Sfarsitul anului 2010 a adus pe marile ecrane din China inca un blockbuster de senzatie, “Let the Bullets Fly”. Vorbim, de fapt, de cel mai de succes film chinezesc nu doar al anului 2010, ci si al tuturor timpurilor. In Hong Kong a depasit 1,5 miliaone dolari incasari, insa succesul urias l-a inregistrat in China, unde a obtinut nici mai mult nici mai putin de, atentie, 102,6 milioane de dolari ! In primele 3 saptamani de la lansare (13 decembrie 2010– 2 ianuarie 2011) filmul a incasat numai in China 85 de milioane de dolari ! Pana in prezent, “Let the Bullets Fly” a avut incasari totale de 104,2 milioane de dolari, si a castigat un premiu pentru cele mai bune costume, la Asian Film Award. La acestea se mai adauga inca 5 nominalizari la aceslasi prestigios festival de film al Asiei. Filmul este scris si regizat de apreciatul Wen Jiang, care interpreteaza si unul din cele 3 roluri principale.Scenariul – bazat pe o povestire a lui Ma Shifu, un celebru scriitor din Sichuan – a trecut de peste 30 de retusari pana cand regizorul a fost pe deplin multumit de el. Desi lansarea filmului fusese programata pentru luna septembrie, aceasta a fost amanata pana in decembrie, cand a dat lovitura, devenind filmul numarul 1 in China continentala din toate timpurile, in privinta incasarilor. E greu de spus ce anume a adus acest succes extraordinar si neasteptat; parte s-ar putea datora scenariul, parte – interpretarii exceptionala a actorilor. Si ce actori… Wen Jiang, care recent a interpretat rolul lui Cao Cao in “The Lost B;adesman”, You Ge, un actor chinez extrem de apreciat, cu 11 premii de interpretare in cariera sa, cu roluri memorabile in If You are the One sau A World Without Thieves, si, nu in ultimul rand, cu megastarul international Chow Yun-Fat, a carui interpretare din Confucius a marcat revenirea in glorie in cinematografia chineza, dupa periplul hollywoodian. In rolul secundar feminin o putem revedea pe Carina Lau, regina din Detective Dee (unde a castigat premiul pentru interpretare la Hong Kong Film Awards), si, o surpriza, intr-o scena de 5 minute, chiar la inceputul filmului, ochii ageri ai cunoscatorilor il vor putea remarca pe nimeni altul decat pe celebrul regizor chinez Feng Xiaogang, realizatorul lui Assembly si Aftershocks, care demonstreaza si talent actoricesc, fiind la al 13-lea rol intr-un film.

Sichuan, sudul Chinei, anii ’20. Tang (You Ge) este un guvernator excentric caruia banii sotiei oferiti ca mita i-au asigurat un loc de guvernator caldut, care urmeaza sa-i aduca o multime de castigauri din taxele pe care urmeaza sa le impuna localnicilor. Impreuna cu sotia sa (Carina Lau) si consilierul sau (Feng Xiaogang), acestia se indreapta, intr-un “tren” tras de cai, escortati de soldati inarmati pana in dinti ai Diviziei a 18-a a Armatei Republicane spre locul unde urma a fi inscaunat guvernator. Ca in westernurile americane, acestia traverseaza o regiune muntoasa din sudul Chinei, in pustietate, in niste vremuri in care monarhia fusese abolita, iar haosul domea pretutindeni. La un moment dat, trenul este atacat de banditii bubosului Zhang (Wen Jiang), soldatii sunt ucisi iar vagonul in care se afla guvernatorul deraiaza, ajungand intr-un lac. De sub mormanele de fier, speriat, cu sufletul cat un purice, guvernatorul Tang incearca sa-si faca loc si sa iasa la suprafata unde, surpriza, gaseste o multime de pistoale atintite asupra sa. Banditii vor argintul si banii, dar sarmanul guvernator tocmai isi platise ultimii banuti ca mita pentru a face bani ca guvernator, astfel ca, pentru a scapa cu viata, neavand ce altceva sa le ofere banditilor, pune la cale un plan ingenios. Drept urmare, acesta pretinde ca este, de fapt, consilierul guvernatorului (care tocmai a murit inecat), si ii propune banditului Zhang sa se dea drept guvernator. Conform planului, in scurt timp ar fi urmat sa stranga o multime de bani impreuna. Intelegerea pare parafata, Tang scapa cu viata si, mai mult, din acel moment devine consilierul falsului guvernator. Iar drumurile ii calauzesc spre orasul Gastei, un orasel terorizat si controlat de lordul traficului cu opiu si carne vie din regiune, domnul Huang (Chow Yun-Fat). Cum, insa, noul guvernator e decis sa faca bani nu de pe urma oamenilor sarmani cu doar a celor instariti si imbogatiti peste noapte, principala lui tinta devine insusi… temutul Huang.

Intr-o oarecare masura, “Let the Bullets Fly” aminteste de westernurile hollywoodiene din perioada de apus a genului western si a Vestului Salbatic. Si China anilor ’20, imensiul teritoriu atat de greu de controlat de o autoritate centrala, este ca si Taramul Fagaduintei nord-american un tinut in pluna transformare. Din peisajul ei lipsesc doar sondele de titei, altfel ai fi avut impresia ca te afli intr-un western pur american. Poate ca cel mai la indemana film pentru a descrie atmosfera din „Let the Bulkets Fly“ este realizarea hollywoodiana din 2007 – “The Assassination of Jessee James…”. Ca in aceasta pelicula, scenele comice alterneaza cu cele grave, dramatice, insa filmul lui Wen Jiang areceva in plus: originalitate si mult, mult umor negru si de situatie care ironizeaza una din trasaturile tipice ale oamenilor din popor: naivitatea. De la inceput pana la sfarsit filmul are parte de consistenta, umor negru si gaguri reusite care te tin in priza si te amuza pana la lacrimi. Cei trei actori principali au o scena de aproximativ 12 minute in care dau dovada marelui talent actoricesc: toti trei stau in jurul unei mese si discuta. Nu te plictisesti o secunda din cele 12 minute, si e imposibil sa nu ramai fermecat de mimica si gestica acestora, dar si de comicul situatiei. Dar pe langa partea comica, filmul are si o latura dramatica, care insa nu eclipseaza cu nimic farmecul atmosferei vesele. Principiul “viata merge mai departe chiar daca unii dintre noi parasesc aceasta lume” isi gaseste sinonimul perfect in “Let the Bullets Fly” in optimismul personajelor.

Un film pur si simplu fermecator, aclamat de critici, laudat pretutindeni, care, odata intrat in istoria filmului chinezesc, cu siguranta va ramane ani buni de acum inainte unul de referinta pentru genul “eastern” din intreaga Asie, asa cum s-a intamplat cu “The Good, the Bad and the Weird” sau cu “Sukiyaki Western Django” in anii precedenti. Dar “Let the Bullets Fly” este peste orice film de gen realizat pana acum in Asia, iar acest lucru nu poate fi decat o tentanta invitatie pentru cinefili la spectacol. Un spectacol de imagini, de costume viu colorate minunate, de actorie, de regie, de scenariu. Altfel spus, un spectacol total. Nu trebuie uitata nici coloana sonora, care include una din melodiile principale regasite pe coloana sonora a filmului “The Sun Also Rises”. Munca de subtitrare a filmului a durat peste 10 zile (ca urmare a numarului urias – peste 2500 – de linii), fiecare linie de timing a fost refacuta manual pentru ca textul sa ramana suficient de mult pe ecran incat sa poata fi citit in intregime (o hiba clasica, deja, a subtitrarilor internationale la filmele chinezesti), iar limbajul de argou si umorul chinezesc a fost adaptat la limba romana astfel incat si spectatorul roman sa rada in acelasi timp cu cel chinez la unele replici ale actorilor. Exista destule situatii in film in care daca nu esti chinez nu intelegi decat “suprafata”, pentru ca sunt legate strict de acel spatiu geografic si de de istoria acelei tari. Acelasi impediment apare cand vine vorba de intelegerea anumitor vorbe cu talc chinezesti, care fara mijlocirea traducatorului si interpretarea in context, chiar cu explicatii suplimentare in afara textului subtitrarii, si-ar pierde din farmec.Insa tot acest efort a meritat din plin pentru ca filmul il rasplateste atat pe traducator pentru stradanie cat si pe cinefilii care vor avea sansa sa-l vizioneze in premiera absoluta in Romania subtitrat in limba romana. Asadar, “Let the Bullets Fly” si sa inceapa spectacolul !

Articol realizat de cris999 – asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>