niciodata nu au avut ocazia sa faca cunostinta. Iar de aici pana la colaborari sau proiecte comune mai e doar un singur pas. Nu in ultimul rand, un alt avantaj al utilizarii micro-blogurilor este faptul ca utilizatorul poate foarte usor sa stranga in jurul blogului mii – chiar milioane – de fani, fara a mai fi necesara intermedierea media (spre exemplu, recent, Amitabh Bachchan il felicita pe Shah Rukh Khan de faptul ca a reusit sa trecea de cifra de 400.000 de fani inscrisi pe twitter !). Asadar, un lucru este cert: micro-blogurile in mod evident schimba relatia dintre industria de entertainment si media traditionala, fiind un trend interesant in plina ascensiune.

Articol realizat de cris999 © www.asiacinefil.com

1 Comments

  1. Merita precizat si faptul ca mesajele plasate pe micro-bloguri sunt de o inconsistenta inspaimantatoare. Chiar atat de rudimentari suntem, incat ne putem comunica in mesaje de lungimea sms-urilor ?

Post your comment

Solve : *
17 − 12 =


XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Va rugam nu copiati.