Moebius posterAnul trecut, Kim Ki-duk era prezent cu filmul “Pieta” la Festivalul de film de la Venetia, castigand Leul de Aur cu o poveste tabu ce a surprins pe toata lumea. In acest an, apreciatul regizor a participat la acelasi festival, dar in afara competitiei, cu cea mai noua pelicula a sa, “Moebius”. Desi in aparenta este o comedie neagra mult ancorata in realitate (ramane intrebarea “in realitatea cui ?”), “Moebius” e poate cel mai socant film al regizorului, care prin tema incestului maternal din “Pieta” a intrecut limitele, si care continua pe aceasi linie cu “Moebius”, abordand tema dintr-o alta perspectiva, mult mai provocatoare. Filmat in doar doua saptamani la inceputul lui 2013, “Moebius” a avut premiera mondiala pe 5 septembrie 2013 in cadrul Festivalului de film de la Venetia, in timp ce in Coreea de Sud filmul a ridicat numroase probleme datorita subiectului sau. In iunie 2013, Comisia coreeana de stabilire a clasificarii varstei de audienta i-a dat calificativul “restrictionat” de la difuzare in cinematografele obisnuite coreene. Mai exact, aceste filme pot fi vizionate doar in cinematografe special create pentru acest gen de filme, dar cum nu exista in prezent nici un astfel de cinematograf in Coreea, filmul risca sa nu ajunga niciodata la spectatori. In aceasta situatie, Kim Ki-duk a taiat 1 minut si 40 de secunde din film, dupa care l-a retrimis Comisiei de evaluare, exprimandu-si increderea ca in septembrie va putea fi lansat in cinematografe.Dar nici de aceasta data Comisia nu a aprobat filmul spre difuzare in cinematografe. In urma unei a treia incercari, cand au fost taiate 2 minute si 30 de secunde din film si a fost inaintata o petitie catre Comisie semnata de 93 de cineasti, critici de film sau figuri ilustre din industrie, Comisia a acceptat sa acorde lui “Moebius” ratingul “restrictionat minorilor” (ceea ce in Coreea inseamna persoanele ce nu au implinit 20 de ani), filmul putand rula astfel in cinematografele obisnuite. Daca in forma originala, filmul nu poate fi urmarit in Coreea, acesta poate fi prezentat in forma integrala in cadrul festivalurilor internationale de film. Astfel, “Moebius” a fost prezent la Venetia si Toronto la inceputul acestei luni, iar spre sfarsitul lui septembrie/inceputul lui octombrie va putea fi vazut si la Fantastic Fest (unde va avea si premiera nord-americana), Filmfest Hamburg si la celebrul Festival de la Pusan.

Moebius secventa 4Din distributia filmului fac parte 3 actori talentati. In primul rand il revedem pe Cho Jae-hyun, aflat la a cincea colaborare cu Kim Ki-duk, cunoscut asiacinefililor din serialul “Gye Baek” (regel ui-ja) sau din blockbuster-ul “Hanbando” (2006). In mod surprinzator, in rolul fiului cuplului protagonist al filmului a fost distribuit Seo Young-joo, un actor copil de doar 14 ani (!), pe care l-am vazut si in “May Queen” in rolul personajului Il-moon din copilarie sau chiar in Gye Baek, fiind premiat pentru Cea mai buna interpretare cu rolul din “Juvenile Offender” la a 25-a editie a festivalului international de film de la Tokyo de anul trecut. Totusi, distribuirea unui actor minor intr-un astfel de film si mai ales implicarea lui in cateva scene nerecomandate minorilor nu constituie un motiv de mandrie pentru Kim Ki-duk, chiar daca acest actor-copil si-a interpretat foarte bine rolul. In sfarsit, intr-un rol dublu o putem vedea pe actrita Lee Eun-woo, aflata la primul rol important din cariera, avand la activ cateva roluri secundare in filme mai putin importante, dar si un rol principal in serialul de televiziune “The Servant”, o productie de epoca cu tenta erotica de 4 episoade. Performanta celor 3 protagonisti e deosebita, in cele aproximativ 85 de minute ale filmului trebuind sa spuna o poveste socanta fara a rosti un singur cuvant !

Moebius secventa 1O dimineata obisnuita, insorita, undeva intr-un cartier din Seul. O familie aparent obisnuita se pregateste de inceperea unei noi zile: tatal exerseaza cateva miscari cu o crosa de golf in mana, fiul isi pune costumul de scolar si isi ia micul dejun sub forma unui sandvis, in timp ce mama, debusolata, isi ineaca amarul intr-o sticla de soju. Imaginea femeii ravasite e cadrul de care se leaga intreaga poveste. Nimeni nu zambeste, iar la un moment dat telefonul sotului suna. Femeia, ametita de aburii alcoolului, se napusteste asupra barbatului, incercand sa smulga telefonul, si o incaierare salbatica are loc intre cei doi. La celalalt capat al telefonului se afla motivul aprigei dispute conjugale ce trada gelozia sotiei, amanta sotului ei. Mai tarziu, seara, intorcandu-se de la scoala, fiul isi zarste tatal la o intalnire cu amanta, iar mai apoi si mama acestuia surprinde actul tradarii consumat in spatiul ingust al masinii. Innebunita, sotia incearca sa-si faca dreptate, iar in miez de noapte, da la o parte statuia lui Buddha din casa si scoate la lumina instrumental razbunarii, un pumnal ascutit, cu care se duce hotarata in camera conjugala. Dar surprinsa fiind de sot, pentru a se razbuna pe acesta, intra cu cutitul in camera fiului si ii taie acestuia organele genitale. Ce urmeaza e calvarul celor doi barbati, tata si fiu, unul macinat de sentimentul de vinovatie pentru impotenta dobandita de fiul sau, iar celalalt distrus de pierderea barbatiei si macinat de rusinea de a suporta aceasta umilinta toata viata sa.

Moebius secventa 2Cu “Moebius”, Kim Ki-duk exploreaza pana la extrem tema sexualitatii, insa dintr-o perspectiva distorsionata, a barbatului devenit impotent odata cu sectionarea organelor genitale, care cauta placerea sexuala pe alte cai. Tema a mai fost abordata in filmele sale, insa de fiecare data obiectul exploatarii sexuale si a sexualitatii era femeia (Samaritan Girl, The Isle, The Bow, Bad Guy). De data asta in centrul atentiei e drama unui barbat care pierzandu-si esenta masculinitatii sale ajunge sa-si traiasca viata in rusine, marcat de acest stigmat. Tatal baiatului, vinovatul moral pentru situatia in care ajunge fiul sau, incearca sa-l ajute, stand toata ziua pe internet si cautand materiale despre un eventual posibil transplant genital. In secolul XXI, progresul tehnologiei si din domeniul medicinii permit transplantarea a numeroase organe, iar vietile multor oameni pot fi salvate sau refacute datorita minunilor progresului medicinei. Internetul e zugravit ca acel element din viata de zi cu zi de care nu putem sa ne lipsim, pentru simplul fapt ca ofera raspunsuri la toate intrebarile noastre.Cu aceste instrumente la dispozitie, ce poate sta in calea fericirii omului ? Poate doar… omul, aceasta eterna necunoscuta a universului. “Moebius” este un film despre latrura intunecata a fiinte umane marcata de gelozie, ura, dorinta de razbunare si prea putin de compasiune. Tot ce poate fi mai mizer din aceste ganduri se perinda in fata ochilor nostri, fie ca e vorba de scena unui viol, de scena unui incest maternal, de adulter sau de comportamente violente. Tensiunea se acumuleaza din priviri, gesturi, sunete, imagini derulate alert, diverse ipostaze ale personajelor, cadre intunecate, tacerea scenelor inclusiv a celor de cruzime, in care absenta unui fundal sonor are menirea de a spori realismul. Tot ce e de neexprimat se exprima in tacere, atat durerea fizica si sufleteasca, cat si placerea orgasmica obtinuta in cele mai bizare moduri, din si prin suferinta.

Moebius secventa 3Una din scenele cheie ale filmului se petrece la inceput, cand mama comite fapta oribila, dupa care porneste asemeni unei personae fara vreun orizont sa rataceasca pe strazi. Aici zareste la un moment dat un tanar, care la lumina lanternei se inchina la o statuie a lui Buddha din piatra. E o statuie similara cu cea pe care familia ei o avea acasa, dar sub care se ascundea pumnalul razbunarii. O metafora exceptionala in imagini, ce sugereaza ca in locul unde ar fi trebuit sa domneasca pacea si armonia (caminul conjugal) se afla ascuns un pumnal ascutit. Surprinsa de vederea gestului strainului, sotia pacatoasa il priveste mirata pe acesta, iar mai apoi il urmeaza cu pasi grabiti, asemeni unei oi ratacite pe pastorul regasit. Acel strain intruchipeaza in ochii femeii pacatoase credinta in divinitate intr-o lume a pacatului, intr-un Infern al nelegiuirii, si sansa de a-si ispasi pacatul comis. Strainul e perceput ca o persoana cu sufletul pur, nemanjit de pacatele acestei lumi bolnave, si totodata simbolizeaza speranta in credinta, asemeni acelei lumini a lanternei ce a luminat ca o aura pentru cateva clipe chipul lui Buddha incremenit in tacere si ferecat in piatra. Intrebarea retorica pe care Kim Ki-duk o pune in aceste imagini este simpla: poate supravietui aceasta lume fara credinta, doar pe baza instinctelor si a propriilor judecati ? Femeia e zugravita in doua ipostaze: cea de mama duala – o mama grijulie cu fiul ei, ce-i aranjeaza costumul de elev inainte de a pleca la scoala, dar care seara, sub impriul furiei, nu ezita de dragul razbunarii pe fapta de tradare a sotului, sa-si nenoroceasca propria odrasla doar pentru a se asigura ca sotul va simti durerea pe care ea a simtit-o vazandu-l tradand-o. Si pe de alta parte regasim amanta, pe Eva biblica, sarpele care corupe mintea celui curat, al carei comportament ulterior oscileaza intre pedepsirea violatorilor ce o batjocoresc dupa ce imbracata provocator ii incita pe acestia la a comite fapte, si oferirea, la doi dintre acestia, a unei ultime placeri trupesti dupa ce i-a nenorocit Moebius secventa 5ca barbati. Dupa modul in care se comporta cele doua femei, nu exista nici o diferenta intre mama si amanta, imaginea celor doua confundandu-se, nu intamplator ele fiind interpretate de aceeasi persoana. Nu in ultimul rand, “Moebius” face o trecere metaforica in revista a celorlalte filme ele lui Kim Ki-duk, amnintind flagrant de fiecare dintre acestea. Secena luptei de la inceput dintre sot si sotie pe seama unui telefon primit de el aminteste de “3 Iron” si de tema infidelitatii; razbunarea sangeroasa a femeii prin taierea organelor genitale ale fiului amintesc de tema razbunarii din “The Isle”; statuia lui Buddha si inchinarea la aceasta amintesc de tema caintei din “Spring, Summer, Fall, Winter… and Spring”. Iar scena violarii amantei aminsteste de “The Bow” sau “Bad Guy”. Totul in acest film aminteste de Kim Ki-duk: stilul de realizare, realismul, sadismul povestii, transmiterea mesajelor spre spectator prin intermediul tacerii sau al privirii personajelor. “Moebius” ramane unul din cele mai tipice filme ale lui Kim Ki-duk, insa de departe este cel mai socant din cele 19 de pana acum, deci aviz amatorilor fani ai lui Kim Ki-duk.

Traducerea a fost efectuata in premiera in Romania de gligac2002 pentru asiacinefil.

Prezentare realizata de cris999 – asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>