„Merantau”, primul film indonezian tradus in limba romana de Asia Team Romania, este, in acelasi timp, si un blockbuster in tara lui de origine. A fost cel mai bun film de actiune indonezian din 2009. Cinematografia indoneziana nu a excelat niciodata, insa calitativ este peste cea din tarile din regiune (Filipine, Malaiezia). Nu este un film care sa beneficieze de efecte speciale, insa scenele de lupta sunt foarte bine lucrate, iar intriga si scenariul in ansamblu sunt inchegate, transformand filmul intr-unul agreabil. Poate ceea ce lipseste cinematografiei din Asia de Sud Est este talentul coreenilor de a transforma un film, indiferent de ce gen ar fi, in ceva profund, care sa transmita mai mult decat scrie in scenariu. Filmarile la acest film s-au facut in mare parte in Jakarta, insa si intr-un sat al populatiei indigene Minangkabau, din a caror traditii s-a inspirat subiectul acestui film. Nu in ultimul rand, „Merantau” aduce pee crane asa-numitul „silat” – in fapt denumirea data artelor martiale adaptate specificului zonei Asiei de Sud Est, stilul de lupta prezentat in film purtand numele „Silat Tigru”. La coregrafia scenelor de lupta s-a lucrat 6 luni, iar filmarile propriu-zise ale acestora au durat 4 luni. Insa efortul a meritat, rezultatul fiind unul excelent.

Yuda este un tanar indonezian ce traieste intr-un sat uitat de lume alaturi de fratele si mama lui. Insa conform traditiei populatiei Minangkabau, pentru fiecare tanar vine o zi in care trebuie sa plece in lume pentru a invata ce este viata, pentru a dobandi, intr-o calatorie cu valori initiatice, experienta necesara transformarii intr-o persoana adulta. Motivat de aceasta traditie, dar si de experienta similara a fratelui sau mai mare, Yuda isi paraseste satul natal si se duce in Jakarta, pentru a preda silat (arte martiale din Asia de Sud Est) celor interesati si a-si castiga existenta. Aici, insa, cunoaste o tanara care este terorizata de proprietarul unui club de noapte unde lucra, iar Yuda decide sa-i ia apararea. Astfel intra in conflict cu o periculoasa banda locala, si se intersecteaza cu afacerile necurate ale unor americani. Viata pe strazile Jakartei se dovedeste mult mai periculoasa decat isi inchipuia tanarul Yuda, si doar cel mai puternic poate supravietui in jungla de asfalt.

Per ansamblu, „Merantau” este o drama reusita despre un tanar in cautarea raspunsurilor de la viata, aflat pe calea maturizarii. Singurul lucru ce poate fi reprosat acestei realizari este ideea tipic hollywoodiana a lui, care aminteste de numeroasele filme avand ca tema luptele de strada, viata de cartier si de ce nu cele cu eroi ce stapanesc bine artele martiale si, in numele unor idealuri morale se tranforma in justitiari contemporani si bat pe toata lumea. Dincolo de aceasta privire simplista, „Merantau” transmite si altfel de mesaje, ascunse. De exemplu, pe toata durata filmului, nu apare, pe strazile laturalnice ale Jakartei, nici macar un om al legii. Fiecare trebuie sa supravietuiasca pe cont propriu, dupa propria lege. Prin aceasta in mod sigur filmul se doreste a fi critic la adresa autoritatii statului indonezian, o tara lovita de atentate frecvente (vezi perla Sumatra) cu tenta separatist, dar si de coruptie.

Un film realist care dincolo de partea comerciala zugraveste o imagine a Indoneziei de tara in care saracia si lipsa moralitatii duc la manifestari anormale ale societatii, exprimate prin trafic de persoane, jafuri si crime la drumul mare, prin existenta unor periculoase retele de prostitutie si a unui turism sexual impotriva caruia autoritatile sunt neputincioase. Scena de la final este sugestiva din acest punct de vedere, si poate reprezenta o intrebare retorica in privinta rolului si capacitatii morale a cetateanului de a invinge sistemul nepasator. Mai degabra finalul e un strigat al individului care se regaseste singur intr-o lume straina, in care aproapelui tau niciodata nu-i pasa de tine. Poate supravietui speranta, in aceste conditii ? Raspunsul vi-l veti da singur la minute bune dupa incheierea filmului. Vizionare placuta !

2 Comments

  1. Idila combinata cu artele martiale in stil indonezian, in care binele invinge raul dar cu pretul sacrificiului suprem.
    Cu ocazia vizionarii acestui film, impatimiti artelor martiale vor descoperi un nou gen de arte martiale Pencak Silat.

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>