In acest an, festivalul international de de film de la Cannes nu a ocolit Asia de pe harta cinematografica a lumii. Pe 16 mai, Consiliul National coreean de Film (KOFIC), in colaborare cu Festivalul International de film de la Busan, festivalul international de film fantastic Puchon si Ministerul de Cultura, Sport si Turism coreean au organizat „Noaptea filmului coreean” in cadrul festivalului de la Cannes. Cele mai noi productii coreene au putut fi aduse atentiei companiilor de distributie europene, la eveniment participand si principalele companii de productie din Coreea. Cu o zi mai devreme, pe 15 mai, la Cannes isi promovau noul film, „My Way”, actorii Jang Dong-gun (coreean), Joe Odagiri (japonez) si Fan Bingbing (chineza). Regizat de sud-coreeanul Kang Je-kyu, ambitiosul blockbuster de razboi e o coproductie coreeano-chinezo-japoneza ale carei filmari au inceput in octombrie in Coreea de Sud, si care continua in Letonia dupa incheierea festivalului si a promovarii filmului.

O alta productie asiatica care a atras atentia a fost o productie chineza proiectata in afara competitiei. Este vorba de filmul lui Christopher Sun, „Sex and Zen: Extreme Ecstasy”, primul film erotic chinez 3D. Remake dupa o productie din 1991, filmul a avut incasari record in Hiong Kong, in special ca nu e vorba de un film de arte martiale, cu sabii si luptatori kung-fu. Filmul care a adus partea ei de glorie Asiei a fost, insa, in acest an, tot o productie coreeana, filmul independent al cunoscutului Kim Ki-duk, „Arirang”. Revenit dupa 3 ani de absenta datorita problemelor cardiace, Kim Ki-duk examineaza, in pelicula ce a avut premiera la Cannes, propria lui cariera cinematografica si viata personala in ceea ce pare a fi un documentar neconventional. „Arirang” a castigat premiul „Un Certain Regard”.

Marele Premiu al festivalului a revenit apreciatului regizor turc Nuri Bilge Ceylan, care in 2008 castigase premiul pentru Cea mai buna regie, tot la Cannes, cu „Three Monkeys”. De aceasta data, filmul laureat este „Once Upon a Time in Anatolia”, o drama despre un doctor turc ce traieste in stepa anatoliana. Israelianul Joseph Cedar a castigat premiul pentru Cel mai bun scenariu pentru filmul „Footnote”, regizat de acelasi Cedar, in timp ce iranianul Mohammad Rasouluf a castigat premiul pentru regie „Un Certain Regard”, pentru pelicula „Be Omid e Didar”, acesta neputand sa-si ridice premiul in conditiile in care se afla in detentie in inchisorile regimului autoritar din Iran, in urma unei condamnari in decembrie 2010 la 6 ani de inchisoare pentru „propaganda impotriva regimului”.

Asadar, un an 2011 in care din nou Asia impresioneaza la Cannes. In acest an, „Palme D’or” a fost castigat de „The Tree of Life”, regizat de americanul Terence Malick.

Articol realizat de cris999 – asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>