In 1851, romancierul american Herman Mellvile publica un roman care dupa moartea sa avea sa fie redescoperit, devenind unul din cele mai populare romane ale literaturii americane si universale: “Moby Dick”. In secolul XX s-au facut numeroase ecranizari dupa acest roman, a saptea arta ducandu-i faima mai departe. Povestea de razbunare a capitanului Ahab, aflat in cautarea casalotului care ii inghitise un picior a fost preluata sub forma unei metafore de cineastii coreeni ce se afla in spatele thriller-ului “Moby Dick”. Nu vorbim, asa cum s-ar putea astepta de la titlu, de un film de epoca, ci de o poveste mai mult sau mai putin imaginara din zilele noastre, ce poate fi valabila in orice tara de pe mapamond. De ce ? Pentru ca teoria conspiratiei exista pretutindeni. “Moby Dick” este primul film coreean ce merge pe ideea unei conspiratii de proportii ce vizeaza conducerea din umbra a unei natiuni, prin diverse parghii. Desigur, ideea de conspiratie a fascinat si va continua sa fascineze, fiind preluata de peste Ocean unde filmele de gen si nu numai au dat natesre unui veritabil “curent” periferic in literatura, alimentat de teorii mai mult sau mai putin argumentate sau alimentate de suspiciuni vis-a-vis de Guvern. Mai mult ca sigur ideea de conspiratie va fi regasita in anii urmatori in tot mai multe filme coreene, puternica influenta a cinematografiei de peste Ocean facandu-se tot mai mult simtita si in Coreea.

“Moby Dick” a avut peste 3 milioane de dolari incasari, fiind filmul de debut al regizorului Park In-je, un alt regizor tanar nascut in anii ’70, coleg de generatie cu regizorul lui “Never Ending Story”, si el debutand. Influenta americana se vede in viziunea regizorala a acestei gneratii, si tot mai des rasuna in filmele coreene clasicul “OK” yankeu. Protagonistul filmului, vedeta Hwang Jung-Min, rosteste acest cuvant in mod repetat, nelipsind cateva clisee specifice filmelor americane cu detectivi. Daca tot a venit vorba de protagonisti, de Hwang Jung-Min nu ar fi multe de spus; toata luma il cunoaste pentru rolul doctorului Suh din serialul in curs “Korean Peninsula”, dar si din filme precum “The Unjust”, “Battlefield Heroes”, “Blades of Blood”, “Private Eye”, “Happiness”, “You Are My Sunshine”, si lista ar putea continua. Echipa de actori din jurul lui este una foarte buna si cunoscuta iubitorilor de filme si seriale coreene de la noi. Kim Sang-Ho, celebrul actor mic de statura si aproape chel, o figura nelipsita a serialeor coreene (Kingdom of the Winds, City Hunter si a multor alte filme), are un rol aproape cat unul principal, dupa ce in toata cariera lui a avut doar roluri secundare. Si interpreteaza perfect rolul partenerului lui Hwang Jung-Min. Celor doi li se alatura starul Hallyu Jin Goo, un actor charismatic de care ni-l amintim din “Mother” (film ce i-a adus 2 premii pentru cel mai bun rol secundar), “Epitaph” (ce i-a adus un alt premiu pentru interpretare), “Showdonwn”, “Love Me Not” sau “a Dirty Carnival” completand lista de filme in care a aparut si pe care asiacinefilii cu siguranta au avut ocazia sa le aprecieze.

Lee Bang-u e un reporter noncomformist din Coreea anului 1994 ce lucreaza la un mare ziar. Concurenta din cadrul colectivului de reporteri e acerba, fiecare avand propriile surse de documentare si propriii informatori. In momentul in care o neasteptata explozie se produce pe podul Balam, in apropierea unui parc de distractii, intreaga tara e in stare de alerta. Autoritatile pastreaza tacerea asupra incidentului, dar reporterii inceop sa dea tarcoale locului pentru a afla adevarul. Sursa lui Lee Bang-u e un detectiv din politie, care ii da un pont: in incidentul Balam au murit 2 oameni si unul se afla in coma in spital, guvernul fiind convins ca e vorba de un atentat cu o masina capcana pus la cale de un spion nord-coreean. Cand Lee Bang-u se indreapta intr-o veselie spre biroul sefei sale, incantat de exclusivitatea pe care a obtinut-o, are neplacuta surpriza sa constate ca sefa ei avea deja un raport detaliat despre acest caz. Vinovatul: Son Jin-gi, un reporter nou primit in echipa, care s-a miscat mai repede. Intr-una din zile, Bang-u e cautat de un anume Yoon Hyeok, prieten din orasul sau natal, care ii inmaneaza o geanta ce contine, intre altele si cateva dischete sustrase de Yoon de la Comandamentul Militar unde lucra. Informatiile continute de dischete ar urma sa dezvaluie adevarul despre incidentul Balam, si in scurt timp reporterii isi vor uni fortele pentru a deconspira o conspiratie de proportii !

Pentru un prim film coreean despre conspiratii de mari proportii, “Moby Dick” este un inceput excelent. Cele doua tabere se contureaza de la inceput, si nu exista nici un mister in privinta identitatii conspiratorilor. Din contra, metodele neortodoxe ale acestora de a-si duce planurile la bun sfarsit sunt prezentate pe fata, direct, aratand spectatorului amploarea pe care o poate avea un asemenea complot ce implica zeci de persoane cu functii cheie in conducerea statului. Politicienii nu sunt decat niste simple marionete in fata unor conspiratori din umbra ce viseaza la controlarea si subminarea tarii. Ce pot sa faca in aceasta situatie niste bieti reporteri curajosi ? Bineinteles, sa lupte prin mijloacele proprii pentru a arata tuturor adevarul din spatele musamalizarilor. Scenariul se complica pe masura ce povestea avanseaza, fara a scadea spectaculozitatea filmului, iar la finalul sau, dupa aproape 2 ore de tensiune, ca spectator simti deja ca esti parte a unei lumi in care nu te poti increde nu doar in institutiile care ar trebui sa-ti asigure linistea ca cetatean contribuabil, ci pana si in oamenii pe care ii considerai pana atunci cei mai de incredere. Iar daca acest lucru il vei simti la finalul acestui film electrizant, inseamna ca telul sau a fost atins. Metafora din tilu isi gaseste corespondentul in situatia din film: balema ucigasa, monstrul ce incearca sa controleze vietile oamenilor – organizatia secreta mai mult sau mai putin imaginara – ajunge fata in fata cu reporterul Bang-u, ce cauta razbunarea. Iar visul acestuia ducandu-se spre fundul marii si intalnind uriasul monstru marin e imaginea perfecta a uneia din trasaturile fundamentale ale finite umane: incapatanarea, curajul, lupta acestuia pentru dreptate, chiar daca aceasta e obtinuta sub forma unei razbunari. Razbunarea prin dobandirea dreptatii e eliberatoare.

Un thriller ce merita vazut, fie si doar pentru acest extraodinar actor care este Hwang Jung-Min, mereu distribuit in rolurile perfecte pentru el. Vizionare placuta !

Articol realizat de cris999 – asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>