Ceea ce face posibila o co-productie in mod particular intre Coreea de Sud si Noua Zeelanda, in domeniul filmului, este simbioza dintre cele 2 industrii de film. Coreea, de exemplu, desi este un „paradis digital”, e atrasa de colaborarea cu Noua Zeelanda datorita facilitatilor oferite in post-productie. Compania „Park Road Post” din Wellington si expertizele lor in domeniu este cunoscuta la nivel mondial pentru seriozitate si rapiditate in activitatea pe care o presteaza. Sub aspectul filmarilor exterioare Coreea de Sud mereu a fost interesata in folosirea Noii Zeelande drept mare locatie exotica. Totusi, cele mai mari beneficii obtinute de partea coreeana sunt cele de la finalizarea stadiului de post-productie ale unei pelicule.

Producatorii coreeni vad in aceasta colaborare o oportunitate de patrundere pe pietele de film de peste mari. Mai mult decat atat, acestia iau serios in calcul posibilitatea realizarii de filme coreene vorbite in engleza sau partial in engleza, pentru a putea astfel patrunde in zonele cu populatie vorbitoare de engleza.

De cealalta parte, neo-zeelandezii vad in partenerul lor o piata de desfacere puternica, dar si un important furnizor de locatii pentru viitoarele filmari. Daca producatorii coreeni cauta in Noua Zeelanda cu precadere locatii cu densitate mica de populatie si cat mai exotice cu putinta, cei neo-zeelandezi, din contra, sunt interesati de asezari urbane aglomerate, dar care pastreaza ceva din traditia tarii respective. Exista si diferente importante intre cele doua tari; astfel, daca coreenii au traditie in domeniul cinematografiei, pana in 2007 scotand anual cel putin 100 de filme, Noua Zeelanda e novice in acest domeniu, insa beneficiaza de actori talentati si dornici de afirmare.

Michael Stephens
Michael Stephens

In mod evident, cel mai mare avantaj al realizarii unei astfel de co-productii este faptul ca acestea se vor bucura de toata atentia de care se bucura, in fiecare din cele 2 tari, filmele locale, din partea autoritatilor. Practic, o co-productie va fi privita ca un film local si tratata ca atare, atat sub aspectul sustinerii financiare, cat si al atentiei autoritatilor statului si al promovarii. Un alt avantaj este un efort comun de promovare a distribuirii productie la nivel international. Dar, poate mai important decat toate aceste beneficii este,

dupa cum spunea producatorul Michael Stephens, semnificatia simbolica a acestui acord bilateral. Un asemenea tratat, sustine el, consfiinteste efortul pe care el si alti mari pionieri ai filmului din ambele tari l-au depus de-a lungul a ani de zile de munca.

Acordul marcheaza un pas inainte facut de industria cinematografica a ambelor tari, specialisti neutri din domeniu apreciind ca beneficiile obtinute de ambele parti vor propulsa industriile de film coreeana si neo-zeelandeza spre un viitor cinematografic de succes.

Articol realizat de cris999 © www.asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>