De-a lungul anilor, manhwa coreene au servit ca sursa de inspiratie pentru numeroase filme, seriale de televiziune si musical-uri, multe din ele obtinand succese financiare si laude din partea criticilor. Aceasta a dus la o ridicare brusca a unei industrii de divertisment care a reusit sa faca fata concurentei produselor de import externe. Dar industrie manhwa autohtona odata prospera – ce cuprinde benzile desenate, nuvelele grafice si desenele animate – a ajuns in mijlocul unei crize ca urmare a downloadurilor ilegale de pe internet si a unei piete in restrangere. Cel mai recent film care are la baza o manhwa este filmul lui Lee Joon-ik “Blades of Blood”, inspirat din benzile desenate coreene omonime. Intre timp, Bong Joon-ho, regizorul lui “The Host” si “Mother”, ambele inspirate din manhwa autohtone, intentioneaza sa se orienteze spre o adaptare a benzilor desenate frantuzesti “Le Transperceneige”. Seriale de televiziune precum “A Man Called God” (2010), “Boys over Flowers” (2009) si “Master of Study” (2009) incorporeaza, toate, povesti preluate din benzi desenate, la fel cum va face viitorul serial “Birdie Buddy”.

Insa succesul acestor filme sau seriale nu garanteaza in mod neaparat ca manhwa din care s-au inspirat va fi si ea de succes. “Daca unele benzi desenate sunt transformate in filme sau seriale, vanzarile acestora incep sa creasca. Dar acest lucru nu e valabil pentru intreaga industrie manhwa”, a spus Shin Kyung-soon, secretarul general al Asociatiei Desenatorilor din Coreea. Spre exemplu, cand manhwa lui Heo Yeong-man – “Tazza” – a fost transformata intr-un film (“The War of Flower”) in septembrie 2006, acesta din urma a atras peste 6,8 milioane spectatori in salile de cinematograf, iar un an mai tarziu s-a realizat un serial de televiziune. Insa vanzarile sursei originale a filmului, benzile desenate, au fost mai mici decat se estima. “Cand niste benzi desenate sunt ecranizate, acestea se vand foarte bine. Dupa “Tazza” s-a facut chiar un serial. Insa din anumite motive, vanzarile sale au fost mai mici decat se astepta”.

Chiar si artisti manhwa de succes reusesc greu sa se descurce cu vanzarea operelor lor. Yang Jae-hyun e bine cunoscuta pentru legendara sa serie manhwa “The Ruler of the Land”, care a aparut prima oara in 1994. De atunci, au fost tiparite 51 de volume si au fost vandute mai mult de 4 milioane de exemplare, ceea ce este un lucru rar pe piata manhwa coreeana. “Am publicat cam 3 volume intr-un an, si din fiecare volum am vandut aproximativ 4.000 de copii”, a scris Yang pe blogul ei in martie 2010. “Dar am castigat aproximativ 2 milioane woni (1.818 $) pe luna. Poate sa para un salar confortabil, dar nu este”, a adaugat Yang. “Lucrez, de asemenea, cu 2 sau 3 asistenti. Pe langa faptul ca trebuie sa-i platesc, am o factura de curent de 300.000 woni pe luna deoarece benzile desenate le facem cu ajutorul computerului. Dup ace platesc toate astea, nu raman cu nimic.” Yang e de parere ca industria manhwa autohtona e in pragul prabusirii, in special deoarece foarte multe benzi desenate sunt descarcate ilegal de pe internet. Conform unui raport al Agentiei nationale pentru Manhwa din anul 2006, piata manhwa era estimata la 32,2 bilioane woni, cu 9,5% mai scazuta ca in anul 2005. Declinul industriei i-a determinat pe multi artisti manhwa sa inceteze sa-si publice cartile. In schimb, acestia si-au transformat lucrarile in “webtoons” sau benzi desenate, in serial, publicate pe internet. Unul din acesti artisti e Yoon Tae-ho, ale carui benzi desenate publicate pe internet, “Moss”, va fi ecranizata curand de regizorul Kang Woo-seok al celebrului film “Silmido” (2003).

Cu o industrie in declin, artistii manhwa coreeni incearca sa supravietuiasca pe alte cai, adaptandu-se vremurilor. Doar timpul va spune daca a fi artist manhwa va mai fi, pe viitor, dincolo de pasiune, o meserie in masura a aduce castiguri financiare artistului. Cel putin in Japonia, unde rata pirateriei este mai scazuta decat in Coreea, si unde exista o traditie solida a manga, a fi desenator de benzi desenate este inca o meserie profitabila.

Articol realizat de cris999 © www.asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>