i_corrupt_all_cops-posterJing Wong, regizorul anticipatului blockbuster „Future-X Cops”, revine in prim plan la un an dupa „My Wife is a Gambling Maestro” cu un film deosebit: „I Corrupt All Cops”. Meritele succesului acestui film revin in mare parte lui Wong, care a scris si scenariul lui, dar si echipei de actori renumiti care au fost distribuiti in aceasta poveste inspirata din realitate: Anthony Wong, Tony Leung Ka Fai, Eason Chan si Alex Fong (nimeni altul decat cyborg-ul din recentul „Kung Fu Cyborg”). In plus, omul-orchestra Jing Wong apare si intr-un rol secundar, ca actor (Gold) si deja se vorbeste despre „ICAC” ca fiind cel mai bun film al acestuia. O productie ambitioasa, cum nu s-a realizat in Hong Kong de mult timp, dar si controversata in acelasi timp. Ramane sa descoperiti de ce urmarind acest film.

Sub administratia britanica, Hong Kong-ul a traversat, si ea, o perioada intunecata. In deceniile 7-8 ale secolului trecut, politia din Hong Kong era una din cele mai corupte din lume. Intre 1963-1973, coruptia atinsese niste cote inimaginabile: 10 miliarde de dolari Hong Kong de la acea vreme, echivalentul a 500 miliarde dolari Hong Kong din zilele noastre, adica 64 miliarde dolari americani ! Capul acestui imperiu al coruptiei era inspectorul sef chinez al insulei, fratele Lak (Tony Leung Ka Fai). De fiecare data cand acesta era incapabil sa rezolve un caz, ordona subordonatilor sai fideli gasirea unui tap ispasitor care sa ia asupra lui vina si sa inchida cazul. Dar lucrurile se complica in momentul in care mana lui dreapta aresteaza un student pe care incearca sa-l convinga sa ia asupra sa si vina unor infractiuni pe care nu le-a comis, precum furt, atac si ultraj contra bunelor moravuri. Mama studentului intervine si apeleaza la un camatar pentru a-l obliga pe politist sa-i elibereze fiul… si de aici lucrurile iau o intorsatura neasteptata.

icac-secventa-1Un film inspirat din fapte reale care vorbeste despre coruptia unui sistem capitalist (la acea vreme), incercand sa sugereze ca in prezent, sub legislatia chineza, Hong Kong-ul nu mai este o tara corupta ca in acele timpuri. Reputatul regizor nu ezita sa arate lumii fata intunecata a politiei acelor ani, cruzimea acesteia si lipsa de scrupule a unor functionari corupti, care ar fi trebuit sa asigure siguranta populatiei si sa fie un stalp al societatii. Titlul filmului este unul simbolic: „ICAC – I Corrupt all cops” ICAC reprezinta, de fapt, forta anti-coruptie constituita de autoritatile britanice (Comisia Independenta impotriva Coruptiei) in replica la faradelegile politiei, un fel de FBI made in Hong Kong. Filmul prezinta amanuntit modul in care s-a constituit acest birou si tehnicile de lupta impotriva coruptilor, faimoasele interogatorii si cum au fost doborati coruptii din sistem.

Un excelent film de actiune, in care tensiunea si istoria se imbina perfect intr-un scenariu inchegat,bine pus in scena, plin de surprize. O productie mereu de actualitate, fara indoiala de referinta pentru cinematografia ultimului deceniu din Hong Kong. Vizionare placuta !

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>