“Hisss” este cea mai noua coproductie indiano-americana, un thriller cu accente horror cu un buget de 10 miliaone de dolari. Desi filmul a avut parte de o investitie serioasa, majoritatea bugetului fiind alocata efectelor speciale, ce a rezultat a fost o pelicula care ar echivala cu un film de categoria B de la Hollywood. Filmul este un amestec destul de straniu intre stilul bollywoodian (fundalul, un moment muzical in care dansurile tipice filmelor indiene nu aveau cum sa lipseasca, originalitatea interpretarii actorilor) si cel hollywoodian (un scenariu simplist, deloc nuantat, o regie destul de slaba si o poveste spusa in cel mai pur stil american). Lipseste suspansul specific filmelor indiene de gen, iar uneori ai impresia ca filmul e un amestec – la o scara redusa – a unui “Anaconda” cu “Specii”, pe ritmuri indiene. Unul din centrii de atractie ai filmului in mod sigur il reprezinta actrita Mallika Sherawat, un sex-simbol indian ce a fost remarcata alaturi de Jackie Chan in The Myth, sau alaturi de viitorul cuplu Bachchan in “Guru”. Cu Hisss si Politics of Love, aceasta a devenit cunoscuta si la Hollywood, iar viitorul fostului model indian incepe déjà sa sune bine. In rolul principal masculine e distribuit Irrfan Khan, o figura emblematica a cinematografiei indiene contemporane, ce a aprut, intre altele in “Slumdog Millionaire”, “Acid Fcatory” sau “New York”. Regia si scenariul filmului sunt semnate de americanca Jennifer Lynch, regizoarea filmului de actiune “Survellance”.

In India straveche, in niste vremuri in care miturile luau nastere pentru a explica necunoscutul, s-a nascut legenda Zeitei Cobra. Pe o insula din Malabar, mitul spune ca zeita traia, impreuna cu perechea sa, intr-un templu, unde era venerate de muritori. Cei ce refuzau venerarea zeitei ar fi fost loviti de infertilitate si nenorociri. Cu 2.300 de ani inaintea erei noastre, se credea ca respectiva Zeita a Fertilitatii purta in ea o piatra a nemuririi numita Naagmanin. Multi au incercat sa puna mana pe nestemata aducatoare de viata eternal, insa au sfarsit in mod tragic. In zilele noastre, un om de stiinta american, avand cancer la creier in stadiu terminal, reuseste sa puna mana pe perechea masculina a Zeitei Cobra si pe aceasta, in timpul imperecherii, ducandu-i intr-un laborator in speranta ca in acest mod va reusi sa obtina Piatra Nemuririi sa-si salveze viata. Dar Zeita Sarpe reuseste sa fuga si , intocmai cum spune legenda, se reincarneaza intr-o femeie perfecta, de o frumusete iesita din comun. Dar la scurt timp, incep sa apara cadaver ale unor oameni care au sfarsit intr-un mod tragic si violent, iar un detective incepe sa investigheze aceste crime.

Un film fascinant de urmarit pentru miturile descrise si credintele populare din India contemporana, ce reflecta conservatorismul unei societati traditionaliste, dar care nu reuseste sa impresioneze prin scenariu, extrem de simplist si cu o derulare foarte rapida a povestii. Nici durata filmului (doar 98 de minute) nu reuseste sa salveze prima impresie, un film cu un asemenea buget si cu o asemenea tema in care fantezia sa imbina cu credinta trebuind redat pe o durata de minim 2 ore. Dar daca e sa privim partile sale pozitive, “Hisss” ofera 98 de minute intense oricui e dispus sa incerce acest film. Per ansamblu, un film nici “prea prea”, nici “foarte foarte”, caruia merita sa i se acorde o sansa, cel putin pentru cele 10 milioane de dolari investite in productie si pentru interpretarea actorilor.

Prezentare realizata de cris999 – asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>