Un film regizat de Ashutosh Gowariker, realizatorul marelui succes Indian „Lagaan: Once Upon a Time in India”. Filmul a castigat premiul audientei la categoria cel mai bun film strain a Festivalului de film de la Sao Paolo, dar si premiile pentru „Cel mai bun film” si „Cel mai bun actor intr-un rol principal” la Festivalul de film din Kazan, in Rusia. In rolurile principale sunt distribuiti Hrithik Roshan, o star in voga la Bollywood, si cunoscuta actrita indiana Aishwarya Rai.

In secolul al XVI-lea, istoria Indiei consemneaza o alianta controversata, in anii ce anuntau apusul dinastiei mogule. Decesul neasteptat al imparatului mogul Humayun, in 1555, care pusese bazele unui imperiu ce includea Afghanistanul si Pakistanul de astazi dar si parti intinse din nordul Indiei actuale, o suprafata de peste un million de km patrati, a dus la uzurparea tronului Delhiului de catre regale hindu Hemu. La doar 13 ani, in urma bataliei de la Panipat, Jalaluddin Muhammad Akbar, fiul lui Humayun, il infrange, prin generalul sau fidel, pe uzurpator si preia mostenirea tatalui sau. Cunoscut si sub numele de Akbar cel Mare, la moartea sa suprafata imperiului mogul s-a dublat, ca urmare a politicii abile si intelepte duse de acesta.

Din interes politic, Jalaluddin se casatoreste cu Jodhaa, printesa din Rajput, o alianta controversata dintre un mogul si o hindusa pe care istoria nu avea cum sa nu o consemneze prin importantele sale efecte. Jalaluddin era, in acelasi timp, primul imparat mogul nascut pe teritoriu indian, insa cu toate acestea la inceput fusese privit drept un asupritor strain. In aceasta situatie, alianta prin casatorie nu putea parea decat ofensatoare la adresa populatiei majoritar hinduse din nordul Indiei. Insa realitatea… a fost alta.

Un film de-a dreptul fascinant ca realizare, scene de lupta filmate la scara reala, decoruri luxuriante si pictate in culori vii si intepatoare, imagini remarcabile (filmul este nominalizat la categoria cea mai buna imagine a festivalului Asia Pacific 2008), o coregrafie care iti taie rasuflarea pe un fond sonor care prinde, o poveste epica printre giuvaieruri si intrigi de palat cu un mesaj de dragoste si toleranta religioasa transmis generatiilor actuale. „Jodhaa Akbar” ofera peste 3 ore agreabile in compania unei picaturi de istorie, romantism si pasiune imbinate intr-o poveste medievala exotica si atragatoare.

Subtitrarea in limba romana

1 Comments

  1. O poveste extraordinara pusa cu succes pe pelicula, o parte
    din istoriei Indiei si o drama impresionanta.
    Un film bun ce meerita vazut.

Post your comment

Solve : *
17 + 23 =


XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Va rugam nu copiati.