Ca multi regizori americani la varsta lui, Hideo Gosha a iesit la iveala prin intermediul televiziunii. Daca ar fi sa continuam paralela cu Hollywood-ul, l-am putea asemana pe Gosha cu Sam Peckinpah, contemporanul sau, excluzand bataile domestice pe care acesta din urma le aplica sotiei sale, relatia proasta cu presa si conducerea masinii sub influenta alcoolului. Totusi, Gosha a avut o cearta celebra cu un star al vremii, cu marele Toshiro Mifune. Se spune ca Gosha l-ar fi angajat pe Mifune sa joace in „Goyokin”, intr-unul din celebrele roluri de yojimbo care a adus celebritatea starului (similarul rolurilor unui anume Clint, in acele vremuri, la Hollywood). Insa Mifune ura frigul de pe platourile de filmare din Nordul Japoniei si s-a certat cu Gosha. In cele din urma a renuntat, a fost angajat Nakadai, si asa a inceput o lunga si profitabila asociere a acestuia cu Gosha, care a produs 10 filme, intre care si „Tenchu”, pe care multi il considera cel mai mare film cu samurai facut vreodata.

In orice caz, asa cum Peckinpah si-a cladit reputatia in lumea televiziunii prin seria „The Westerner”, Gosha a devenit celebru prin serialul intitulat „Three Outlaw Samurai”. Succesul de pe micul ecran a dus la o prima ecranizare a povestii pe marele ecran, si in scurt timp, 9 din primele sale 10 filme au fost filme cu samurai. Ce este clasic in filmele de debut ale lui Gosha ? Desi avea o reputatie de „colorist”, realizarile lui timpurii sunt alb-negru, insa indiferent de nuante, primul lucru pe care il remarci este stralucita lui indemanare compozitionala. Pentru Gosha, cadrul este o oportunitate pentru un echilibru delicat, iar rafinamentul estetic este fisurat de vigoarea actiunii. De fapt, actiunea este cea mai captivanta componenta a tuturor filmelor cu samurai. Filmele din seria „Lone Wolf and Cub” au fost inspirate din benzi desenate, insa talentul de a le imprima un spirit propriu au facut ca aceste filme sa fixeze cele mai inalte standarde pentru filmele din anii ’80. Asemeni oricarui artist, Gosha a pornit de la zero si a crescut cu fiecare productie realizata. Mai intai au aparut filmele simple, fara prea multa personalitate. „Goyokin” a fost cel mai elaborate film al sau, iar „Tenchu”, care a venit dupa, a fost sic el mai radical film realizat de acesta, calificat de critici „extrem de cinic”.

La baza filmelor sale – ca de altfel si la baza celor mai multe filme cu samurai – sta codul razboinicului, un cod nescris in care familia si clanul se afla in prim plan. Un cod care difera crucial de codul din filmele western americane, pentru ca daca in filmele cu samurai se reda un cod al onoarei in cadrul societatii, in filmele western este intotdeauna vorba de onoarea intre barbati. In ambele cazuri, un barbat trebuie sa faca ceea ce trebuie sa faca un barbat, insa in versiunea japoneza aceasta misiune barbateasca echivaleaza cu a te sacrifica pentru onoarea familiei, lucru pe care nu-l regasim la pistolarii Vestului salbatic, care sunt prea putin atasati de familie sau de societate. Pentru samurai lui Gosha lipseste simtul libertatii.

Codul samuraiul este predestinat sa fie manipulat de dorinta populara. De aceea multe din filmele lui Gosha prezinta un samurai desavarsit, un profesionist in manuirea sabiei, ale carui indemanari sunt puse in slujba starpirii celor lacomi si ambitiilor negative ale clanurilor. Samuraiul din filmele lui Gosha lupta impotriva acestui rau si il distruge. „Goyokin” e exemplul suprem, in care eroul, Magobei, se autodefineste nu in sustinerea ci in sfidarea onoarei clanului sau. Onoarea, sustinuta prin crima si jaf, a fost una fictiva. Ca barbat, nevoia acestuia era sa o doboare. In „Three Outlaw Samurai”, ideea dreptului din nastere al celor instariti de a-i exploata pe cei umili, un ordin impus de sus, este unul prefacut si trebuie distrus. Iar pentru aceasta trebuie sa existe un erou. In definitiv, ceea ce este interesant la filmele cu samurai ale lui Gosha e faptul ca acestea sunt despre ceea ce un barbat cu calitati extraordinare TREBUIE sa faca, nu despre ceea ce acesta ar intentiona sau s-ar cuvine sa faca in anumite situatii.

 VA URMA

Articol realizat de cris999 © www.asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>