De aproape o jumatate de secol, filmele politiste realizate in Hong Kong nu si-au pierdut din consistenta, ramanand la fel de captivante si de antrenante. Nici macar productiile hollywoodiene recente, pline de efecte speciale si de cascadorii spectaculoase nu au reusit sa detroneze suprematia mondiala detinuta de filmul de actiune realizat in micuta insula ce tine in prezent de China. Care e secretul lor ? Originalitatea. Si atmosfera. Toate acestea sunt artificiale in filmele americane de gen, iar stilul chinezesc de realizare al acestor filme nu va putea fi niciodata egalat. “Motorway” nu este “doar inca un film de actiune” realizat cu zecile in Hong Kong, an de an. Vorbim despre un film produs de cunoscutul Johnnie To si a lui companie Milkyway Image, si regizat de Soi Cheang Pou-Soi, al carui cel mai recent success a fost “Accident” (2009). Prezenta lui Anthony Wong in distributie nu poate reprezenta decat o invitatie la delectare, indiferent ca e vorba de roluri istorice (cum au fost ultimele doua aparitii majore ale acestuia, in “White Vengeance” sau “ The Four”) sau de roluri in filme de actiune (care i-au adus consacrarea de mai bine de 20 de ani de cand joaca in filme). Partenerul lui din film este nimeni altul decat Shawn Yue, unul din cei mai bine cotati actori ai momentului din Hong Kong. Aparitiile in filme de succes recente precum “Reign of Assassins”, “The Return of Chen Zhen”, “I come with the rain” “Invisible Target” sau “The Second Woman” nu au facut decat sa-i sporeasca cota, in special ca e o figura cunoscuta in Hong Kong si pentru cariera muzicala de succes, pana acum lansand 5 albume. Barbie Hsu si Michelle Ye completeaza distributia cu doua roluri secundare feminine intr-un film care la prima vedere pare dedicat in exclusivitate barbatilor. Insa tocmai aici sta farmecul sau, deoarece spre deosebire de celebrele filme hollywoodiene cu tematica curselor de masini, “Motorway” reuseste sa captiveze orice categorie de varsta, indiferent de sex. Prezentele feminine din film (totusi, destul de sterse) si scenariul echilibrat fac din el un film atractiv, calitatea nefiind ceva nou pentru realizatorii chinezi.

Lucrand in cadrul sectiei de politie Kowloon-ul de Est din Hong Kong, la divizia rutiera, Cheung este un tanar politist la inceput de cariera dornic sa se remarce prin prinderea cat mai multor vitezomani. Acesta aplica la sange litera legii oricarui sofer in cautare de senzatii tari pe autostrada, iar astfel de misiuni la mare viteza in urmarirea participantilor la trafic nedisciplinati ii creeaza lui insusi o placere pe care o confunda cu slujba sa. Impreuna cu Lo, partenerul sau aflat in pragul pensionarii, formeaza “Echipa Invizibila”, stand la panda la radar pentru a-si face norma zilnica si a culege laudele sefilor. Totul pana intr-o zi cand depisteaza in trafic doua masini luxoase ce se iau la intrecere pe autostrada. Trase pe dreapta, cei doi politisti incearca sa-i legitimize pe soferi, insa unul din ei calca pedala de acceleratie si reuseste sa fuga e la fata locului. Nerabdator si incalcand protocolul, lasandu-l pe Lo singur cu celalalt sofer sanctionat, Cheung sare in masina politiei si incepe o goanna nebuna dupa fugar. Mai mult, refuza sa raspunda Dispeceratului cand acesta il contacteaza, incalcand inca o norma prevazuta in fisa postului. In urma acestui incident, Echipa invizibila e desfiintata, iar cei doi parteneri sunt trimisi la munca de jos, trebuind sa stea la radar de dimineata pana seara. O munca plictisitoare si umilitoare, tinand cont ca toti soferii stiau de amplasarea radarului, iar la trecera prin fata lor ii “binecuvantau” cu un claxon sau o semnalizare cu faza lunga. Dar la un moment dat, vitezomanul pe care in zilele trecute Cheung nu reusise sa-l ajunga din urma isi face din nou aparitia pe autostrada. Lucrurile se complica cand se dovdeste ca acesta este un sofer renumit in lumea interlopa dar si un infractor ce a comis mai multe jafuri armate de-a lungul timpului, cautat de politie in intreaga tara. Iar acum a revenit la viata pentru o noua misiune. Crima Organizata intra pe fir, iar alaturi de colegii de la circulatie trebuie sa dejoace planul urmaritului general si mai apoi sa il retina alaturi de complicii sai. Dar uneori, costurile indeplinirii unei astfel de misiuni periculoasa sunt foarte mari si trebuiesc platite.

“Motorway” este, inainte de a fi calificat un film dedicat iubitorilor de masini, un film politist de actiune, in care prezenta masinilor scumpe ce-ti iau ochii e doar un pretext, o invitatie la o aventura care te va tine lipit de film pe toata durata lui. “Motorway” poate fi calificat drept imaginea tipica a companiei Milkyway Image, ale carei filme niciodata nu au dezamagit iubitorii de actiune venita din Orientul Indepartat. Daca esti fanul filmelor cu politisti “cool”, al tipilor rai charismatici si inteligenti dar si al productiilor bine realizate, acest film sigur iti va satisface asteptarile. Cuplul de politisti Cheung (Shawn Yue)/ Lo (Anthony Wong) e unul tipic (putem vorbi deja chiar de un cliseu): Cheung e politistul tanar, nerabdator sa calce pedala de acceleratie si sa prinda toti infractorii din lume intr-o secunda, dovedindu-si talentul in sofat si castigand aprecierea superiorilor lui. Partenerul lui, Lo, e politistul aflat in pragul pensionarii, calculat, cu experienta, ce nu-si doreste decat sa aiba un sfarsit de cariera linistit. Intre cei doi exista o deosebire de viziune, puternic marcata de diferenta de varsta si de experienta de viata. Daca tanarul Cheung face drifting in miez de noapte pentru a impresiona domnisoare in scopul de a le “agata”, Lo e un familist convins ce-si traieste viata cumpatat, fara riscuri sau excese. Totusi, in momentul in care vede nerabdarea tanarului sau partener si sotia ii spune ca vede in acesta din urma imaginea lui Lo din tinerete, Lo accepta sa-i destainuie din secretele manuirii masinii tanarului coleg. Personajul lui putem spune ca e un veritabil arhetip – “maestrul” in varsta readus inapoi in joc pentru o ultima cursa. Ca veni vorba de curse, impresioneaza munca omului din spatele scenelor de actiune, Chin Kar Lok, ale carui urmariri puse in scena sunt autentice si precise, amintind oarecum de minutiozitatea stilului lui Michael Bay, atent la detalii si la slow-motion-uri.

Pentru cei ce au masinile si sunetul lor in sange, filmul in mod sigur va fi trait la maxim. Pentru cei nepasionati de masini, “Motorway” ofera 90 de minute agreabile, pline de actiune si suspans, asa cum orice film de gen produs in Hong Kong ofera, fara a afecta negativ in vreun fel interesul privitorului neutru. Personajele par familiare, scenariul este simplu si parca am mai vazut ceva din aceasta poveste in alte filme (poate peste Ocean), iar echipa din spatele acestui film e una de adevarati profesionisti. Un film bine realizat, un respiro necesar si proaspat pentru filmul de actiune din Hong Kong, care ne dovedeste ca ramane mereu acelasi, un nesecat izvor de surprize placute.

Traducerea si adaptarea, in premiera in Romania, a fost efectuata de gligac2002 – Asia Team Romania.

Prezentarea realizata de cris999 – asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>