“Howling” este un thriller coreean politist original ce se incadreaza in noua moda a ecranizarilor dupa… romane scrise de autori japonezi. Romanul “The Hunter” a lui Asa Nonami scris in 1996 a stat la baza scenariului acestei productii ce a avut un buget de 4 milioane de dolari. Totodata e o experienta interesanta sa vezi cum realizatorii coreeni transforma o poveste scrisa de un japonez intr-un thriller pasionant, facut cu suflet, spre deosebire de thriller-urile japoneze, reci si distante, in care nici macar distributia nu conteaza. Filmul s-a aflat pentru o saptamana in fruntea box-office-ului coreean, intr-o luna de zile reusind sa stranga peste 10 milioane de dolari incasari, plasandu-l pe pozitia a 10-a din topul primelor 10 filme coreene lansate in acest an. “Howling” este regizat de celebrul Yoo Ha, omul din spatele unor filme de success precum “Once Upon a Time in a Highschool”, “A Dirty Carnival” si mai ales “A Frozen Flower”. Pentru necunoscatori, Yoo Ha pe langa cariera din lumea filmului, unde s-a distins ca regizor si scenarist, este si un apreciat poet contemporan. Revenirea la genul thriller (dupa genialul “A Dirty Carnival” din 2005) e facuta in stil mare, din distributia lui “Howling” (ale carui filmari au durat peste 4 luni) facand parte doua nume cunoscute iubitorilor filmului coreean. Avem parte de o reintalnire mult asteptata cu Song Kang-ho (ale carui roluri din Secret Sunshine, Thirst si Secret Reunion sunt inca vii in amintirea fanilor lui), dar si o distribuire surpriza in rolul partenerei lui in investigarea unui caz a actritei Lee Na-young, cunoscuta din Please Teach me English si Dream, sau din cunoscutul serial “The Fugitive: Plan B”.

Seulul zilele noastre este un oras care noaptea nu doarme. Viata de noapte isi are placerile ei, dar si o latura intunecata. In momentul in care un barbat moare incendiat in propria sa masina in toiul noptii, politia din districtul Mapo se pune in miscare si incepe o ancheta. Moartea barbatului este una suspecta, in special ca acesta pare a se fi aprins… din senin. Detectivul Jo (Song Kang-ho) este desemnat sa se ocupe de acest caz, desi il refuza din start. Ambitia lui este sa fie promovat, seful sau direct fiind un fost coleg de scoala. Mai mult, Detectivul Jo se pricopseste si cu o boboaca, detectiva Cha (Lee Na-young), care tocmai fusese transferata de la divizia de patrulare la Omucideri. Putin misogin si ursuz cand vine vorba de o colaborare ca partenera cu detective Cha la noul caz, Jo n-are de ales decat sa accepte situatia. Intamplarea face ca amandoi sa fie divortati, iar in scurt timp devin tinta ironiilor colegilor din echipa, politisti cu state vechi. Pe masura ce cazul avanseaza, cei doi ajung sa descopere lucruri ciudate, cum ar fi faptul ca victima avea muscaturi stranii de caine pe coapsa. Vazand in acest caz biletul sau spre promovare, detectivul Jo incearca sat raga de timp in speranta rezolvarii rapide a cazului, tocmai pentru ca acesta sa nu-i fie luat iar meritele lui a fie asumate de altii. Dar niciodata lucrurile nu stau asa cum te astepti. Cazul se complica in momentul in care o noua crima are loc la scurt timp, iar victima are ceva in comun cu prima victima: muscaturile de caine. Intreaga sectie se mobilizeaza la acest caz, inainte ca informatiile sa ajunga la presa, iar populatia sa se alarmeze. Un criminal in serie se afla in libertate, si continua sa ucida. Vor reusi cei doi detectivi s ail opreasca, inainte sa fie prea tarziu ?

“Howling” nu se ridica la nivelul precedentelor filme ale lui Yoo Ha, insa si acest film e de alta factura decat precdentele. Nu s-a investit intr-un thriller politist cat s-a investit in blockbuster-uri precum “A Dirty Carnival” sau “A Frozen Flower”, deci nici asteptarile nu trebuie sa fie prea mari de la el. Totusi, pentru un gen care s-a saturat peste ocean, unde decenii la rand serialele si filmele politiste au facut legea, faptul ca “Howling” are la baza o poveste originala care pana la un punct aduce ceva din misterele unor episoade din Dosarele X, e un atu. Interpretarea actorilor nu este una rea. Song Kang-ho nu e la fel de expresiv precum in “Thirst”, insa nu are un rol principal in care de la inceput pana la sfarsit sa fie totul un recital centrat pe el. Sunt multe momente in care colegii detectivului Jo intra in scena si-l marginalizeaza, ca sa nu mai vorbim de scenele in care la timona se afla neobisnuit de tacuta Lee Na-young, in rolul unei detective ce inghite pana la un punct ironiile colegilor de echipa. La fel de interesanta e absenta unor sentimente romantice care sa se infiripe intre cei doi protagonisti, ce ajung parteneri in investigarea unui lant de crime din intamplare. Ea ii vorbeste lui cu “dumneavoastra” de la inceput pana inainte de scena finala, iar un gest din finalul filmului ne aminteste de absenta unei povesti de iubire din acest film. Nu avem in fata un film realizat dupa cliseele clasice, cu un detectiv super grozav care castiga admiratia si sufletul colegei sale; nici povestea nu e una clasica decat pana la un anumit punct. Toate acestea fac filmul interesant de urmarit, pentru ca nu stii incotro te duce.

Nu in ultimul rand, “Howling” face o surpriza si iubitorilor de animale, mai exact de caini, aducand in centrul sau povestea unui caine-lup rezultat din incrucisarea unui caine cu un lup. Aceasta rasa (mai degraba un hibrid) are aproximativ 300.000 de exemplare in Statele Unite, insa niciunul in Coreea, unde existenta lor poate fi cel mult ilegala, acestia caini fiind adusi de peste ocean si introdusi ilegal in tara pentru a participa in special la luptele ilegale intre caini. Aceasta asa-zisa rasa e una extrem de controversata datorita pericolului reprezentat de acesti caini, in Statele Unite fiind insa protejati de lege. Totusi, controversa e legata de faptul ca sunt pe jumatate lupi, deci animale salbatice nepotrivite pentru a fi crescute ca animale de companie, iar in SUA, Comisia pentru Supravietuirea Speciilor sustine interzicerea la nivel international a posesiei private, a imperecherii acestei rase cu altele si vanzarea lor. Inclusiv importarea unor astfel de caini este interzisa de legislatia Americana. Dupa cum se spune si in film, aceste animale sunt aproape imposibil de dresat, avand insa si unele calitati, precum o memorie extraodinara si un simt al mirosului dezvoltat incat un astfel de caine-lup poate simti o persoana de la o distanta de kilometri ! S-s demonstrat, de exemplu, ca un caine-lup poate depista o tinta in 15-20 de secunde, in timp ce aceeasi misiune e indeplinita de cainii de politie in 3-4 minute ! Comportamentul acestor caini e imprevizibil, in prezenta omului sunt timizi, dar totodata sunt foarte agresivi. Socializarea acestor caini depinde mult de metodele de dresaj si de care din gene (cea de lup sau cea de caine) e mai dezvoltata. Studiile arata ca agresivitatea lor nu e mai mare decat a altui caine de talie mare, gen Rothweiller.

Asadar, si din perspectiva cunoasterii unei rase de caini extrem de agresive, dar si a unei povesti originale si pline de surprize, “Howling” nu poate decat sa ofere 100 de minute antrenante si sa merite vizionarea. Atat iubitorii thriller-urilor politiste cat si a cainilor vor fi multumiti, retata dupa care ne este servita povestea – una tipic coreeana – garantand calitatea productiei.

Articol realizat de cris999 – asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>