“Nameless Gangster” (cunoscut si ca “War on Crime: The Golden Age of Bad Guys”) este filmul anului 2012 in Coreea, cel putin pana la jumatatea sa (iunie 2012). Filmul a ocupat 3 saptamani prima pozitie la box-office, din care 2 saptamani consecutive, dupa care, dupa o pauza d eo saptamana, a avut puterea de a reveni pe locul 1 in top. Putine filme reusesc o asemenea performanta, in general dupa o saptamana sau cateva consecutive, trendul acestora la box-office fiind de cadere. Dupa doar 26 de zile, filmul a atras in cinematografe peste 4 milioane de spectatori, iar incasarile totale obtinute pana in prezent se ridica la suma de 32.471.226 dolari. Acest succes i-a asigurat filmului pozitia intai in box-office-ul anual coreean, fiind recent detronat de productia hollywoodiana The Avengers, ce a castigat peste 52 de milioane de dolari. Cu toate acestea, “Nameless Gangster” ramane productia coreeana numarul 1 a acestui an, fiind urmata de “Architecture 101”, cu 26,6 milioane de dolari incasari. Cu o durata de 133 de minute, suficiente cat sa cuprinda o poveste desfasurata pe durata unui deceniu, “Nameless Gangster” a dat lovitura nu neaparat datorita povestii si genului filmului, cat mai ales din cauza distributiei. Choi Min-sik revine pe ecran dupa rolul memorabil din “I Saw the Devil” (2010), unde interpreta un criminal sadic vanat de personajul lui Lee Byung-hoon. In mod sigur Choi Min-sik a fost principalul motiv al prezentei unui numar atat de mare de spectatori in salile de cinematograf din Coreea, lucru care demonstreaza imensa popularitate de care se bucura astazi interpretul lui Oh Dae-su din succesul mondial “Oldboy”. Celalalt protagonist, o vedeta in plina ascensiune, e nimeni altul decat Ha Jung-won, ce s-a distins in productia “The Chaser” (un mare succes in Coreea, desi la vremea realizarii lui a avut un buget infim), dupa care a facut pasi importanti spre statutul de mare vedeta prin interpretarile din “The Yellow Sea”, “Parellel Life” si mai ales “The Client”. Un rol important in film il are si actorul Jo Jin-ung (gangsterul Kim Pan-ho), care e efectiv de nerecunoscut, dupa aparitia in serialul “Deep Rooted Tree” in rolul Mu-hyul. In timp ce acesta a slabit cateva kilograme pentru acest rol, Choi Min-sik a trebuit sa se ingrase cam 10 kg. Tatuajul care poate fi zarit intr-o scena de nici un minut, pe spatele actorului Ha Jung-woo, a fost facut pe parcursul a 8 ore si, desigur, nu este real. Filmul a castigat 2 premii (intre care unul a fost Marele Premiu) la Baeksang Ars Awards (aprilie 2012).

In 1990, Choi Ik-hyeon (Choi Min-sik), considerat creierul lumii interlope din Coreea, este retinut in urma unei actiuni de amploare a politiei coreene, ordonata direct de Presedintele Roh al Coreei de Sud. Cu zece ani in urma, il descoperim pe Choi Ik-hyeon ca fiind un simplu ofiter vamal de inspectie din cadrul Pazei de Coastra sud-coreene. Slujba nu era chiar una de lepadat, mita luata pentru a inchide ochii la unele transporturi cu marfa ilegala fiind impartita in mod egal intre membrii echipei de inspectie. Dar intr-una din zile, o reclamatie venita din partea unei femei pune departamentul intr-o lumina foarte proasta, iar ca lucrurile sa se linisteasca, unul din membrii echipei de inspectie trebuie sa-si dea demisia. Choi Ik-hyeon accepta sa fie el cel sacrificat, insa inainte de asta pune mana pe un transport ilegal de droguri dinspre Japonia spre Coreea. Pentru a avea viitorul asigurat, acesta sustrage drogurile cu ajutorul colegilor, dupa care demisioneaza, fiind gasit tap ispasitor pentru problemele semnalate organelor superioare. Acesta nu e un capat de lume pentru fostul angajat vamal, care se decide sa vanda drogurile unui periculos gangster, Hyeong-bae, cu care doreste ca pe viitor sa se asocieze. Mai mult decat atat, curand constata ca e chiar o ruda indepartata cu acesta, si profita de situatie pentru a se integra in lumea interlopa sub aripa protectoare a lui Hyeong-bae. Cei doi cladesc un adevarat imperiu din bani negri proveniti din traficul cu droguri, cluburi de noapte, cazinouri, dar la inceputul anilor ’90, anii de glorie ai lor si in general ai gangsterismului par a fi apus. Autoritatile incep un razboi dur impotriva crimei organizate si lumii interlope, iar capii Mafiei incep sa cada unul dupa altul.

Filmele cu gangsteri au inceput sa vorbeasca despre o realitate mult timp ascunsa a Coreei in special dupa anul 2000, cand cinematografia coreeana cunoaste un boom odata cu Hallyu. Unele din ele au devenit definotorii pentru acest gen, cunoscand afirmarea si dincolo de granitele tarii: “A Bittersweet Life”, “Friend”, “A Dirty Carnival”. Insa niciunul dintre ele nu este atat de definitoriu pentru fenomenul gangsterismului in general in Coreea precum “Nameless Gangster”. Asta pentru ca filmul din 2012 trateaza fenomenul in ansamblul sau, pe durata a mai mult de un deceniu, prezentand o evolutie in perioade si sub regimuri politice diferite. Povestea personajelor principale nu este decat un detaliu, o exemplificare a ce inseamna viata de gangster. Nu poti sa nu sesizezi interpretarea magistrala a lui Ha Jung-woo (poate cel mai “cool” gangster all time din cinematografia coreeana, nici Jo In-sung din “A Dirty Carnival” nu se ridica la nivelul interpretarii lui); practic daca vrei sa vezi cum arata un veritabil gangster coreean, neaparat trebuie sa-l vezi pe Ha Jung-woo in acest film. Despre interpretarea lui Choi Min-sik efectiv nu ai ce spune, e perfecta. Insusi titlul filmului se refera la personajul interpretat de el (Choi Ik-hyeon), un gangster care nu e un gangster in adevaratul sens al cuvantului. Cea mai potrivita traducere a lui este fara indoiala “Gangster nelegitim”, deoarece Choi Ik-hyeon nu este un gangster legitimat de faptele sale. Un gangster nu este un las care sa se ascunda in spatele unor cuvinte, el se legitimeaza prin violenta faptelor sale; esenta gangsterismului sta in dobandirea succesului prin fapte savarsite cu sange rece, incalcandu-se orice norme stabilite de lege.

Choi Ik-hyeon lucreaza ca inspector la Paza de Coasta, in slujba statului, dar sistemul si practicile vremii il imping spre lumea interlopa. Odata ce simte gustul banilor si mai ales al puterii, comportamentului lui se schimba radical. Apar momente de megaolomanie, in care acesta isi acorda o prea mare importanta, in contextual in care pentru toti cei din jurul sau e un nimeni aparut de niciunde, despre care brusc toti afla ca e un unchi indepartat al sefului Mafiei locale. Choi Ik-hyeon mimeaza gangsterismul, e o rusine pentru acesta: desi se imbraca la 4 ace asemeni unui gangster adevarat, desi se comporta asemeni unui gangster si isi ascunde slabiciunile prin arta lingusirii si chiar printr-o violenta verbal ape care niciodata nu are curajul de a o pune in practica, desi ameninta cu pistorul in oglinda, dar niciodata acesta nu are gloante in el, Choi Ik-hyeon e doar o caricature de gangster. Cu mintea se considera gangster, dar cu sufletul… Momentul in care se ia la bataie cu o femeie il caracterizeaza perfect. Total opus lui e adevaratul gangster, Hyeon-bae, care nu se lasa nici o clipa condus de sentimentalisme, e mereu rece, calculat si impredictibil in ceea ce urmeaza sa faca.

Pe langa interpretarea actorilor, scenariul este destul de lent si ne da ocazia sa analizam in tihna modul de viata al unui gangster. Gesturile, mimica, modul in care se imbraca, comportamentul, violenta fizica si a limbajului, toate sunt definitorii pentru viata de gangster si aduse la rangul de arta de cei doi actori. Coloana sonora ne introduce perfect in atmosfera anilor ’80, in discoteca se canta reinterpretari ale melodiilor disco de succes ale vremii. Fiecare scena e gandita in detaliu, fiecare decor ne duce cu gandul spre alte timpuri. Un film de exceptie, violent si comic pe alocuri, cu un umor negru placut ochiului, o adevarata saga a gangsterismului in doua epoci diferite, traite de doua personaje total opuse, dar carora destinul le aduc le intersecteaza traseele in viata. Un adevarat spectacol cinematografic, interpretativ si vizual, care nu va dezamagi iubitorii filmelor de gen.

Articol realizat de cris999 – asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>